Hrvatska gubi deo teritorije u Piranskom zalivu!

Slovenačke vlasti najavile su da će danas početi jednostrano sprovođenje arbitražne odluke o granici sa Hrvatskom u Piranskom zalivu, dok je zvanični Zagreb diplomatskom notom pozva Sloveniju da se suzdrži od jednostranog sprovođenja mera koje bi imale za cilj pokušaj promene stanja na terenu.

Slovenačke vlasti sprovodiće arbitražu nakon isteka šestomesečnog roka za njenu pripremu i pošto je u slovenačkom parlamentu poslednjih nedelja usvojen set „zakona za sprovođenje“ na koje se Ljubljana poziva kao na osnovu svojih postupaka.

Rok koji je arbitražni sud odredio za pripremu sprovođenja odluke o granici istekao je juče.

Premijer Slovenije Miro Cerar u sredu je na konferenciji za novinare kazao da primena nije tema za raspravu i da treba započeti sprovođenje.

Slovenački mediji da Slovenija sa primenom arbitražne presude namerava da počne u vodama Piranskog zaliva, jer smatra da je tu situacija „najjasnija“ i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji.

Slovenački mediji citiraju premijera Cerara koji je kazao da u subotu u zalivu ne očekuje incidente i da ih Slovenija neće podsticati ukoliko se Hrvatska bude držala morske granice prema presudi arbitara.

Ljubljansko Delo, pozivajući se na slovenačke pravnike bliske vladi, navodi da Slovenija treba da ustraje na tome da arbitražno rešenje treba primeniti i da će to Hrvatska „pre ili kasnije“ morati da prihvati iako, po njima, nije izgledno da će se to dogoditi uskoro „zbog sadašnje političke strukture“ u Hrvatskoj.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec ponovio ovih dana da će Slovenija nakon subote Hrvatsku smatrati kršiteljem međunarodnog i evropskog prava ako ne pristane na arbitražnu primenu i da bi zbog toga mogla da je tuži sudu Evropske unije, osim ako energične mere protiv Hrvatske pre toga ne preduzme Evropska komisija.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova diplomatskom notom u četvrtak pozvalo je Sloveniju da se suzdrži od jednostranog sprovođenja mera koje bi imale za cilj pokušaj promene stanja na terenu, kao i na konstruktivan dijalog oko rešavanja pitanja granice.

Navodi se da je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić u razgovoru za Novu TV upozorila da po međunarodnom pravu Slovenija ne sme da jednostrano proglasi promenu granica i da jedino rešenje i dalje ostaje bilateralni dogovor.

Pejčinović Burić je kazala da će, ukoliko slovenačka strana pošalje kontrole u područje Savudrijske vale, odnosno Piranski zaliv, za koji po odluci arbitražnog suda smatra da polaže pravo, Hrvatska „raditi šta i do sada – štititi hrvatske interese“.

 

Izvor: Kurir.rs/ Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *