INTERVJU ZORANA MIHAJLOVIĆ: Ima i onih kojima je SNS “kasica prasica”!  

 

INTERVJU ZORANA MIHAJLOVIĆ O SNS, ŠEŠELJU, DAČIĆU I MOSTOVIMA

 

Ima i onih kojima je

SNS “kasica prasica”!

 

Mislim da su Ivica Dačič i SPS, bez obzira na pojedine ispade, ipak lojalni i dobri partneri. Ako ćemo realno neki drugi imali više koristi od SNS nego SPS

 

 

Piše: Vuk Stanić

 

Šešelj i njegovi radikali neka samo guslaju protiv mene. Uvek se setim kako je jedan vrsni novinar Duge definisao srpske radikale: članska karta SRS nije dokaz stranačke pripadnosti, već dijagnoze

 

Kada se na Koridoru 10 obrušilo brdo na deonicu puta koji još nije u upotrebi, podigla se velika prašina. Tih dana je i u Italiji pao nadvožnjak autoputa. Događaji su usmerili pažnju javnosti ka potpredsednici Vlade Srbije, Zorani MIhajlović koja je i ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Koliko smo bezbedni na našim putevima i da li će neko i odgovrati za propuste u gradnji, pitanja su se nametala sama od sebe. U isto vreme pokrenuti su i postupci protiv inžinjera koji su izradili propali projekat, dok je novinar Afere u razgovoru sa ministarkom Mihajlovć saznao da su pod istragom i stranci uključeni u radove na Koridoru.

 

 

Potporni zid se urušio. Kako to utiče na rokove za zavrvšetak radova na toj deonici. Hoćemo li sledećeg leta od Subotice do makedonske granice putovati autoputem?

– Sledećeg leta sigurno ćete se voziti autoputem od Horgoša do Preševa, ali i do Pirota i Dimitovgrada. Ali sada činimo sve da građanima i za novogodišnje i Božićne praznike omogućimo da mogu da prođu autoptem kroz Grdeličku klisuru, jedini preostali deo Koridora 10 koji nismo završili. Verujem da ćemo uspeti i da će ovaj autoput biti pravi Božićni poklon svim građanima ne samo Srbije već i iz čitave Evrope! Jer Koridor 10 je najkraća, najbrža i najbolja veza Evrope sa Turskom i dalje istokom. Očekujem da do kraja godine završimo i autoput od Obrenovca do Čačka na Koridoru 11.

 

Direktor Koridora, Zoran Babić je javnost obavestio da ste ranije predvideli ovakve stvari na Koridoru 10. Da ste počeli sa radovima koji su trebali urušavanje da spreče, ali da vas je priroda preduhitrila?

– Grdelica je sigurno jedno od najtežih gradilišta u Evropi i treba ukrotiti sve prepreke koje priroda stavlja pred graditelje. Ali, ono što je važno je da se na deonici na kojoj se to dogodilo radi 24 sata, kako bi se uradilo novo rešenje za kosine koje će štititi autoput.

A nije ništa važnije od toga da autoput bude bezbedan i suguran, i nijedan kilometar autoputa nećemo pustiti dok ne budemo sigurni da je posao urađen najprofesionalnije i da je sve bezbedno.

 

U pitanju je šteta od više miliona evra, da li je prijava Inženjerskoj komori dovoljna, ili bi bilo logičnije da neko i krivično odgovara?

– Teško je ukrotiti prirodu u Grdelicu, ali smatram da niko ne treba da se plaši provere da li je u poslednjem rušenju kosine ima i ljudske odgovornosti. Ministarstvo ima pravo da od Inženjerske komore zatraži da proveri da li je sve što su radili inženjeri na ovoj deonici bilo dobro i po pravilima. Struka treba to da oceni, a ne mi političari. A da li će neko krivično da odgovora, što implicirate, je pitanje za neke druge organe.

 

Da li se među odgovornima za urušavanje u Grdelickoj klisuri nalaze i imana Dmitra Đurovića i Baneta Ivkovića?

– Znam da mnogi misle da sam svemoćna, ali ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije ni policija, ni tužilaštvio, ni BIA koju smo pozvali da pomogne jer su već proveravali kako se radi u Grdeličkoj klisuri. Ne mogu nikog da ispitujem i saslušavam, to je posao nekih drugih i neka oni rade svoj posao. Moj posao je da obezbednim uslove za gradnju bezbednog i sigurnog autoputa.

Ali ono što je moja obaveza jeste da sva saznanja koja imam o ovoj ili drugim kosinama ili deonicama predam nadležnim organima što i činim. Treba da se utvrdi da li je bilo dovoljno geoloških istraživanja ili ne, da li je novo rešenje bilo odraz znanja ili nečeg drugog, jer autoput i svaki drugi infrastrukturni objekat se gradi za decenije ispred nas.

 

Sada pokušavate da se obračunate sa onima koji su građanima Srbije naneli štetu kriminalnim projektovanjem. Deluje da niste u potpunosti imali podršku ni vaše stranke, ni cele Vlade?

– Ako se neko bori protiv kriminala i korupcije to je predsednik Srbije i naše stranke – Aleksandar Vučuć. Ako neko smatra da smo pred zakonom jednaki i da svako ko krši zakon treba da odgovora onda je to on. To se odnosi i na našu stranku, i na našu Vladu bez obzira na sve optužbe, opozicija njima pokušava da sakrije svoje prljave radnje. Radim u skladu sa zakonom i nadležnostima koje imam. Verujem da i svi drugi tako rade. Savesno i profesionalno.

 

SRS ima ozbiljan problem sa rejtingom, da li je to razlog što vas Šešelj optužuje da ste uzeli novac od Amerikanaca, ili je nešto drugo u pitanju?

– Znte, kad čitam i Vaše novine saznam da po nalogu Amerikaca hoću da rušim nelegalni objekat na Pančićevom vrhu, kako šurujem sa tajkunima, da sam špijun i svakakve druge nebuloze. I sve to Šešelj i njegovi radikali samo guslaju. A da li je Šešelj u problemu zbog rejtinga ili nečeg sasvim drugog, verujete ne zanima me! Jer uvek se setim kako je jedan vrsni novinar Duge definisao srpske radikale: članska karta SRS nije dokaz stranačke pripadnosti, već dijagnoze.

 

Lideru SPS ste poručili da treba da vodi više računa o svojoj stranci. Nije privi put da sa liderima SPS, imate nesuglasice. Da li su oni iskren koalicioni partner?

– Činjenica je da često javno govorim ono što mislim o određenim potezima i izjavama pojedninih političara, kao što radom i rezultatima pokazujem da ima i onih koji nemaju ni rad ni rezultate. I naravno, čim se nešto kaže do se odmah tumači kao moje svađa ili rasprava.

Izabrala sam da govorim i radim i pravim rezultate i to ne želim da menjam. Smatram da naša zemlja vapi za tim da više radimo i činimo sve kada smo na određenim pozicijama da ljudima i našoj zemlji bude bolje. E sad, slagala bih kada bi rekla da nema onih kojima je SNS „kasica prasica“. Ali mislim da su Ivica Dačič i SPS, bez obzira na pojedine ispade, ipak lojalni i dobri partneri. Ako ćemo realno neki drugi partneri imali više koristi od saradnje sa SNS nego SPS.

 

Da li misite da bi vi u narednoj Vučićevoj vladi trebali da budete predsednik Vlade?

– Ono u šta sam sigurna je da predsednik Aleksandar Vučić jako promišljeno donosi sve svoje odluke. Jer razlika između njega i svih prethodnih je što je on državnik, a ne političar.

 

Kako teku pregovri sa vlastima u Sarajevu, po pitanju mosta „Bratoljub“?

– Dvadesetdevetog avgusta prošle godine mi smo završili most preko Drine između Ljubovije i Bratunca. Godinu dana je prošlo i mi još nemamo odluku Veća ministara BiH o otvaranju graničnog prelaza kako bi građani i građanke Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske mogli da koriste ovaj most. Mi smo sve uradili, Republika Srpska je uradila svoj deo, problem je u Sarajevu. I ovaj most je odličan primer koliko je potrebno da se političari izdignu iznad svojih malih intresa jer bolji život građana je iznad svake politike.

 

Izjavili ste da očekujete nove kineske investicije, recite nam nešto više o tome?

– Kina je naš važan partner, ne samo prijatelj. Mislim i da su ti odnosi posebno postali intenzivni i konkretni od kada su prvo premijer, a potom i predsednik Kine bili u poseti Beogradu. Ukinuli smo vize za građane Kine, ulaže se u infrastrukturi, ulaže se u Železaru u Smederevu, ulagaće se u RTB Bor. Vrednost projekata samo u infrastrukturi Srbije i Kine je pet milijardi evra! Očekujemo da tokom posete predsednika Vučića Kini u septembru, potpišemo veliki broj sporazuma i ugovora od kojih posebno izdvajam finansijske ugovore za izgradnju autoputa od Preljine do Požege kako bi radovi mogli da krenu u martu sledeće godine, kao i za završetak Obilaznice oko Beograda koju smo već počeli da radimo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *