Iz uglaa DB: KAD RUSI TRUJU, NEMA PREŽIVELIH!

IZ UGLA SLUŽBE DRŽAVNE BEZBEDNOSTI

 

KAD RUSI TRUJU, NEMA PREŽIVELIH!

 

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija se oporavljaju. Čak najavljuju povratak u Rusiju. Zna stari agent da je htela Ruska tajna služba, on se nikada ne bi oporavio. Englezi su ipak vičniji kišobranima, penkalama, naočarama kojima ubijaju. Otrovi im ne leže

Piše: Boža Spasić

Kada smo pre nekoliko brojeva AFERE, među prvima pisali o aferi „Skripalj“ u  engleskom gradu Solsberiju, sa pravom smo ostavili dileme, ko se nalazi iza ove špijunske ofanzivne akcije i predvideli da meta nije potrošena roba – bivši špijun nego Rusija, predsednik Putin i predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu.

Sada nakon mesec dana od izbijanja afere, kakva gotovo da nije zapamćena u svetu po svom obimu i propagandi ali i po  nekim konkretnim diplomatsko obaveštajnim potezima  gotovo  celog sveta, sa sigurnošću možemo tvrditi, onaj ko je izazvao aferu nije postigao cilj.

Bivši ruski vojni agent, pripadnik GRU, vojne  tajne službe Sergej Skripalj je godinama bio uspešan agent ruske obaveštajne zajednice na zapadu.  Kako to u obaveštajnom radu biva, njega je na raznim sastancima kojima je prisustvovao kao legalni predstavnik ruske službe, targetirala i odredila za metu britanska obaveštajna služba MI 6. Nije trebalo da prođe mnogo vremena a da neoprezni a školovani agent Skripalj upadne u zamku lukave MI6.

Čudni pozivi na partiju tenisa, slučajni ručkovi u mondenskim centrima i neoprezni susreti Skripalja po Moskvi sa navodnim poslovnim ljudima iz Londona ali i novinarima doveli su do uspostavljanja ozbiljne saradnje.

Sergej Skripalj nije običan  agent ali nije ni ekskluzivni špijun. Domet njegovih saznanja, koje je prodavao Britancima, su saznanja o novom naoružanju koje ruska vojska uvodi u svoj sastav, podaci o rasporedu jedinica, eventualno neka saznanja o raketnom naoružanju o raspoloženju unutar vojne i političke hijerarhije u Moskivi. No i takvi podaci prikupljeni od više agenata su veoma dobra podloga da MI6 proceni da je on za njih izuzetno vredan.

No tenis, ručkovi pa i nešto više rubalja i dolara kojima je Sergej Skripalj počeo da bode oči agentima FSB, Federalna služba bezbednosti /bivši KGB/ i to poseban sektor unutrašnje kontrole, su  mu bili ne za petama nego ispred nosa.

Alavi agent, kako bi rekao naš narod, nije ni sanjao da je zatvorska ćelija za špijuna već spremna samo se čekao trenutak hapšenja.

Naravno da kontraobaveštajna služba uvek sarađuje sa obaveštajnom službom, kada se hapse agenti ovakog profila. Procena za hapšenje se donosi onda kada se agent  potpuno opusti, kada se vidi da prodaje Londonu podatke koje žele Rusi da im plasiraju i kada njegovo hapšenje ne ugrožava druge špijunske operacije ili agente kako ruske tako i njenih prijatelja na tlu Velike Britanije.

Sergej Skripalj je uhapšen u spektakularnoj akciji ruskih specijalaca, akcija se nije krila štampa je brujala a on kao poslednji lopov ili kriminalac pred tv kamerama uteran ili uguran u policijski kombi.

Na suđenju u Vojnom sudu u Moskvi krivica je dokazana ali je svima sem zanesenim agentima MI 6, bilo jasno da je Skripalj dobio relativno skromnu kaznu. Dobrim  poznavaocima obaveštajnog rada je jasno da je Skripalj bio veoma koopretativan sa ruskim agentima iz FSB, ispričao svaki detalj, svaku tajnu i svaki kontakt koji je imao sa MI 6.

Bezbednosna zajednica ume da ceni koopretivnost agenata, posebno njihovu želju da se na neki način „operu i iskupe“.

Tako je nakon služenja kazne zatvora, o kojoj se malo zna Skripalj, opet šetao ulicama Rusije u krugu svoje porodice.

Nestrpljivi MI6 je samo vrebao priliku kako da se dočepa svog slugana. Rusi su potpuno pokrivali situaciju i dobro pripremljenog Skripalja poslali tamo gde su želeli agenti iz Londona. Skripalj je na opšte iznenađenje razmenjen za ruske špijune i poslat Londonu.

Obaveštajni podaci govore da je mesecima vršena provera njegove priče, da je podvrgavan raznim fizičkim i psihičkim torturama, sve u cilju da se uklone sumnje da su  ga Rusi poklonili Englezima sa posebnim ciljem ili vrhunskom obaveštajnom namerom „dvostruki agent“.

Očito da je Skripalj uspeo da nadmudri MI6 i dobio je veoma solidan tretman u jednoj britanskoj selendri, gde je čitao ruske novine za analitičko odeljenje MI6 i po nekad pitan za neki savet. Nisu mu verovali ni Englezi ni Rusi.

Obično se u takvoj situaciji nađe dvostruki agent i uvek je dilema čiji je on zapravo.

To je sudbina dvojnih obaveštajnih igara i agenata. Najčešće je to bila sudbina ruskih i agenata MI6. Večito pod sumnjom da i kada ih Rusi ili Englezi puste da odu u London ili Moskvu da li je stvarno prestala njihova aktivnost.

Tako je, imajući podatke iz raznih obaveštajnih izvora,  logičan zaključak da je Sergej Skripalj zapravo radio za Ruse u Solsberiju. Dostavljao je podatke preko svoje  porodice koja živi u Rusiji uglavnom na temu šta ga to pita MI6.

Takvi podaci su uvek dragoceni jer obaveštajna analitika  može sa velikom sigurnošću da utvrdi šta je predmet interesovanja službe sa kojom je u sukobu.

Kako je sila i međunarodna snaga Rusije, posebno predsednika Putina zapravo na vrhuncu moći, bilo je tu raznih događaja, ali trn u oku međunarodne zajednice Zapada je predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se u junu ove godine održava u nekoliko gradova Rusije. Bez gotovo ikakve moći da Putinu oduzmu to prvenstvo u obaveštajnim kuhinjama Londona skovan je pakleni plan. Rusija se mora optužiti za nešto što svet nikako ne prihvata pa čak ni u najmanjim dozama iako je upereno protiv pojedinca. Dakle apokrifna, za sada nama nedokučivi deo MI5 /engleska kontraobaveštajna služba/ smišlja fantastičan plan. Otrovati agenta, ili ubiti agenta koji je ionako sumnjiv da ima bliske veze sa ruskom bezbednosnom zajednicom. Da bi efekat operacije bio veći, operaciju izvesti kada je sa svojom ćerkom Julijom koja radi u nekoj prodavnici u okolini Londona a koja inače putuje u Rusiju. Engleski agenti su čak sačekali da se Julija Skripalj vrati iz Rusije sa sahrane nekog rođaka kako bi predstavili da je ona, dakle ćerka agenta Skripalja donela nervni gas, otrov i otrovala i sebe i oca. U ovakve špijunske nebuloze je mogao da poveruje, uvek protiv Rusa histerični šef diplomatije Džonson koji pokreće obimnu akciju na diplomatskom planu. Jedino je Skotland jard dakle neka vrsta kriminalističke policije bila uzdržana, jer oni imaju najbolje laboratorije na svetu za otkrivanje otrova i već znaju da otrov ne potiče iz Rusije nego ga može nabaviti svaki pijani Englez ukoliko to želi.

Sledi diplomatsko obaveštajni rat u koji, ni krivi ni dužni, ulaze i Amerikanci pa se međusobno proteruje stotine diplomata. Očito da im te diplomate i ne trebaju kada ih se tako lako odriču.

Najveća nebuloza slučaja Skripalj je da se ambasador Velike Britanije u Beogradu obratio zahtevom našoj Vladi da i ona protera makar jednog ruskog diplomatu iz Beograda. Da bi nebuloza i budalaština bila kompletna ovaj engleski ambasador je zahtev uputio u noći kada je nacija bila besna na ceo svet zbog masakriranja nesrećnog Marka Đurića na Kosovu i Metohiji. Samo dokaz koliko je svet briga za naše probleme kojima su doprineli a svoje probleme uzdižu do svetskih razmera.

Dok pišemo ovaj tekst Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija se oporavljaju. Čak najavljuju povratak u Rusiju. Zna stari agent da je htela, ruska tajna služba, on se nikada ne bi oporavio. Englezi su ipak vičniji kišobranima, penkalama, naočarama kojima ubijaju. Otrovi im ne leže. Bruka je postignuta a naravučenije je u dvostrukim obaveštajnim igrama nema pobednika ima samo preživelih ili mrtvih.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *