INTERVJU: MILOŠ VUČEVIĆ: Neka opozicija siđe sa Tvitera i odmeri se sa nama na izborima!

INTERVJU: MILOŠ VUČEVIĆ, GRADONAČELNIK NOVOG SADA I POTREDSEDNIK SNS

 

 

Neka opozicija siđe sa Tvitera i

odmeri se sa nama na izborima!

 

 

Bila je ovo uspešna godina za Srpsku naprednu stranku, kao stožera vlasti, državotvornu stranku koja nosi najveću odgovornost.

 

G: Poverenje građana je naš najveći uspeh, a ono je ove godine, što pokazuju rezultati izbora i rejting SNS -a, bilo na istorijskom maksimumu, od uvođenja višestranačja

 

Novi Sad je i jedno od najvećih gradilišta u Srbiji, odmah posle Beograda, sa preko 700 aktivnih gradilišta. Zajedno sa Republičkom i Pokrajinskom vladom radimo na realizaciji brojnih kapitalnih projekata

 

I oni sad histerično, i po svaku cenu ponovo žele da se vrate na vlast. Ali Beograđani dobro znaju koliko su ih lagali, koliko su krali i gomilali dugove grada. Zato sam ubeđen u to da će i na beogradskim izborima pobediti pristojna i poštena Srbija, da će pobediti SNS, i da se na vlast više nikada neće vratiti oni koji su sprovodili pljačkašku privatizaciju, razarali privredu, uništili strandard građana i osiromašili ih ispod nivoa ljudskog dostojanstva

Novi Sad je grad u kojem konačno rade fabrike, i to u jednoj od najmoćnijih industrijskih grana – u autoindustriji. Kompanije „Lir“ i „Delfi“ zapošljavaju oko 5.000 ljudi. Njihov dolazak na naše tržište je siguran znak da smo izašli iz te spirale ekonomskog propadanja, jer poslednjih 25 godina Novi Sad je praktično ostao bez svih industrijskih kapaciteta

 

 

Kraj svake kalendarske godine je prilika da se podvuče takozvana crta na sve ono što je urađeno u prethodnih 365 dana u svim oblastima pa i u političkom delovanju. Prvi čovek grada Novog Sada i potredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević ima sve razloge za zadovoljstvo kada je reč o onome što je ove godine ostvareno u gradu na čijem je čelu, ali i rezultatima stranke čiji je visoki funkcioner.

Ipak, Vučević se ne zadovoljava ostvarenim već najavljuje nove uspehe i ideje kako za Novi Sad tako i za Srbiju u celini tokom 2018. ali i 2019. i 2021. godine kada će glavni grad AP Vojvidina biti evropska prestonica omladine i kulture. O tome i mnogo čemu još u intervjuu za novogodišnji broj Afere govori gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević.

Kako biste ocenili godinu na isteku kada je reč o gradu Novom Sadu i radu gradske vlasti?

– Uvek može bolje, i na tome nastavljamo da radimo. Ali, činjenica je da je Novi Sad zabeležio više nego dobre rezultate u ovoj godinu, i to u svim segmentima života. Trenutna nezaposlenost u Novom Sadu je 10,5%. U odnosu na isti period prošle godine, broj nezaposlenih je smanjen za preko 4.700, i trenutno ima oko 16.700 nezaposlenih lica. Takođe, povećane su i prosečne neto zarade za 2,3%, povećan je izvoz za oko 21%, a u odnosu na prethodnu godinu, preko 13,5% više turista je boravilo u našem gradu.

Po analizi Fiskalnog saveta, Novi Sad, od svih gradova u Srbji, ima najstabilnije javne finansije, izbalansiran budžet i u roku izvršava plaćanja. Zahvaljujući racionalnom trošenju budžeta, ove godine smo obezbedili dodatnih 50 miliona dinara za subvencije privatnim vrtićima, koje smo inače prvi uveli u zemlji. Posle više decenija, u Novom Sadu su otvorene prve fabrike, a pokrenuli smo i neke kapitalne projekte o kojima su Novosađani do sada samo sanjali.

 Šta je ono sa čime građani Novog Sada mogu da budu najzadovoljniji ove godine i šta je ono što ih očekuje u 2018?

– Ne moraju da veruju statistikama, dovoljno je da veruju svojim očima, jer definitivno u Novom Sadu više ništa nije isto. Novi Sad je grad u kojem konačno rade fabrike, i to u jednoj od najmoćnijih industrijskih grana – u autoindustriji. Kompanije „Lir“ i „Delfi“ zapošljavaju oko 5.000 ljudi. Njihov dolazak na naše tržište je siguran znak da smo izašli iz te spirale ekonomskog propadanja, jer poslednjih 25 godina Novi Sad je praktično ostao bez svih industrijskih kapaciteta, a najveća šteta je učinjena tokom katastrofalno sprovedene privatizacije.

Sada konačno imamo otvorene fabrike, kao dobre i sigurne investicije koje sa sobom “povlače” i sve ostale, i pokreću i sve potencijale grada. Takođe, odluka nemačkog „Kontinetala“ da baš u Novom Sadu otvori svoj Centar za istraživanje i razvoj, samo je jedan od pokazatelja kakve to potencijale ima naš grad. Imamo dobre radnike srednjestručnog profila, ali i najbolji inženjerski kadar, i po tome smo u samom vrhu Evrope, kao grad u kome se permanentno razvija IT sektor. Novi Sad je i jedno od najvećih gradilišta u Srbiji, odmah posle Beograda, sa preko 700 aktivnih gradilišta.

Zajedno sa Republičkom i Pokrajinskom vladom radimo na realizaciji brojnih kapitalnih projekata. Sledeće godine će biti završen most na mestu starog Žeželjevog mosta, i tuda će prolaziti strateški važan železnički pravac, pruga Beograd – Budimpešta. Počeli smo izgradnju zgrade Radio televizije Vojvodine, Naučno – tehnološkog parka, zgrade Hitne pomoći, baletske i muzičke škole, uređujemo Univerzitetski kampus, brojne saobraćajnice …

Pripremamo se i za realizaciju velikog državnog projekta izgradnje stanova za pripadnike svih službi bezbednosti. Građani mogu da očekuju i nastavak izgradnje i opremanja komunalne infrastrukture u svim delovima grada, i realizaciju brojnih programa koji će nas uvesti u 2019. godinu kada Novi Sad postaje Omladinska prestonica Evrope, a zatim i u 2021. godinu kada ćemo biti Evropska prestonica kulture.

Novi Sad će 2021. biti evropska prestonica kulture. Da li su pripreme već počele i koliko će to značiti za državu Srbiju u celini?

– Na tome radimo od samog proglašenja. Osnovali smo Fondaciju Novi Sad 2021, utvrdili smo stabilan finansijski okvir, počeli da gradimo infrastrukturu, a putem dijaloga smo uključili i građane u osmišljavanje i pripremu programa. Od 60 preporuka koje smo dobili od Evropske komisije nakon samog usvajanja naše pobedničke aplikacije, posle prvog izveštaja koji smo im podneli, broj preporuka za dalji razvoj projekta su smanjili na 12. To najbolje pokazuje kako smo radili u ovoj prvoj godini priprema za EPK 2021.

Značajno je to što smo odmah dobili ogromnu podršku tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i Republičke Vlade, ali i Pokrajinske Vlade, i što je proglašen za projekat od nacionalnog značaja. Što se tiče priprema infrastrukture, u toku su radovi na obnavljanju 21 fasade u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kako bi je osposobili da bude još atraktivnija turistička zona, a pripremamo i brojne nove sadržaje.

Očekujem da ćemo narednih godina, kroz mnogobrojne započete projekte: razvojne, obrazovne, inkluzivne, interkulturalne, pokazati da Novi Sad postaje grad u kome kultura nisu samo pozorišne predstave, koncerti, izložbe i slčno, već grad u kome kultura ponovo postaje način života.

Osim što ste gradonačelnik Novog Sada vi ste i potpredsednik Srpske napredne stranke. Koliko je 2017. bila uspešna po SNS?

– Mera uspešnosti za SNS je poboljšanje kvaliteta života građana Srbije, više posla, veće plate, bolji standard, više fabrika, škola, vrtića, modernije bolnice, i infrastruktura, uspostavljanje pravne države, ugledne i stabilne, i međunarodno poštovane. Dakle, kad sve to sagledate, odgovor se sam nameće. Bila je ovo uspešna godina za Srpsku naprednu stranku, kao stožera vlasti, državotvornu stranku koja nosi najveću odgovornost. Posle devet godina, koliko postoji SNS, rezultati i pošten rad su jedino što nas preporučuje u daljoj borbi za moderniju i jaču Srbiju, u kojoj će se više rađati, i iz koje će se manje odlaziti.

Poverenje građana je naš najveći uspeh, a ono je ove godine, što pokazuju rezultati izbora i rejting SNS -a, bilo na istorijskom maksimumu, od uvođenja višestranačja.

Da li smatrate da se naredne godine pored izbora u Beogradu trebaju održati i vanredni parlamentarni?

– Zadržaću pravo da o tome prvo razgovaram sa svojim stranačkim kolegama, mada sam već po tom pitanju izneo svoj stav predsedniku SNS –a. Znate, nema tu mesta za emocije, niti se radi o nekoj ličnoj želji. To je pitanje onoga što je najbolje za Srbiju, i za njene građane u ovom momentu.

Mi se ne plašimo izbora. Jedva čekam da ti razni mrzitelji konačno siđu sa društevnih mreža, na kojima su i jaki, i hrabri, i hvale se kako imaju puno pratilaca, pa da odmerimo snagu na izborima. Da vidimo šta narod kaže o tome ko je ko, i ko je najbolji za Srbiju, i za njenu budućnost! Jer, sve ostalo je manje važno.

Šta očekujete od beogradskih izbora, kakav rezultat SNS-a?

– Očekujem našu ubedljivu pobedu, mada čujem da su se neki već proglasili pobednicima. Mi ćemo se boriti. Kao što smo se prethodnih godina borili da Beograđani žive u prestonici koja se razvija, modernizuje, i kojom se domaćinski upravlja i odgovorno odnosi prema gradskom budžetu, za razliku od prethodnog režima DS -a koji je Beograd tretirao kao sopstveno privatno preduzeće, i ostavio dugove u milijardama, dugove prema penzionerima, trudnicama, porodiljama, najsiromašijim građanima, ..

I oni sad histerično, i po svaku cenu ponovo žele da se vrate na vlast. Ali Beograđani dobro znaju koliko su ih lagali, koliko su krali i gomilali dugove grada. Zato sam ubeđen u to da će i na beogradskim izborima pobediti pristojna i poštena Srbija, da će pobediti SNS, i da se na vlast više nikada neće vratiti oni koji su sprovodili pljačkašku privatizaciju, razarali privredu, uništili strandard građana i osiromašili ih ispod nivoa ljudskog dostojanstva, a sa druge strane se lično bogatili, po već poznatim obrascima burazerske krađe sa njihovim tajkunima.

 Koliko povratak u politiku i kandidatura Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda može da osnaži srpsku opoziciju?

– Što bi rekao jedan od njihovih simpatizera – zar nisu mogli da pronađu bolje rešenje za Beograd? Iskreno, ne vidim ja tu kombinaciju koja bi mogla da napravi neku veću sinergiju, niti da ponudi program kojim bi opet mogli da privuku birače. Osim tog konstantnog širenja mržnje prema Aleksandru Vučiću i kompleksa koje imaju zbog uspeha koje niže naš predsednik, nema tu ni politike, ni programa, sve je konfuzno i nedefinisano, u startu gubitnički. Čini mi se da više pojedini mediji rade na njihovom udruživanju, nego što oni to zaista žele, jer je očigledno teško pomiriti sujete tih raznih političkih “gromada”. Lakše je njima da sede u kafićima i tvituju, i „smatraju i ukazuju“, bez ikakve odgovornosti.

Da li zajednički nastup SPS i SRS na lokalnim izborima u Mionici znači i mogući politički savez Dačića i Šešelja i kako se u SNS-u gleda na to?

– SNS gleda u svoje dvorište. NJihovo legitimno pravo je da biraju sebi političke partnere, a znate i sami da u politici uvek možete očekivati neočekivano.

Kako ocenjujete dosadašnji rad kabineta Ane Brnabić?

– To je vlada kontinuiteta sa prethodnom Vladom premijera Vučića, i rezultati pokazuju da oni uspešno nastavljaju reforme i sprovode programske ciljeve koje su ranije zacrtani. Premijerka Ana Brnabić ima punu podršku i Srpske napredne stranke, i predsednika Srbije, da nastavi dalje, odgovorno i disciplinovano.

Srećko Milovanović

 

 

 

Vodimo moguću i realnu politiku

 Može li Srbija po vašem mišljenju biti okrenuta i Moskvi i Briselu i pritom zadržati vojnu neutralnost?

– Spoljna politika koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ne samo moguća, nego i realna, i prihvaćena, i cenjena i u Moskvi, i Briselu, i Vašingtonu, i Pekingu, i u Berlinu. Srbija je zemlja koja vodi mudru i izbalansiranu spoljnu politiku kojoj je imperativ da štiti isključivo svoje interese.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *