IRINEJ: Ne dam crkvu Amfilohiju!

Pomrsio mu konce! Patrijarh srpski Irinej usprotivio se predlogu vladike Amfilohija da se patrijarh bira tajnim glasanjem uz dvotrećinsku većinu umesto apostolskog žreba, odnosno nasumičnog izbora jedne od tri koverte. On je podržao da se nazivu SPC pridoda Pećka patrijaršija, kao i da prvi čovek crkve ubuduće nosi titulu patrijarh srpskih i pomorskih zemalja, ali je dodao da bi lično voleo da ostane dosadašnji način izbora patrijarha, uz ogradu da će o svemu odlučiti Sabor. Međutim, kako je na čelu ovog tela upravo patrijarh Irinej, jasno je da Amfilohijev predlog neće proći tako glatko.

– Patrijarh više nema poverenja u vladiku zbog njegovih nepromišljenih izjava, a naročito posle skandala sa predsednikom Vučićem, kada je na Božić izjavio kako se boji da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova. Smatra da dosadašnji način izbora poglavara treba da ostane, jer bi u protivnom svako mogao da bude izabran, a ne najzaslužniji – kaže izvor Srpskog telegrafa blizak Crkvi.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da mu je razumljiv patrijarhov stav jer želi da izbor naslednika ostane koliko-toliko neukaljan.

– Da se ne lažemo, i kod žreba ima lobiranja i pokušaja da se proguraju svoji ljudi, ali od tri kandidata ne mora biti izvučena koverta sa imenom vaših. Ovakav način izbora je i uveden kako bi se smanjio pritisak komunističke vlasti na izbor patrijarha, a sad bi Amfilohije da ga vrati – zaključuje Đenović.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *