HRVATI PRIZNALI FIJASKO OKO NABAVKE BORBENIH AVIONA! (VIDEO)

 Sabor podržao vladu oko fijaska s avionima

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

SABORSKI zastupnici danas su glasali o SDP-ovoj interpelaciji o radu vlade zbog propale nabave borbenih aviona.

Sabor je sa 79 glasova odbio interpelaciju SDP-a. 43 zastupnika bilo je za interpelaciju, a troje ih je bilo suzdržano.

Rasprava o interpelaciji koju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, u kojoj su tražili od vlade da u parlamentu pred zastupnicima objasni sve što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih zrakoplova, trajala je u četvrtak više od osam sati, do kasnih večernjih sati.

>> Sjednicu sabora pratite uživo na Indexu:

Podsjetimo, Davor Bernardić je jučer na konferenciji za novinare zatražio od Vlade da u roku od 15 dana dostavi Saboru svu dokumentaciju iz tog procesa, uključujući i dokument upozorenja, tzv. ‘non-paper’, koji je, kaže, američki veleposlanik osobno uručio premijeru.

„Želimo utvrditi istinu oko postupka nabave eskadrile i utvrditi odgovornost ministra obrane i same Vlade, ali i osigurati da se u budućnosti postupci nabave, pogotovo kada prelaze iznose od milijarde kuna, provode transparentno i zakonito, a ne direktnom pogodobom i bez javnog natječaja“, rekao je Bernardić.

Ponovio je da traže da Sabor utvrdi činjenice, odnosno, da postupak nabave nije proveden transparentno te da su njime ugroženi obrambena sposobnost zemlje i vanjskopolitički ugled i pozicija Hrvatske.

Također, naglasio je, traže i da se utvrdi tko je i zašto u medije puštao tajne i klasificirane dokumente vezane uz obranu i nacionalnu sigurnost te zapitao gdje je VSOA i zatražio hitnu istragu oko dilanja dokumenata.

„Sumnjivo je što je Vlada inzistirala na kupnji baš tih aviona. Nije li razlog tome što je Krstičevićeva bivša firma trebala dobiti posao održavanja tih istih aviona?“, zapitao je, ocijenivši to nedopustivim i skandaloznim te ustvrdio da su „očito spremni na sve zbog privatnih interesa i kako bi sačuvali fotelje“.

Izvor:Hina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *