INTERVJU: ALEKSANDAR ĐURĐEV Nije nam Kosovo palo sa neba!

INTERVJU: ALEKSANDAR  ĐURĐEV, PREDSEDNIK “SRPSKE LIGE”

 

Nije nam Kosovo palo sa neba!

 

Nego su naši sveti preci uzneli Kosovo u Carstvo Nebesko. Nikada nećemo odustati od srpstva i kosovskog zaveta.,

 

Razgovarao:

Srećko Milovanović

 

G: Srpskom narodu je muka od vladara koji mu naređuju, koji ga kritikuju, koji ga sažaljevaju ili kažnjavaju. Srbi žele vladara koji hoće sa njim da sarađuje. Narodu je potreban konstruktivan vladar koji neće da mu pridikama vređa inteligenciju.

G: Kosovo i Metohija je za nas privremeno okupirana teritorija i zalažemo se za beskompromisno poštovanje principa državnog suvereniteta Srbije

G: Pojedini predstvnici vlasti direktno i javno kritikuju i deluju protiv vlasti u kojoj saučestvuju, dok pojedinci iz opozicije brane vlast više od same vlasti.

G4: Tek kada više ne budemo bili opterećeni kolektivnom krivicom, koja nam je nametnuta međunarodnom kampanjom i kompleksima niže vrednosti nametane od kvazielite koja je stranim novcem plaćena da mrzi svoj narod, pronaći unutrašnji mir, povratiti samopouzdanje i veru u sopstvene snage i sopstvenu državu

 

 

“Srpska liga” je stranka koja na političkom nebu Srbije postoji od 2015. godine kada ju je osnovao Aleksandar Đurđev, dotadašnji generalni sekretar “Treće Srbije”. Široj javnosti je Đurđev postao poznat kada je pre dve godine otpušten iz novosadskog Javnog komunalnog preduzeća Informatika zbog, kako je tada izjavio, politike koju on i “Srpska liga” zastupaju.

U intervjuu za Aferu Aleksandar Đurđev govori o programu i ciljevima “Srpske lige” kao i o aktuelnim političkim temama u Srbiji danas.

Šta je Srpska liga, kako biste je predstavili našim čitaocima?

-Srpska liga je politička stranka koja okuplja državotvorne, stručne i patriotske snage u Srbiji. Samo upornim radom i strpljenjem možemo da budemo uspešni, snažni i atraktivi.  Uvereni smo da je jedini pravi put – stvaralački, koga odlikuje radna etika i lična odgovornost, put utemeljen na sistemu vrednosti u čijem su centru porodica, moral, religija i preduzetništvo.

Mi okupljamo sve koji žele da deluju, ne da pričaju. Jer vreme je za akciju. Iskreno verujemo da ćemo tek kada više ne budemo bili opterećeni kolektivnom krivicom, koja nam je nametnuta međunarodnom kampanjom i kompleksima niže vrednosti nametane od kvazielite koja je stranim novcem plaćena da mrzi svoj narod, pronaći unutrašnji mir, povratiti samopouzdanje i veru u sopstvene snage i sopstvenu državu.

Zbog čega se zalažete za monarhiju, zašto mislite da je to najbolje državno uređenje za Srbiju?

-Srbiju vidimo kao ustavnu, parlamentarnu monarhiju, u kojoj kralj ima položaj kakav imaju savremeni monarsi u evropskim državama. Kralj će biti simbol državnosti, a zemljom će, kao parlamentarnom monarhijom, upravljati parlament i vlada.

Narod želi Kraljevinu Srbiju. Ako bi kraljevska porodica imala isto tako veliku želju, nema sumnje da bi vrlo brzo ponovo bili kraljevina. Budući kralj mora isto tako da želi srpski narod takav kakav on zaista jeste. A Srbi su danas posle svega što smo preživeli dobar, vredan i sposoban narod. Kao što je Gospod Hristos govorio „Volim te takvog kakav jesi“. Srpskom narodu je muka od vladara koji mu naređuju, koji ga kritikuju, koji ga sažaljevaju ili kažnjavaju.

Srbi žele vladara koji hoće sa njima da sarađuje. Narodu je potreban konstruktivan vladar koji neće da mu pridikama vređa inteligenciju. Kada tako postavimo stvari onda će kraljevska porodica za mesec dana da nauči srpski jezik i da bude otvorenija i pristupačija narodu a narod će prestati da skandira dok prestolonaslednik govori. Narod ne traži puno od budućeg kralja: da priča srpski da ga ceo svet razume, da se brine o narodnim problemima jer i njemu i narodu seku struju i prete izvršitelji izbacivanjem iz kuća i da bude zaista plemenit ne samo poreklom nego i delima.

Kakav je vaš stav po pitanju Kosova i Metohije?

-Nikada nećemo odustati od srpstva i kosovskog zaveta. Nije nama Kosovo palo sa neba, nego su naši sveti preci uzneli Kosovo u Carstvo Nebesko. Našim svevremenim i večnim pobedama i uzorima, podsmevaju se oni kojima takav nacionalni podvig nikad nije pošao za rukom. Ali 1389. godine u svim evropskim gradovima su zvonila zvona u znak pobede srpske vojske na Kosovu polju i odbrani hrišćanske Evrope. U istoriji rata samo je jedan Turski Sultan poginuo i to je bio Murat na Kosovu u poštenoj borbi sa srpskim vitezovima. Kosovo i Metohija je za nas privremeno okupirana teritorija i zalažemo se za beskompromisno poštovanje principa državnog suvereniteta Srbije. Donećemo odgovarajuće zakone na osnovu kojih ćemo kažnjavati domaće i strane subjekte koji zagovaraju separatizam i rade na odvajanju delova Srbije.
Kako vidite vlast a kako opoziciju u Srbiji?

-Od 1 990. do 2 000. i od 2 000. do danas na političkoj sceni i dalje je proces filtriranja i kristalisanja ne samo političkih aktera, organizacija, stranaka, programa, analitičara, medija, nevladinih organizacija.

Svedoci smo da do smene generacije na sceni ide sporo i teško. Pojedini akteri su se 90-tih zalagali za jedne političke vrednosti i ciljeve a od 2 000. za potpuno suprotne a od 2 012. mišljenje i vladanje menjaju svakih nedelju dana.

Pojedini predstvnici opozicije svaki dan traže nove izbore a mole Boga da izbora ne bude. Pojedini predstvnici vlasti direktno i javno kritikuju i deluju protiv vlasti u kojoj saučestvuju dok pojedinci iz opozicije brane vlast više od same vlasti. Međutim, ja sam optimista i verujem da će scena u narednih par godina da se upristoji i emancipuje.

Da li ste pobornici vojne neutralnosti Srbije?

-Aktivna neutralnost u spoljnoj politici da bismo zaustavili teritorijalno propadanje naše države, moramo obnoviti njenu punu suverenost i graditi pragmatičnu politiku suverene neutralnosti, zasnovane na našim realnim interesima.

Jedina sila koja je prirodni tradicionalni saveznik Srbije jeste Rusija. Sa njom nas povezuje vera, slovenski koreni, istorija, kultura, tradicija, ali i ekonomski i bezbednosni interes. Zalagaćemo se za što bližu saradnju sa Rusijom i ruskim narodom, u svim oblastima, onoliko koliko je to moguće. Gradićemo Srbiju obnavljajući hrišćansko nasleđe i jačaćemo odnose sa svim državama i akterima u Evropi i svetu koji dele takvu viziju.

Treba li Srbija da uđe u EU?

-Srbija je u procesu integracije u EU uradila previše. Ispunila uslove koji nisu bili postavljeni ni pred jednu drugu državu. Za to vreme EU je puno zaradila na nama i imala ekstraprofit u saradnji sa Srbijom. Upropastili nam privredu i proizvodnju raznim sporazumima od kojih je SSP najpogubniji za Srbiju.

Sećate se taj sporazum je potpisao onaj ministar koji se javno hvalio da spava na tetkinom kauču. Potom su nam na kvarno uzeli visokoobrazovane kadrove u koje su roditelji i država uložili ogrome pare za školovanje a onda ih oni uzmu da rade za njih na zapadu. Naš stav je da nam EU dođe novac i to jako puno novca za privredu, za školovanu omladinu i za vređanje iteligencije.

Pravo pitanje u tom procesu kada će EU početi da uplaćuje velike sume novca u budžet Srbije za zdravu hranu, za plate prosveti i medicinarima, za kulturu. A za početak neka se ugledaju na svoje pretke iz 1 389. godine koji su slavili Srbiju u znak pobede na Kosovu polju i odbranu hrišćanske Evrope.

Kako iskoreniti mito i korupciju u Srbiji?

-Srpska liga se zalaže za izgradnju sistema koji će u punoj meri obezbediti zaštitu života i poseda. Moramo od Srbije ponovo napravi bezbedno mesto za život u kome su stan i imovina zaštićeni i da ne moramo da brinemo za sigurnost dece kad su van kuće.

Pooštrićemo zakone za borbu protiv kriminala kroz uvođenje strožih kazni i povećanje zaštite službenih lica. Srpska liga se zalaže za povećanje broja policajaca na ulicama i vraćanje institucije policajca pozornika koga poznaju svi u kraju, kao i za ozbiljniji nadzor ljudi koji izlaze iz zatvora i za češće kontakte sa njima kako bi im se pomoglo da se uklope u zajednicu, ali i na vreme uočio njihov povratak kriminalu.
Na koji način mlade i školovane ljude zadržati u Srbiji?

-Mladima moramo reći istinu a oni će sami da odluče da li će po lošem uzoru na neke, da dignu ruke od Srbije ili po još lošijem primeru da dignu ruku na Srbiju.

Nacionalne elite moraju prestati da omladini vređaju inteligenciju insistirajući da omladina veruje rečima kvazielite a ne svojim sopstevnim očima. Srbiji više ne trebaju svađe, ali ni lažno ili usiljeno jedinstvo, ni u zemlji ni u regionu. Potreban joj je dijalog, konkurencija različitih ideja koje će izroditi novi kvalitet i jasnu viziju budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *