IVANOV ODBRUSIO AMERIKANCU: PLATFORMA IZ TIRANE NE MOŽE BITI OSNOV ZA VLADU!


Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov na sastanku sa funkcionerom američkog Stejt dipartmenta Hojtom Brajanom Jiem, rekao je da platforma iz Tirane ne može biti osnov za formiranje makedonske vlade.

 

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu makedonskog predsednika napominje se da je Ivanov zatražio od Jia da SAD, kao strateški partner Makedonije, pomognu u uklanjanju prepreka i omogućavanju parlamentarnoj većini da dobije mandat za sastav nove vlade.

Ivanov je funkcioneru američkog Stejt dipartmnenta kazao da „presedani kojima se uvodi praksa da nelegalno postaje legalno, potkopavaju osnovne demokratske principe“.

Naglašava se da je makedonski predsednik zatražio od lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da ispuni ono što je javno rekao da će, zajedno sa „koalicionim partnerima, doći i obezbediti garancije za jačanje unitarnosti i da će sve biti u skladu s Ustavom Republike Makedonije“.

Autor: Tanjug

U saopštenju stoji da je na sastanku razmatrana novonastala politička situacija i mogućnosti za njeno prevazilaženje u skladu sa makedonskim ustavom i zakonima.

Ivanov je tokom sastanka osudio političko i fizičko nasilje u Makedoniji i kazao da rešenja moraju da se traže jedino putem dijaloga.

Ji je danas nastavio dvodnevnu posetu Skoplju, a nakon Ivanova treba da se sastane i sa Talatom Džaferijem, i liderima VMRO-DPMNE i SDSM, Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevim.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku, Ji će nakon razgovora sa zvaničnicima imati i sastanke sa predstavnicima nevladinog sektora.

Prethodno je sinoć razgovarao sa liderima četiri stranke Albanaca u Makedoniji, uključujući DUI čiji su poslanici zajedno sa predstavnicima Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju u četvrtak uveče spornim glasanjem izabrali novog predsedavajućeg parlamenta Talata Džaferija, nakon čega su pristalice VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog upale u Sobranje.

Lider DUI Ali Ahmeti je nakon sastanka sa Jijem izjavio da Džaferi ima podršku međunarodnog faktora i da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor predsedavajućeg Sobranja kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju, zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

Ahmeti je kazao da ovim prenosi poruku Jia sa kojim se sastao u rezidenciji zamenika američkog ambasadora u skopskom naselju Bardovci. On se zahvalio međunarodnoj zajednici na podršci Džaferiju.

Izvor: Pink/Tanjug, Foto: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *