ISPLIVALI KLJUČNI DETALJI LIKVIDACIJE: Arkan ubijen zbog dila sa Đinđićem!

Željko Ražnatović Arkan ubijen je 15. januara 2000. godine u hotelu „Interkontinental“ zato što se na tom istom mestu nešto ranije tajno sastao sa Zoranom Đinđićem. Na ovo ukazuju operativna saznanja do kojih je nedugo nakon likvidacije došla Državna bezbednost, o čemu je sačinjena i službena beleška koju Srpski telegraf objavljuje.

Operativci DB do ovih informacija došli su preko sagovornika iz opozicionih krugova bliskih Đinđiću, kao i pojedinih ljudi iz podzemlja sa kojima je Ražnatović održavao kontakte. Prema tim saznanjima, Arkan i Đinđić su i ranije održavali vezu (zna se da je komandant SDG bukvalno spasao lidera DS kada mu je dojavio da se skloni iz zemlje tokom NATO bombardovanja, inače će biti ubijen). Ipak, poslednji tajni sastanak, koji su održali nešto pre Arkanovog ubistva, a za koji je Slobodan Milošević saznao, očigledno je bio ključan da mu se potpiše smrtna presuda.

– Ražnatović je trebalo da pomogne Đinđiću da pridobije uticaj u podzemlju, kao i da eventualno mobilizuje određene vojne i policijske strukture koje bi se suprotstavile Miloševiću, jer mu je bilo jasno da bez te vrste pomoći nema prevrata. S druge strane, Arkan se zanimao za to dokle se stiglo sa optužbama protiv njega pred međunarodnim sudom u Hagu. On se kod Đinđića raspitivao i da li bi mu, ako mu pomogne da dođe na vlast, mogao obećati obustavu gonjenja i da neće biti izručenja – tvrdi sagovornik Srpskog telegrafa koji je te 2000. godine bio visokopozicioniran u DB.

Dodaje i da je ovaj tajni sastanak, za koji je Milošević saznao, bio okidač i da je predsednik SRJ tada shvatio da ga je Ražnatović izdao i da je spreman da promeni stranu.

Da Arkanu jeste presudilo to što je okrenuo leđa Miloševiću i počeo da pregovara sa Đinđićem, potvrđuje i Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije.

– Arkan je već u septembra-oktobru 1999. počeo da koketira sa strukturama iz Haga, dok se opozicija organizovala preko DOS da ruši Miloševićev režim. Pošto je Arkan bio vešt, gledao je kako to da iskoristi. On je imao veliku moć sa svojom Srpskom dobrovoljačkom gardom, kao i veliki uticaj u policiji i Državnoj bezbednosti. Samim tim, čim je počeo da razgovara sa Đinđićem i stranim službama, doneta je odluka da bude likvidiran – izričit je Nicović.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *