Haradinaj izneo svoju verziju incidenta u Briselu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da juče u Briselu nije održao zajedničku konferenciju za novinare sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost EU Federikom Mogerini zbog „kašnjenja“ i diskusija koje su „oduzele malo više vremena“, a ne zato što se ona uvredila zbog njegovog zahteva da se poveća učešće SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

RTK2 prenosi da je Haradinaj danas održao konferenciju za novinare u Prištini povodom učešća na Savetu za pridruživanje i stabilizaciju u Briselu sa Mogerinijevom.

„Objavili smo zajedničko saopštenje, ali nismo imali konferenciju za novinare, zbog toga što smo kasnili. O nekim temama vodila se diskusija na odgovarajući način, tako da su nam one oduzele malo više vremena. Takođe sam obavestio evropske zvaničnike da SAD treba da imaju važnu ulogu u procesu dijaloga“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je izjavio da je u Briselu izrazio zabrinutost zbog toga što Kosovu još uvek nije uveden bezvizni režim.

„Na sastancima smo iskoristili priliku da izvestimo o prioritetima, regionalnom razvoju, dijalogu, na sastancima je takođe dominiralo i pitanje vizne liberalizacije i statusu kandidata za Kosovo, ja sam iskoristio prilku da predstavim naša pitanja“, kazao je Haradinaj.

RTK2 prenosi da je kosovski premijer komentarisao i ostavku glavnog sudije u misiji Euleks na Kosovu Malkolma Simonsa, koji je kao razlog ostavke naveo korupciju u okviru te misije i nereagovanje na njegove pritužbe.

„Štetno je za bilo koju organizaciju kada njihov član govori o takvim stvarima. Ono što je mene iznenadilo je to što jedan principijelan sudija nije reagovao u vreme kada je došlo do prekršaja, nego kada je sve prošlo i kada je situacija izbledela“, naveo je Haradinaj.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *