ISPOVEST UNUKE PATRIJARHA PAVLA: Moj deda Pavle već je SVETAC!

Malo je sveštenih lica u istoriji SPC koja su bila toliko omiljena u narodu kao pokojni patrijarh Pavle. Baš zato veliki broj vernika smatra da bi upravo on trebalo da bude proglašen za sveca.

Snežana Milković, unuka patrijarha Pavla, kaže da on već jeste svetac.

– Za mene je on oduvek bio i ostao svetac. Sećam se dedinog komentara kada se raspravljalo o tome da li da neko bude proglašen svecem: „Hoće li neko biti više svetac ako ga mi proglasimo?“ – priča Snežana za Kurir.

Osteljiv na tuđe nevolje

Za svog deda-strica, kojeg je odmalena oslovljavala sa „deda Popa“, kaže da je živeo po jevanđelskim principima koje je propovedao.

– Kao patrijarha ga, verovatno kao i ostali, pamtim kao skromnog, spremnog da odgovori svakom izazovu teškog vremena u kome je bio prvojerarh SPC, posvećenog veri, prvog u služenju, spremnog da pomogne, osetljivog na tuđe nevolje, širokog obrazovanja i autora mnogih pisanih dela – navodi Milkovićeva i dodaje:

– Njegova posebna osobina je bila smirenost u svakoj situaciji. U to sam se uverila u raznim prilikama kada je bivao osporavan i ugrožen, kad je bio pred teškim odlukama. Bio je osetljiv, ali je smireno činio sve što je u njegovoj moći, a dalje se uzdao u Božju volju. Voleo je da se šali. Bio je duhovit, blag, sklon opraštanju i razumevanju drugih. Nikoga nije osuđivao.

Sagovornica Kurira kaže da je patrijarh Pavle uvek znao i da joj udeli dobre savete, a mnogi su joj ostali urezani u sećanju.

– Jednom mi je rekao: „Nemoj toliko da se sekiraš, sirće grize svoju flašu, obolećeš. Prevelika briga isto je što i nebriga. Ako smo učinili sve što je do nas, samo treba strpljivo da sačekamo rezultat.“

Upitana šta bi on, da je živ, danas poručio Srbima, kaže:

– Mislim da bi ponovo poručio da se ponašamo kao ljudi, nikad kao neljudi, da nas se preci ne postide, a da se buduće generacije ponose.

Upokojio se u 95. godini

Patrijarh Pavle je 2009. preminuo na VMA u 95. godini. Milkovićeva ga je poslednji put videla nekoliko dana pre smrti. Napisala je knjigu „Moj deda – patrijarh Pavle“.

Izvor: Kurir

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *