Izetbegović: Vučić pomaže da se stvari na Balkanu poprave!

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je, uoči današnjeg susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sarajevu, izjavio da Vučića vidi kao političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju.

– Imaćemo tet-a-tet sastanak. Otvorićemo neka pitanja koja su možda osetljiva. Vidim Vučića kao jednog pragmatičnog i sposobnog političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju – kazao je Izetbegović.

On je potvrdio da će sa predsednikom Srbije razgovarati o pitanju granice, ali i o trasi auto-puta koji treba da poveže Sarajevo i Beograd.

Kada je u pitanju najavljeno potpisivanje Deklaracije o pravu Srba na jezik, kulturu, istoriju i identitet, Izetbegovć kaže da ga o tome ne mogu pitati jer ne zna tačno šta se u toj deklaraciji nalazi, ali očekuje da ista prava daju drugima, odnosno prava na opstanak drugih, prava na bosanski jezik i smatra da se u tom smislu mogu dogovoriti, prenosi Fena.

Govoreći o pitanju granice, on je kazao da u tom smislu neće lako naći zajedničku reč, ali da se o nekim stvarima se može razgovarati.

– Četiri zahteva ima Srbija, ali dva nisu ni za diskusiju. Jedan od njih je da se prelazi na ovu stranu Drine i da se deo bh. teritorija kod dve hidroelektrane preda Srbiji. To je nemoguće. Imamo i pitanje prolaza pruge koja ide prema Baru i neke nejasne pozicije na Limu kod Rudog, o tome se može razgovarati, ali uz kompenzaciju. Videćemo šta traže, šta nude, pa da se eventualno na dva od četiri zahteva pokuša iznači neko rešenje – izjavio je Izetbegović.

Vučič če u BiH boraviti u četvrtak i petak, u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini, u prvoj bilateralnoj poseti Bosni i Hercegovini u svojstvu predsednika Srbije. To će ujedno biti i prva poseta iz Srbije na predsedničkom nivou nakon šest godina.

Vučić će se, između ostalih, sresti i sa Bakirom Izetbegovićem, članom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Pink.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *