HRVATI SE UPLAŠILI SRBA A POSEBNO MATIJEVIĆA!

Загреб плаши Матијевићево ширење у источној Хрватској

Хрватска пољопривредна комора позвала је премијера Андреја Пленковића да хитно дође у Осијек и спречи могућност да српски бизнисмен уђе у посед ораница товарничког предузећа(Фото Драган Јевремовић)

Део хрватских привредника није одушевљен идејом да један од највећих српских земљопоседника Петар Матијевић купи успешну пољопривредну фирму „Агротоварник” и њено земљиште у Славонији – на самој граници Хрватске и Србије.

Због вести о Матијевићевој намери да, упркос препрекама и противљењима менаџмента те фирме, плати 10 милиона евра за њено преузимање, успротивили су се и поједини хрватски бизнисмени.

Према писању портала „Агросмарт”, Хрватска пољопривредна комора позвала је премијера Андреја Пленковића да хитно дође у Осијек и онемогући да српски бизнисмен дође у посед ораница товарничког предузећа.

Петар Матијевић потврдио је за „Политику” да је његова компанија из Хрватске „МПЗ аграр” из Старих Јанковаца дала понуду за преузимање „Агротоварника”. Буру у тамошњим медијима изазвао је, како каже, директор овог предузећа, иначе власник шест одсто акција, а све „због покушаја да задржи своју функцију”.

Његова понуда, истиче, окарактерисана је као непријатељско преузимање. У најмању руку, додаје, „као да су српски тенкови кренули из Шида”, као да су то источне границе које се морају чувати од српског тајкуна.

– Хрватски привредници уложили су у Србији готово милијарду евра, а тамо и даље постоји озбиљан отпор. Посебно у бившим ратним подручјима. Апострофира се и да је реч о ко зна којој суми новца као и да иза понуде стоји српска влада, што није тачно. Ми смо приватна компанија и дали смо понуду. А они хоће или неће – каже Матијевић.

Понуда је, према писању медија, више него добра. Сваки деоничар фирме из Товарника, а њих је око 70, за један одсто удела добио би 100.000 евра.  Проблем је што на нивоу фирме постоји договор по ком сувласници могу да тргују само између себе. За продају удела некоме изван компаније морала би да постојати сагласност већине и скупштине деоничарског друштва.

– Тај договор није на бази закона. Слободна воља власника удела је да могу да их продају. Ако им неко то ограничава, онда они нису власници. Ми смо са некима од њих већ направили уговоре, одређени проценат већ купили и остајемо при тој намери – каже Матијевић.

Иначе, „Агротоварник” је приватна фирма која узгаја житарице, уљарице, шећерну репу, улаже у повртарство и воћарство, нарочито у засаде вишања. У власништву има 1.300 хектара обрадивог пољопривредног земљишта, а у закупу још око 1.900 хектара.

Проблем је изгледа у томе што Матијевић већ има око две хиљаде хектара земље у овом делу Хрватске, које је најпре стекао 2015. куповином две пољопривредне задруге у у Старим Јанковцима и Негославцима, а касније и кроз трансакције са приватним власницима. Води се као највећи земљопоседник и у тој земљи.

На питање „Политике” шта је његов највећи интерес за даљи наставак инвестиција у Хрватској, он каже да је основни циљ производња хране, посебно вишања. Намерава и да у свом родном селу, Сремским Лазама, направи центар за сушење воћа.

Да ли су мотив и веће субвенције у Хрватској као чланици ЕУ?

– Пореклом сам из Хрватске. То је добро подручје за улагање, а има и неких предности што је то Европска унија. Можемо да учимо и припремамо се и за улазак наше земље у ЕУ – каже наш саговорник, који у Србији обрађује 31.000 хектара, а у власништву има 27.000 хектара.

Истиче да до сада у Хрватској није имао никаквих проблема у пословању јер у супротном не би наставио са улагањима. Овај случај везан за „Агротоварник” карактерише пре као иступе појединаца који се позивају на национализам када су им угрожени интереси.

Директор „Агротоварника”: Нисмо на продају

Мирослав Кнежевић, директор „Агротоварника”, изјавио је за хрватски радио ХРТ да у овом моменту не постоји спремност власника на продају. Казао је и да је „Агротоварник” недавно преузео фирму „Аратор” са хиљаду хектара земље, што према његовом мишљењу, највише занима српског бизнисмена.

„За две године Матијевић би вратио уложено јер ми послујемо веома добро. Ми то 15 година држимо под контролом, ту широку власничку структуру. Исплаћујемо дивиденду, људи су задовољни и нико са стране не може ући у власничку структуру. Не може Матијевић да купи фирму која није на продају”, категоричан је Кнежевић, а преноси „Агросмарт”.

Politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *