Hitnim merama protiv nasilnika i zločina

Patrole uz centre za socijalni rad i kontrola porodica u kojima je već bilo nasilja mere su koje policija već primenjuje posle zločina koji su se dogodili upravo ispred tih centara, rekao je za RTS direktor Policije Vladimir Rebić.

Od 1. juna na snazi je novi Zakon protiv nasilja koji predviđa bolju koordinaciju i nove privremene mere.

„Novi zakon predviđa dve privremene mere i to zabranu prilaska žrtvi i mera iseljenja iz stana nasilnika. Na taj način žrtve nasilja žene i deca ne moraju više da idu u sigurne kuće. Ta hitna mera se određuje na rok od 48 sati a može da se produži na 30 dana“, rekao je direktor Policije Vladimir Rebić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Odmah posle ubistva ispred Centra za socijalni rad, održan je hitan sastanak sa resornim ministrima i propisane su mere koje se odnose i na policiju.

„Istog dana su dogovorene mere koje se već primenjuju a to su interventne mere pojačanog prisustva u blizini centara za socijalni rad kao i kontakt sa direktorima centara koji policiji ukazuju na problematične slučajeve kako bi bili prisutni u blizini“, rekao je Rebić.

Načelnici su obavezani da stupe u kontakt sa direktorima centara za socijalni rad kako bi dobili informacije o budućim susretima supružnika za koje postoji saznanje da je u prethodnom periodu bilo nasilja između njih, kako bi policajci zaista bili u tom trenutku u blizini centara.

Nevladine organizacije zatražile su i da se ispita da li je bilo propusta u delovanju u slučaju prethodnog ubistva ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu.

„Od kada je iz zatvora izašao pokojna Olga je u dva navrata prijavljivala muža za nasilje i pretnje što je policija uredno dostavljala nadležnom tužilaštvu koje nije odlučilo da ima elemenata krivičnog dela. Propusta policije u tom slučaju nije bilo a radi se analiza rada policije i kada je reč o slučaju ubistva u Rakovici“, kaže Rebić.

Kada je reč o policijskim intervencijama u periodu od stupanja na snagu novog zakona, direktor Policije kaže da je policija intervenisala u preko dve hiljade slučajeva prijave nasilja.

„Za ovih 45 dana imali smo puno posla. Bilo je oko 881 izrečenu privremenu meru iseljenja iz stana i 1.570 privrmenih zabrana prilazaka nasilnika žrtvi“, rekao je Rebić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *