INTERVJU: GERHARD DORFLER: Volim Vučića, Dodika i bratski srpski narod!

 

INTERVJU: GERHARD DORFLER, BIVŠI GUVERNER KORUŠKE I POSLANIK SLOBODARSKE PARTIJE AUSTRIJE

 

 

Volim Vučića, Dodika i bratski srpski narod!

 

 

 

 Vaša vlast apsolutno povlači prave poteze a posebno bih istakao vizije i energiju predsednika Aleksandra Vučića koji je veoma značajan lider u regionu i koji Srbiju definitivno vodi u bolju budućnost

 

 

Prvo što sam primetio tokom boravka u Beogradu da se gradi na skoro svakom koraku što je jako dobro i pokazatelj da se ide napred, da je privreda u razvoju, na stazi uspona. Za mene je to znak „kengura“, odnosno da su ekonomija i privreda u skoku i da više neće biti padova

 

Velika mi je čast da sam od grada Srebrenice dobio počasnu povelju. Želim da pomognem razvoju ekonomskih i turističkih projekata u RS, tu ima zaista ogromnih potencijala

 

Jerg Hajder je bio poltički vizionar, sve ono što danas tišti Evropu on je video i upozoravao na to još pre više od 20 godina i tu ne mislim samo na problem sa migrantima. Cela Evropa je tada bila protiv njega, a danas se vidi da je bio u pravu za sve o čemu je govorio i ukazivao

 

Nekadašni poslanik Slobodarske partije Austrije i guverner pokrajine Koruška Gerhard Dorfler protekle sedmice bio je gost Beograda u okviru jedanaeste profesionalne platforme REBEC ( Real Estate Belgrade Exhibition and Conference) koja se izvorno bavi promovisanjem tema vezanih za razvoj investicija u nekretnine i tom prilikom se upoznao sa ekonomskim i privrednim potencijalima Srbije i Beograda.

Kao neko ko je godinama bio na čelu jedne od najjačih političkih partija u Austriji, član parlamenta te zemlje i pet godina guverner Koruške, jedne od ekonomki najrazvijenijih regija Evrope, Dorfler svakako da je imao šta da podeli sa svojim srpksim kolegama kada je reč o razvitku i privrednom razvoju. U ekskluzivnom intervjuu za Aferu gospodin Gerhard Dorfler govori o svojoj poseti Beogradu, vezama Srbije, Austrije i Republike Srpske kao i aktuelnom geopolitičkom trenutku u Evropi i svetu.

Kakve utiske nosite sa REBEC konferencije u Beogradu?

-U vašem divnom gradu sam već treći put i svaki put se osećam prelepo, kao kod kuće. Ostvario sam veliki broj kontakata, posebno u sferi privrede i ekonomije što je izuzetno važno jer u Austriji je veoma jaka srpska dijaspora i veze između naše dve države i naroda su takođe veoma jake i neaskidive. U Beču od dva miliona stanovnika oko 250 hiljada je Srba tako da je prestonica Austrije drugi srpski grad po veličini u svetu.

Bili ste guverner pokrajine Koruška koja je poznata po svom snažnom ekonomskom razvoju. Šta možete da posavetujete nas u Srbiji i Beogradu kada je reč o ekonomskom i privrednom napretku?

-Prvo što sam primetio tokom boravka u Beogradu da se gradi na skoro svakom koraku što je jako dobro i pokazatelj da se ide napred, da je privreda u razvoju, na stazi uspona. Za mene je to znak „kengura“, odnosno da su ekonomija i privreda u skoku i da više neće biti padova, bar ne nekih velikih i dramatičnih kakvih je bilo u prošlosti. Dobro je što vaša gradska i republička vlast imaju viziju budućnosti, što su spremni na ulaganja, zapošljavanja mladih… Beograd po svemu treba da bude lider u regionu a nemoguće je to bez razvijene privrede.

Da li ste posetili gradilište Beograda na vodi?

-Naravno da jesam i oduševljen sam tim projektom. Beograd ima neverovatan geografski položaj na dve veoma važne plovne reke u Evropi, Dunavu i Savi i prosto je neshvatljivo da je tako nešto tokom svih prethodnih decenija bilo neiskorišćeno na  pravi način. Rečni saobraćaj je takođe veoma bitan za povezivanje Beograda i Srbije ka Zapadu kao i železnička infrastruktura. Vaša vlast to apsolutno prepoznaje i povlači prave poteze a posebno bih istakao vizije i energiju predsednika Aleksandra Vučića koji je veoma značajan lider u regionu i koji Srbiju definitivno vodi u bolju budućnost.

Radujem se regati na Drini gde ću, nadam se, biti na splavu zajedno sa Dodikom a posle toga idemo u apartmanki kompleks “Srpski car” koji se nalazi na samoj obali Drine.

Osim Srbije planirate i privrednu saradnju i sa Republikom Srpskom?

-Da, na tome se već uveliko radi a pomenuo bih samo saradnju sa gradom Srebrenicom i tamošnjim gradonačelnikom Mladenom Grujičićem. Velika mi je čast da sam od grada Srebrenice dobio počasnu povelju. Želim da pomognem razvoju ekonomskih i turističkih projekata u RS, tu ima zaista ogromnih potencijala. Radujem se što ću 19. jula učestvovati na regati i što će se grad Gmund iz Koruške pobratimiti sa Srebrenicom.

Imate dobre odnose i sa predsednikom RS Miloradom Dodikom?

Svakako, veoma cenim gospodina Dodika i ono što on radi za Republiku Srpsku i celokupni srpski narod. Slobodarska partija Austrije inače gaji veliko poštovanje prema predsednicima Vučiću i Dodiku. Navešću vam i jedan zanimljiv podatak koji ilustruje koliko su jake veze austrijskog i srpskog naroda: Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije u Parlamentu Austrije oženio se ženom iz Banja Luke u pravoslavnoj crkvi, a Dodik im je bio kum!

Vaša partija je među prvima ukazivala na problem migranata sa kojima se danas Evropa suočava, ali kao da tada nije bilo sluha za to što ste upozoravali?

-Apsolutno ste u pravu i ne mislim da je bilo šta loše bilo u našem sloganu „Austrija Austrijancima“ jer smo time samo ukazivali da austrijskoj državi njeni državljani treba da budu na prvom mestu a ne oni koji nisu voljni da se uključe i integrišu u austrijsko i evropsko društvo.

Nasledili ste na čelu Slobodarske partije 2008. Jerga Hajdera koji je te godine izgubio život u saobraćajnoj nesreći. O njemu se za života mnogo pričalo, da je desničar koji koči razvoj EU, da vodi Austriju u izolaciju… Kako se danas, deset godina kasnije, u Austriji i Evropi gleda na Hajdera i njegovu politiku?

-Jerg Hajder je bio poltički vizionar, sve ono što danas tišti Evropu on je video i upozoravao na to još pre više od 20 godina i tu ne mislim samo na problem sa migrantima. Cela Evropa je tada bila protiv njega a danas se vidi da je bio u pravu za sve o čemu je govorio i ukazivao. Mnogo sam ga cenio i teško sam podneo njegovu smrt. Bilo mi je teško da ga nasledim na čelu partije jer je takav jedan čovek nezamenljiv a opet sa druge strane, bili smo veoma bliski saradnici, i u tom pogledu sam mogao da vodim Slobodarsku partiju Jergovim putem i vizijom.

Šta mislite o aktuelnom austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu?

-On je jedan mlad i veoma dinamičan političar i može se uporediti sa Hjderom jer je i on bio veoma mlad kada je ušao u austrijsku i evropsku političku arenu. Kurcova Narodna stranka  je u početku kritikovala Hajdera a onda su u jednom trenutku prihvatili njegov program i ideje i zbog toga su i pobedili na izborima. Po mom mišljenju Kurc samo ne treba da pravi greške koje je pravila Angela Merkel prema zemaljama Zapadanog Balkana i sve će biti u redu.

 

Ima li Evropska unija budućnost?

-Za sebe volim da kažem da sam na prvom mestu političar iz Koruške, pa iz Austrije pa tek onda iz Evrope. Evropska Unija mora da menja neke stavove kojih se tvrdoglavo drži iako to ide na njenu štetu. Ne može Brisel uvoditi sankcije Rusiji i očekivati prosperitet EU, tako nešto je nemoguće bez Rusije. Evropska unija mora da se restartuje tako da svi narodi u njoj zadrže svoj identitet a ne da slede centralizam Brisela. Evo vam i jedan slikoviti primer. Srbija želi u EU i jednog dana kad uđe i postane punopravan član Brisel će srpskim domaćicama da određuje kako da prave i peku ćevapčiće a vi već sada imate najbolji specijalitet na svetu! Mnogi će se na ovo nasmejati ali kada malo bolje razmislite vidite da je sela ta stvar daleko od smešnog.

Srećko Milovanović

 

 

Antrfile

 

Navijam da Srbija osvoji Svetsko prvenstvo?

                                                                                          

Da li pratite Svetsko prvenstvo budući da Austrija ne učestvuje u Rusiji?

-Volim fudbal i sport uopšte i gledam utakmice sa Svetskog prvenstva, naravno kada mi obaveze to dozvole. Navijaću za Srbiju, iako ste nas vi direktno izbacili iz kvalifikacija, ali podsetiću vas i da je najbolji fudbaler Austrije poreklom Srbin- Marko Arnautović. Bilo bi divno da jedna mala zemlja postane svetski prvak u fudbalu a još bi divnije bilo da ta zemlja bude Srbija!

 

 

Oni su doveli Gerharda u Srbiju

Gerharda Doflera su u Srbiju i Srpsku doveli Desnica Radivojević, bivši potpredsednik Vlade Federacije BiH I sadašnji savetnik za privredu i strane investicije u Srebrenici i Radomir Pavlović predsednik Skupštine Srebrenice i predsednik SNSD ovog grada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *