IZ UGLA SDB – OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU SRBIJE: VUČIĆU, REŠITE STATUS RUSA U NIŠU!

Dragi Predsedniče, nakon svih čestitki za funkciju koju ste dobili  od naroda, briljantnom pobedom na izborima, naša očekivanja, dakle nas koji smo vas bez ikakve rezerve ili stanke podržali su da će u ovoj državi da se najzad neke stvari početi da rešavaju. I to na način kako ste obećali kad smo vam ukazali poverenje.

Ne bih ovo javno publikovao, ali me na to povukla izjava  jednog od vaših predhodnika na toj funkciji Borisa Tadića koji je izjavio  kako on „ne veruje  da Angela Merkel govori Vučiću da je on prvi koji je nije slagao. Ona zna (kaže Tadić) da ja (dakle Tadić) nju nikada nisam slagao“.

Ako ne verujem ušima, verujem očima. Da li je moguće da se jedan od predsednika moje države hvali kako podanički on nikada nije slagao šefa vlade jedne zemlje pa makar to bila i Angela Merkel. Zar je po Tadiću država Srbija na tom nivou, da poput malog klinca, njen predsednik se kune i pravda nekoj Nemici da je nije slagao. Zar se tako vodila politika ove zemlje. No saznaćemo mi od tih propalih ulizica političara još detalja njihove vlasti. Ima vremena.

Posle tih i takvih političara predsedniče, vaša pojava na našoj političkoj sceni dobila je posebnu specifičnu težinu.

Predmet ovog pisma su nedoumice naše politike oko toga da li  priznati diplomatski status  „Srpsko ruskom humanitarnom centu u Nišu“ u daljem tekstu SRHC.

Ovih dana  naš ministar spoljnih poslova, a potredsednik vlade sa punim ovlašćenjima koja ste mu dali, izjavljuje kako će taj problem rešavati buduća vlada. Šta je radio taj ministar spoljnih poslova ove zemlje ovih godina kada pitanje, dakle jedno sasvim obično pitanje rešavanja diplomatskog statusa za jedan humanitarni centar treba da rešava neko drugi.

Tom ministru i tim bivšim vladama nije bio nikakav problem da raznoraznim belosvetskim turistima koji su navratili u Beograd, dodeljuje naše pasoše, pa taj diplomatski status sada imaju razno razne pevaljke, istrošeni glumci, sportisti znani i nepoznati. Status spasilaca, vatrgasaca, pilota, oficira humanitarne pomoći Rusije će po njemu rešavati neka druga vlada. Znate šta to znači. Neće ga niko rešavati.

E sad gospodine predsedniče za mene je misteriozno, zašto niko  neće taj umišljeni vrući krompir da uzme u ruke. Da li se to naše rukovodstvo plaši nekoga iz EU, nekoga iz SAD.

Američaka delegacija koja je bila na vašoj inaguraciji Hojt Brajan inače učenik Olbrajtove i Klintonove, ambasador Kajl Skot te šef CIA za Balkan i Kavkaz Mark Tervalkovski (kompletan CIA aparat) su na sva usta glasno i tiho govorili da se u Nišu radi o špijunskom centru. Šta to CIA zna što naša BIA ne zna. Odakle CIA ima podatke da je to špijunski centar. Zar će Rusi da špijuniraju Trampa i Ameriku iz Niša. Pa Rusi su im ušli u Belu kuću i kreirali izbore, Amerika je bušna kao švajcarski sir, iole  ozbiljniji amrerički agent je sve predao ili prodao u Moskvi. Snouden je skinuo i gaće  američkoj obaveštajnoj  zajednici. To je ono što znamo a toliko malo znamo.

To nije važno, važno je da će  vatrogasci, piloti i  još po neki ekspert za pomoć pri havarijama, ali Rus u Nišu, špijunirati. Koga i kako Amerikanci ne znaju. Možda znaju ali neće da kažu. A ako su rekli onda oni znači već špijuniraju ne samo u Nišu nego gde god se okreneš. Da vas podsetim špijuniraju MUP, pa uzimaju datoteke i kartoteke, špijniraju i šetaju sa žutim patkama, protiv tiranije i ostalih gluposti.

Za svetske policajce to je dozvoljeno. Za druge oni su opasnost.

E tu vidim naš problem. Zašto sem rezonskog razmišljanja da se bespotrebno okleva, naša država ne rešava to tako prosto pitanje svoje suverene odluke. Svi Rusi u SRHC su lica koja imaju diplomatski status. Čega se to naša država plaši. Vi mi gospodine predsedniče ne delujete baš kao plašljiv čovek. Zar je teško izdati nekoliko diplomatskih pasoša ruskim humantarcima, ma neka su i špijuni. Hiljade NATO vojnika, špijuna, portira, vozača i ko zna kojih individua u ovoj zemlji ima status diplomate i zaštićeni su kao sibirski medvedi. Jedina obaveza im je da plate putarinu. Mogu čak da traže da iselimo našu vojsku iz kasarni da bi se oni tu smestli.

Gospodine predsedniče, veoma lepo i diplomatski vrhunski ste  uspostavili  odnose i sa predsednikom Putinom i Rusijom. Časni ambasador Čepurin Aleksandar Vasiljević, diskretno pre neki dan o pitanju statusa SRHC razgovara sa gradonačelnikom Niša. Ne ponižavam gradonačelnika Niša, naprotiv, ali i vi nemojte ponižavati časnog  ruskog diplomatu.

U diplomatiji nema ljubavi to naš narod zna. Sve se plaća i sve košta. Cena za regulisanje statusa humanitarnog centra u Nišu je isuviše mala, koliko ćemo vrlo brzo morati da platimo glupavo oklevanje.

Poslušajte dobronameran  savet. Rešite to što pre. Takoreći odmah. Bio bih vam zahvalan. Ne samo ja nego Srbija.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *