IZ  UGLA DB: Zašto Batu Gašića čeka pakao!?!

 

 

 

 

Šef BIA mora da bude ličnost od autoriteta, izuzetnog autoriteta ne samo prema uposlenima već i prema Vladi pa i samom predsedniku države

 

Među prvim akcijama novih vlasti 2.000. godine bila je mera da se ukine Služba državne bezbednosti i brže bolje pretvori u agenciju, koja niti je definisana, niti kultivisana, dobila ni kriva ni dužna naziv BIA – Bezbednosno informativna agencija. BIA po zamisli tih novomislećih tvoraca našeg bezbednosnog sistema bavi se bezbednošću i informisanjem. A svakom, iole obučenom obaveštajcu, je jasno da su bezbednost i informisanje dve odvojene kategorije.

Tvorac BIA svakako nije čovek sa našeg prostora. To je deo jednog mnogo većeg plana da Srbija izgubi dosta vremena i dosta pameti tragajući za identitetom  bezbednosnih poslova. I dok su se menjali razni likovi na čelu BIA, bilo je jasno da su oni kratkog veka, apsolutno neprihvatljivi za izazove koje je nametala dinamika bezbednosne problematike Srbije.

Menjali su se razni direktori. Od starih  kadrova SDB, Andre Savića, Gorana Petrovića, Miše Milićevića, Radeta Bulatovića, Nebojše Rodića,Saše Vukadinovića, Aleksandra Đorđevića. Poenta je da se niko nije bavio obaveštajnim i drugim poslovima, pa čak i kadrovi SDB koji su na volšeban način dospeli na čelo BIA, nisu imali ta neophodna obaveštajna znanja.

Kad saberemo od 2000. do danas, septembra 2017. godine BIA je imala ukupno osam rukovodilaca, ili kako se to zove direktora. Niko ponavljam, sa punim kapacitetom nije odgovorio niti jednom izazovu, da stvori od BIA moćnu obaveštajnu službu. Ne agenciju nego službu. Ovde izuzimam Batu Gašića koji je tek zaseo u vruću fotelju i koga zbilja čeka pakao koji je u toku, ili koji se u obaveštajnom, terorističkom i takozvanom unutrašnje ekstremističkom područiju nadvio nad Srbijom.

Neki od gore naznačenih direktora BIA, su  prošetali kroz agenciju na putu ka vrlo solidnim ambasadorskim mestima.

 

U ovih 17 godina nemački BND promenio ukupno jednog šefa, CIA dva, Rusi su isto promenili dvojicu. Naše susede neću ni da spomenem, jer dok pišem ovaj tekst verovatno se već menja neki šef kvazi obaveštajnog aparata u regionu.

Ma koliko nas ubeđivali da je BIA apsolutno državni aparat, koji je uređen i organizovan po nekom prepisivačkom metodu. Ona je aparat koji se nalazi u ilegali, iako svaka tajna policija treba da je u tzv.ofanzivnoj ilegali. Za neke eksperte koji se bave obaveštajnim radom recimo za čuđenje je vest kako je BIA učestvovala u hapšenju dilera droge, trgovine ljudima i sličnih poslova koje u našoj zemlji veoma dobro obavlja i policija Nebojše Stefanovića.

U skupštinskoj proceduri je tekst dopuna zakona o BIA koji daje neka ovlašćenja direktoru BIA – a koja smetaju onima kojima sve smeta u ovoj vlasti i društvu. Ima li zemlje na svetu gde rukovodilac službe bezbednosti ne postavlja ljude u svojoj službi. Direktor će određivati i spektar unutrašnje organizacije. BIA uposlenici  imaju prava i obaveze kao i pripadnici MUP-a, naravno sa specifičnostima poslova državne bezbednosti. U moje  vreme se govorilo, ono što je zabranjeno radnicima MUP-a to je dozvoljeno radnicima SDB. Iz toga se kasnije izrodio čitav sistem kopiranja dve službe, pa često policija radi poslove BIA, a ovi opet eto jure dilere droge.

Šef BIA mora da bude ličnost od autoriteta, izuzetnog autoriteta ne samo prema uposlenima već i prema Vladi pa i samom predsedniku države. Sva jačina obaveštajne zajednice koju eto pokriva BIA mora se zasnivati na autoritetu. Ukoliko se on izgubi pa za 17 godina izmenimo osam direktora  jedne značajne službe, BIA dobija značaj kao neka mesna kancelarija ili dobrotvorno društvo. Zbog toga su i predložene promene i dopune zakona o BIA.

Direktori BIA moraju ostati upamćeni, pa makar i po onom svemu lošem što sa sobom nosi, u našem društvu, tako nepopularna tajna policija. Otuda i podrška izemenama i dopunama zakona o BIA. Bratislav Gašić, direktor BIA ima veliku šansu da pokrene sporu i tromu organizaciju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *