Intervju: Olga Ravasi: NEŠTO NOVO U SRPSKOJ POLICIJI

Napomena: sagovornica sedi za radnim stolom, fotka

 

Intervju: Olga Ravasi, Specijalni savetnik za Balkan “Interport Polis”

 

 

Nešto novo u policiji!

 

 

Srbi će moći anonimno da prijavljuju svaki kriminal uz numerički kod!

 

 

Piše: 

Ana Mileusnić

 

Srbija bi bila prva zemlja posle Amerike koja bi primenila ovakav program, što je naravno za mene posebno i od vitalnog značaja, jer moj tim i ja smatramo Srbiju najozbiljnijom i najznačajnijom zemljom regiona, i najpouzdanijim partnerom Americi

 

 

 

Srbija bi u oktobru mogla da postane prva zemlja na svetu, posle Amerike, koja bi primenjivala jedan od najsavremenijih bezbedonosnih sistema. Za donošenje ovog programa u Srbiju i pripremu njegove realizacije zaslužna je jedna Srpkinja – Olga Ravasi.

Diplomirala je i magistrirala međunarodne odnose. Doktorirala je na temu “Američka spoljna politika na Balkanu”. Profesor je političkih nauka na Okton koledžu u Čikagu. Bavila se produkcijom TV i radio programa za medijske kuće NBC i ABC. Osnivač je Srpskog Radio Čikaga.

Od 2015. Olga Ravasi je izaslanik i specijalni savetnik za Balkan i međunarodne odnose i bezbednost generalnog sekretara “Interport polis“ značajne američke i internacionalne organizacije koja se bavi terorizmom. Afera je razgovarala sa gospođom Ravasi o ovom projektu posle posete  Interport polis tima i predstavljanja programa “Crimestoppers Global Solutions” .
Da li biste prvo mogli da nam kažete šta je u stvari Interport police? 
-Inter Port Policija je čarter policijska organizacija koja je formirana u Americi 1969. godine. Jedinstvena je po svojoj internacionalnoj delatnosti koja uglavnom obuhvata Zapadne zemlje i pokriva aerodrome, luke i granične prelaze. Od rušenja kula bliznakinja u Njujorku 9. septembra 2001. godine organizacija ima za fokus borbu protiv terorizma i transnacionalnog kriminala. Inter Port Policija ima permanentno posmatračko mesto u UN. Godine 2015. imenovana sam za Specijalnog Savetnika Generalnog Sekretara, i moja je inicijativa da delatnost, saradnja i razmena informacija kroz Inter Port Policiju počne da obuhvata Srbiju i zemlje Balkana.

Upravo smo u saradnji i u sedištu IMO (International Maritime Organization) u Londonu od 11. do 13. juna organizovali Svetski bezbesnosni samit, te je uz značajno učešće UN-a i Interpola, pored 50 zemalja i preko 200 delegata učestvovala i Srbija, kao jedina zemlja iz regiona, koja je izlagala na temu Migrantske krize i Trgovine ljudima. Jako sam srećna što sam uspela da uključim Srbiju u ovaj izuzetno važan događaj.
Došli ste u maticu da bi ste predstavili  projekat Crimestoppers Global Solutions. O čemu se konkretno radi?

-Crimestoppers Global Solutions je naša partnerska organizacija, u kojoj sam takođe savetnik Izvršnog odbora. To je program koji je jedinstven u Americi i proistekao je iz policijskih i bezbednosnih struktura. On ima tradiciju dugu 40 godina i nikada do sada nije bio kompromitovan,  čak ni kroz američki sudski sistem. Zasnovan je na simbiozi i saradnji građana, policije i medija. Putem telefonske aplikacije, što bi bilo trenutno najinovativnije, građani anonimno mogu prijaviti bilo koju vrstu kriminalne aktivnosti, i tog trenutka im je dodeljen numerički kod. Niko ne zna ko je podneo prijavu i građanin je potpuno zaštićen. Ako je prijava koju Crimestoppers GS predaje policiji legitimna, i dovede do hapšenja i procesuiranja, podnosilac prijave može očekivati finasijsku kompenzaciju.
Kome je sve predstavljen ovaj projekat i kolike su šanse da zaživi u Srbiji? 
-Moj tim i ja smo imali sastanke na najvišem nivou, te je projekat predstavljen u nekoliko različitih ogranaka MUP-a, članovima parlamentarnog Odbora za bezbednost, Fakultetu bezbednosti, Kabinetu premijerke, i nekoliko organizacija iz nevladinog sektora.
Ovaj program je do sada jedino primenjen u Sjedinjenim državama . Kakvi su njegovi rezultati u dosadašnjoj praksi? 
-Da, program već 40 godina uspešno funkcionise i sada skoro svaka policijska centrala uz sebe ima i Crimestoppers tim. Do sada je program vođen isključivo putem telefonske prijave, a obzirom da je sada ceo svet umrežen putem interneta, uveli smo besplatnu telefonsku aplikaciju.


Da li to znači da bi Srbija bila druga zemlja u svetu koja bi primenila ovaj program i da li mislite da bi projekat bio uspešan?

-Srbija bi bila prva zemlja posle Amerike koja bi primenila ovakav program, što je naravno za mene posebno i od vitalnog značaja, jer moj tim i ja smatramo Srbiju najozbiljnijom i najznačajnijom zemljom regiona, i najpouzdanijim partnerom Americi za ovako ozbiljan projekat. Srbija bi bila prva zemlja sa programom transnacionalnog karaktera. Mi smo uvereni da bi program u Srbiji bio uspešan, obzirom da je Balkanska tranzitna ruta ilegalne trgovine i terorizma od izuzetnog značaja, i predstavlja pretnju Zapadnoj Evropi, Americi a i samom Balkanu.
Kakve su prednosti ovakvog programa u odnosu na klasične? 
-Prednost je prevashodno činjenica da je prijava potpuno anonimana, i da ne postoji način da ta prijava bude komprimitovana. Čak ni Crimestoppers tim nema način da sazna odakle je prijava. To je značajno jer nema bojazni od bilo koje vrste odmazde, etiketiranja ili osvete, jer cilj svega je da se razotkriju kriminalne aktivnosti a da su građani potpuno zaštićeni iako pružaju pomoć i anonimnu saradnju sa policijom.
Kada bi bilo realno da Crimestoppers Global Solutions zaživi u Srbiji? 
-Nakon povratka iz Srbije naš tim će imati ponovo niz sastanaka sa ključnim ljudima u Vašingtonu, uključujući i Stejt Department, članove Senata, Kongresa, te ćemo podneti izveštaj i Administraciji predsednika Trampa. I to je za Srbiju, smatram, od izuzetnog značaja. Nakon toga, planiramo povratak u Srbiju u oktobru kako bismo sa domaćim institucijama konkretizovali i započeli saradnju. Nadamo se da će do kraja 2018. program biti potpuno primenjen i funkcionalan u Srbiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *