INTERVJU JOŠKA BROZ: Moj deda i Mustafa Golubić!

INTERVJU: JOŠKA BROZ, UNUK JOSIPA BROZA I NARODNI POSLANIK O TITOVIM TAJNAMA

 

Moj deda i Mustafa Golubić!

To je klasična teorija zavere bez ikakvog istorijskog utemeljenja. To je zapravo pokušaj prekrajanja istorije, a narod voli takve bombastičke priče koje su na nivou „zone sumraka“

 

 

Sasvim je moguće da je Jovanka imala te memoare i da se DB domogao njih jer Jovanka je mnogo toga znala o Titu. Lično ne znam šta se u tim memoarima nalazilo, ali da su važni za sve nas na ovim prostorima u to nema sumnje jer Tito je bio jedan od najvažnijih istorijskih ličnosti 20. veka

Ne znam šta je Mira želela, ali znam da Sloba, koji se bar zvanično deklarisao kao veliki komunista i kasnije socijalista, nikada dok je bio živ nije otišao Titu na grob u Kuću cveća. Nije hteo, ili se plašio da ode!

 

Ne prođe skoro ni jedna godina na ovim prostorima da se o nekadašnjem najvećem sinu naroda i narodnosti Josipu Brozu Titu ne ispredaju najrazličitije priče i teorije zavere koje i 37 godina nakon njegove smrti ne gube na aktuelnosti. Poslednja od tih priča jeste da je Jovanka Broz imala tajne spise i meomare kojih se dokopala DB i saznala najveće Titove tajne kao i da je Jovanka svog muža, ortodoksnog komunistu, privolela da bude vernik i poštovalac pravoslavlja!

O mnogim misterijama vezanim za Tita, ali i viđenju političke scene u Srbiji danas u intervjuu za Aferu govori predsednik Komunističke partije, narodni poslanik u Skupštini Srbije i Titov unuk Joška Broz.

Vaš deda je krajem ove godine ponovo u žiži medijske pažnje, ako je ikada i izlazio iz nje. Sad su aktuelni takozvani Jovankini memoari o njemu. Da li je ona zaiasta beležila Titove tajne?

-Sasvim je moguće da je Jovanka imala te memoare i da se DB domogao njih jer Jovanka je mnogo toga znala o Titu. Lično ne znam šta se u tim memoarima nalazilo, ali da su važni za sve nas na ovim prostorima u to nema sumnje jer Tito je bio jedan od najvažnijih istorijskih ličnosti 20. veka ne samo kod nas već u celom svetu. Niko ga nigde nije zaboravio, i dan danas nas svuda u svetu najviše znaju po dva imena: Titu i Novaku Đokoviću.

Pominje se i terija po kojoj je Jovanka od Tita tokom bračnog života napravila istinskog vernika i poštovaoca pravoslavlja. Da li je jedan iskreni komunista mogao da postane vernik?

Slušajte, to su najobičnije gluposti i senzacionalizmi ničim utemeljeni. Tito nikada nije bio vernik, ali jeste poštovao veru pa samim tim i pravoslavlje. Pomagao je i donirao gradnju i obnove mnogih crkava, ali je obnavljao i zatvore pa to ne znači da je bio sklon da bude robijaš!

Pa onda još veća glupost, da je Tito pred kraj života prešao u Islam.. . I dalje postoje te priče kako je Tito sputavao verska osećanja građana, kako je zabranjivao vernicima da se slobodno izjašnjavaju… Pa molim vas, navedite mi jednu osobu kojoj je za vreme Tita bilo zabranjeno da ide u crkvu ili da slavi krsnu slavu! Nisu se verski praznici istina slavili zvanično kao državni, ali je svako ko je to želeo ili osećao mogao da ih slavi u krugu svoje porodice i prijatelja.

Skoro četiri decenije od njegove smrti Tito je i dalje, za mnoge današnje političare, sredstvo da se steknu politički poeni?

Naravno da jeste jer su svi političari u proteklih 38 godina pa do danas pokušavali i pokušavaju da budu Tito, ili čak i veći od njega a tako je nešto nemoguće jer je Tito bio samo jedan i neponovljiv. Sad ga se mnogi sete pred svake izbore ne bi li kod naroda, koji i dalje pamti ko je bio Tito, zaradili koji glas više. Već godinama se vodi rasprava da se spomenik Titu vrati na trg u centru Užica, pa da se vrate imena ulica u gradovima širom Srbije koje su mu devedesetih oduzete…

Tita je iz srpskih gradova „skinuo“ devedesetih Milošević a priča se da je Mira želela da njen Sloba bude drugi Tito?

-Ne znam šta je Mira želela ali znam da Sloba, koji se bar zvanično deklarisao kao veliki komunista i kasnije socijalista, nikada dok je bio živ nije otišao Titu na grob u Kuću cveća. Nije hteo ili se plašio da ode!

Dokle će se pričati da Tito nije sahranjen u Kući cveća, da nije rođen u Kumrovcu, da je bio poljski agent…?

-Pričaće se to stalno jer kad je neko tako velika istorijska ličnost kao što je Tito bio onda su takve priče neminovne. Već sam umoran od objašnjavanja da kao unuk valjda znam gde mi je dedi grob i da sam prisutvovao sahrani na kojoj su bili svi svetski državnici i koju su u direktnom prenosu gledali milioni Jugoslovena, ali i ceo svet. To da nije rođen u Kumrovcu, da ga niko tamo nije prepoznao kad se pojavio posle rata, da nije znao srpskohrvatski jezik… to više stvarno i ne želim da komentarišem. Valjda ja znam ko je bio moj deda!

Cela Srbija gleda TV seriju u kojoj se prikazuje lik Mustafe Golubića. Mnogi smatraju da je ovaj predratni obaveštajac i crnorukac trebao da bude zapravo „pravi Tito“, a da ga je vaš deda uklonio početkom Drugog svetskog rata i zauzeo njegovo mesto?

-To je klasična teorija zavere bez ikakvog istorijskog utemeljenja. To je zapravo pokušaj prekrajanja istorije, a narod voli takve bombastičke priče koje su na nivou „zone sumraka“.

Kako pamtite vašeg dedu, kakav je bio prema vama?

-Bio je kao i svaki drugi deda na svetu, voleo je nas svoje unuke, savetovao nas, učio nas životnim vrednostima… Bio je takoreći običan čovek na čijim je plećima bila cela jedna država, ondašnja velika Jugoslavija ali i ceo jedan svetski blok-pokret nesvrstanih. Nikada nije dozvoljavao da mi koristimo njegovo ime da bismo imali bilo kakve privilegije u životu a ni mi nismo to želeli. Učio nas je da sve moramo da steknemo u životu sami. Koliko nisam imao nikakve privilegije prezimena Broz pokazuje i činjenica da sam ponavljao prvi razred šumarske škole! Svi su tad bili u šoku od učenika jer su odmah pomislili: „Kad može Titov unuk da ponavlja razred, šta tek da mi ostali očekujemo“…

Poslanik ste ispred Komunističke partije na listi SPS-a u Parlamentu. Kako ocenjujete vaš dosadašnji poslanički učinak?

Iskreno da vam kažem, sramota me je što sam poslanik u ovakvoj Skupštini u kojoj caruje prostakluk pojedinih poslanika koji bacaju ljagu na sve nas. Ušao sam na listi SPS-a u Skupštinu da bi se čuo glas komunista u Parlamentu a ne da slušam uvrede, psovke, da gledam fizičko nasilje…

Treba li Srbija po vašem mišljenju da se okrene Rusiji ili Briselu i Vašingtonu?

-Nemam ja tu nikakvu dilemu, Rusija je naš iskreni prijatelj, saveznik i branilac i to niko ko ima imalo časti u sebi ne može da ospori. Šta su nam Zapad i Amerika dali osim bombi i zračenja osiromašenim uranijumom čije posledice će generacije ove zemlje trpeti! Poseta predsednika Vučića Moskvi samo je dodatno učvrstila savezništvo Srbije i Rusije. Uostalom, normalno je da volim Rusiju jer ne zaboravite da u meni teče i ruska krv!

Srećko Milovanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *