IZ UGLA SDB: Za Gašića i BIA je pakao već počeo

 

IZ UGLA SDB

 

Za Gašića i BIA je pakao već počeo

Piše: Boža Spasić

Zbunjuje činjenica da kontraobaveštajni aparat MUP-a, ali ni BIA nemaju pojma da se u centru Beograda okuplja grupa fašista i da će pokušati da zauzmu upravo tu stanicu na kojoj govori ministar unutrašnjih poslova Stefanović

Ako je urednik Afere u prošlom broju ovog lista stavio na naslovnu stranicu bombastu najavu „Gašića čeka pakao“, nije ni sanjao da je za nedavno postavljenog direktora naše službe državne bezbednosti koja se zove BIA, Bratislava Gašića pakao već počeo. Nažalost tok događaja koji sledi, uglavnom se tiče punog kapaciteta napada na drušveno pa i državno uređenje zemlje, i narušavanje njenog ustvanog poretka.

A zaštita ustavnog poretka je osnovna delatnost kojom treba da se bavi BIA. Verovatno, prema veoma skromnim podacima, da je Bata Gašić započeo reformu aparata BIA ali, ta naša Služba je toliko zaparložena, troma i uspavana da se plašimo da je vreme sasvim preteklo, da ne napišemo pregazilo.

Gotovo sa nevericom smo gledali snimke, gde grupa fašista nogama, kamenicama i pesnicama bez ikakvog razloga ispred njihovog radnog mesta, napada  novinarke TV Pink, Gordanu Uzelac i Maru Dragović. Napaduju fašisti žene! Novinarke koje im nikako ne mogu nauditi. Suština fašizma jeste  takav čoporativni napad na slabije.

Poenta je u nečemu drugom. Par sati pre ovog napada, na istoj televizijskoj stanici, gostuje ministar unutrašnjih poslova Stefanović i ubeđuje naciju da je stopa kriminaliteta u zemlji znatno opala. Ministar govori statistiku i ona je pozitivna, no zbilja je mnogo surovija. Zbunjuje činjenica da kontraobaveštajni aparat MUP-a i kontraobaveštajna služba BIA, nemaju pojma da se u tom trenutku, u centru Beograda okuplja grupa fašista i da će pokušati da zauzmu upravo tu stanicu na kojoj je govorio ministar unutrašnjih poslova.

Zbunjuje da BIA ne zna šta joj se događa koju stotinu metara od njenog sedišta i kancelarije njenog direktora. Kojim se to prečim poslovima bave kontraobaveštajni aparati naših bezbednosnih službi, nego da upravo kontrolišu huligane i fašiste koji prebijaju ljude po ulicama.

Ili će Bata Gašić uspostaviti kontrolu nad sve češćim pojavama fašističkog divljanja po ovoj našoj Srbiji, ili će situacija izmaći kontroli.

Politika ignorisanja problema kojima se narušava društveni i državni poredak zemlje je katastrofa. Započelo je najpre nizom fašističkih napada na  predsednika države Aleksandra Vučića i njegove saradnika, pa se prelazi na fizičko nasilje. Zašto ćuti direktor BIA.

Da li ga je neko obavestio da amnestirani ratni zločinac Jonuz Musliu, podnosi zvanične zahteve da se u Bujanovcu otvori konzulat, neke samo njemu znane, države koju zove Kosovo. Da li je neko bar pozvao tog Musliua na informativni razgovor i pitao ga o čemu se radi? Ili će, logikom „pusti budalu“, ignoristi ideju koja narušava ustavni poredak zemlje.

Možda je BIA pa i jedan dobar deo MUP-a, angažovan boravkom i šetnjom koju neki nazivaju „parada ponosa“. Dok pišemo ovaj tekst, radio i tv stanice govore o vanrednom stanju u Beogradu, žandarmeriji na svakom koraku, betonskim i drugim preprekama. Beograd je bezbedan grad.

Samo da li to važi za onaj deo naših sugrađana i gostiju koji imaju drugačije poglede na život koje bi da svima pokažu na ulicama Beograda.

Postavljamo pitanje gde su bili ti žandarmi i agenti BIA kada je su napadnute novinarke TV Pink, ili novinari RTS. Ili se bezbednost u ovoj zemlji garantuje samo onim strukturama u društvu koje su po volji EU, kojoj tako težimo. Razumemo što je predsednica vlade Srbije tu u epicentru zbivanja, ali je nejasno što demonstriraju drugi ministri u vladi. Zar oni nemaju preča posla, radnici štrajkuju, zdravstvo je u haosu, problema u zemlji tona, a ministri bi da paradiraju.

Ako je BIA formirana po principu obaveštajnog, kontraobaveštajnog i, nejasno definisanog, ekstremističkog ponašanja građana, pa ih po tim osnovama prati i dokumentuje njihove aktivnosti, onda možemo da postavimo otvoreno pitanje – što to ne radi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *