IZBORI U DOBA KORONE: Evo kako će izgledati politička kampanja u Srbiji sve dok traje epidemija!

Vanredno stanje u Srbiji ukinuto je 6.maja, dva dana ranije je saopšten i datum održavanja izbora u Srbiji, a pitanje koje se najglasnije čuje u javnosti je kako će izgledati predizborna kampanja posle korone.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona, a socijalna distanca je glavna preporuka epidemiologa.

U maju neće biti velikih skupova, posebno ne u zatvorenom, a u junu se čeka mišljenje epidemiologa
Potpisi građana neophodni za izbrone liste će se overavati i u opštini, a ne samo kod notara
Uključivanje epidemiologa u pripremu izbornog procesa, kako i na koji način obezbediti sigurno obavljanje izbornih radnji
Konsultacije sa lekarima kako sprovesti mere zaštite građana tokom samog izbornog postupka
Posle ukidanja vanrednog stanja na potezu RIK
Posle sednice Skupštine Srbije, na kojoj su poslanici doneli jednoglasnu odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije, na potezu je Republička izborna komisija.

Na sednici koja će biti zakazana pošto odluka o ukidanju vanrednog stanja bude objavljena u Službenom glasniku, članovi RIK-a će utvrditi novi rokovnik za preduzimanje izbornih radnji i razmatrati izmene Uputsva za koordinirano sprovođenje lokalnih i izbora za narodne poslanike.

Svakako će biti razmatrane preporuke zdravstvenih vlasti, pa i u pogledu maski, rukavica, sprejova, boksova, a uticaj na dalje poteze će imati i međunarodna iskustva. Na sednicama RIK će možda prisustvovati samo član ili njegov zamenik a ne oba kao do sada, a po mom mišljenju slično rešenje treba primeniti i u radu biračkih odbora i pojednostaviti prikupljanje dokumentacije – izjavio je član Republičke izborne komisije Miljkan Karličić.

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kazao je da ne očekuje da se u narednih mesec, pa i mesec i po dana, bitno promeni epidemiološka situacija uzrokovana korona virusa, da bi se pred izbore dozvolila masovna okupljanja.

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da će i oko izbornih aktivnosti biti konsultovana struka, on je kazao da veruje da će tako i biti.

  • On je dobro informisan o svemu što se dešava. I nijedna odluka nije donesena a da0 da prethodno stručni timovi nisu dali svoju ocenu epidemiološke situacije – podsetio je on.

U ovom periodu, do izbora, koji su predviđeni za 21. jun, ne verujem da će se situacija toliko bitno promeniti da možemo da dozvolimo masovna okupljanja. To nije u interesu ni strankama, koje učestvuju na izborima, a nije ni u interesu, pre svega, zdravlja ljudi. Prema tome, to treba dobro se proceni i zato je dobro što je predsednik rekao da će uz konsultaciju sa epidemiolozima to biti urađeno – dodao je.

Tiodorović dodaje da to znači da će i tokom izbornih aktivnosti, važiti iste mere kao i za druga okupljanja.

  • Gledaće da da li može na jednom mestu da bude 50 ljudi, nikako preko tog broja. Moraju da budu na rastojanju od dva metra. Maske su obavezne, moraju da ih imaju. Možda će se dati veći akcenatdruštvenim mrežama, na onlajn komunikaciji – naveo je prof. dr Tiodorović i dodao da će se o svim merama tek pričati.

Kampanja može da se izmesti na male ekrane i društvene mreže
Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi eventualna promena „pravila igre“ morala biti rezultat dogovora svih učesnika izbora, ali i da će elektronski mediji imati velikog uticaja ovog puta na kampanju.

  • Kampanja se može voditi kroz elektronske medije i preko malih ekrana, ne samo preko velikih skupova. Mislim da niko od toga ne bi imao štetu, verovatno je to sasvim prihvatljiv model, ali mora biti dogovor svih učesnika izbora, i vlasti i opozicije – izjavio je on.

Objasnio je da, s obzirom da je kampanja prekinuta i da će biti nastavljena tamo gde se stalo pre uvođenja vanrednog stanja, ne bi smelo ništa da se menja, pa ni ukidanje javnih skupova. Ipak, ukoliko preporuka struke bude takva, partije koje su odlučile da idu na izbore, i vlast i opozicija, trebalo bi da sednu i dogovore se oko novog modela održavanja izbora.

Da će fokus biti prebačen na medije i interner saglasan je i programski direktor CeSida Bojan Klačar, koji je ranije za tv Prvu izjavio da ovu situaciju vidi kao veliku šaksu za političare koji na taj način mogu da dođu lakše do svih ljudi, adresirajući sve brige koje građani u ovom trenutku imaju.

  • Kako će kampanja izgledati? Mislim da će najveći fokus biti na medijima, da će mediji morati da ponude svoj prostor učesnicima. Stranke će morati da iskoriste kanale koji su im dostupni, a to je Internet.
  • Izvor: Srbija Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *