Haradinaj kupio kosovske Srbe?

Bivši vođa ozloglašenog OVK Ramuš Haradinaj mogao bi u septembru da bude izabran za kosovskog premijera, i to uz pomoć poslanika Srpske liste, koju podržava vlast u Beogradu, pišu prištinski mediji!

Uvod je sutrašnja konstitutivna sednica kosovskog parlamenta, na kojoj se očekuje da Srbi podrže izbor Kadrija Veseljija, lidera DPK i Haradinajevog saveznika, za predsednika skupštine.

Haradinaj, kandidat za premijera velike tzv. ratne koalicije (PAN), obezbedio je, prema pisanju prištinskih medija, podršku četiri poslanika Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i računa na devet poslanika Srpske liste.

Bez podrške Srba, bivši komandant terorističkog OVK, kako sada stvari stoje, ne može biti izabran za predsednika kosovske vlade (pogledaj tabelu).

Zauzvrat bi predstavnici Srpske liste mogli da dobiju i tri ministarstva u njegovoj vladi. Uz to, ne isključuje se mogućnost da je njihova podrška „podmazana“ i novcem.

Kako je Kurir pisao, Haradinaj je nedavno imao sastanak sa poznatim srpskim biznismenom, preko kog je ponudio ogromnu sumu novca, čak nekoliko miliona evra, za podršku poslanika Srpske liste.

– Takav rasplet događaja je očekivan. Srpska lista je instrument Beograda i vrlo je realno da oni podrže izbor Veseljija i kasnije, negde u septembru, i Haradinaja za premijera. Poslanici sa te liste su i ranije, dok su bili po drugim strankama, već sarađivali s njim – navodi predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Izvor: Kurir

Foto: Jutjub

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *