Izložba slika Ljube Popovića u Galeriji SANU: Dela velikog majstora

Tanjug/​Filip Krainčanić

Retrospektivna izložba slika Ljube Popovića (1934 – 2016), autora Slavice Batos i Nikole Kusovca je otvorena 4. septembra u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti.

Objedinjujući 45 dela, uglavnom velikih formata iz svih perioda Popovićevog stvaralačkog opusa, izložba predstavlja kompletan uvid u rad velikog majstora.

Sva dela su pozajmljena iz muzejskih i privatnih kolekcija iz Srbije.

Jedna od autorki izložbe i supruga preminulog velikana našeg i evropskog slikarstva Slavica Batos napominje da se postavka sastoji iz šest celina urađenih po hronološkom principu, od najnovijih ka najstarijima.

– Izuzetak čini prva sala, koja je jedina mogla da primi triptih ‘U čast Džejmsa Frejzera iz 1976 – do 1978. godine, dugačak 8 metara, a uz koju su izložene još tri slike iz tog perioda – kazala je Batos i napomenula da neki francuski kolekcionari nisu želeli da remete svoj estetski i emotivni sklad u prostoru i nisu želeli da pozajme Popovićeve slike za izložbu.

– To je neuobičajna praksa, jer smo u Srbiji naišli na veliko razumevanje kod kolekcionara koji su razumeli da je izložba veliki umetnički poduhvat i jako važan dogadjaj za našu kulturu – kazala je Batos.

Nikola Kusovac kaže da slike Ljube Popovića podsećaju na totalni fudbal.

Ljuba Popović izložba

Ljuba Popović izložbaTanjug/​Filip Krainčanić

– Baš kao što je u totalnom fudbalu svaki deo terena pokriven nekom zamisli trenera obe ekipe, tako i Ljuba u totalnom slikarstvu do detalja osmišljava svako parče platna – kazao je Kusovac.

Prvi deo izložbe čini segment pod nazivom „Uvodna postavka“, koji tematizuje rad Popovića u sedamdesetim godinama prošlog veka, kada je prema mišljenju slikarskih znalaca bio na vrhuncu svog stvaralačkog potencijala.

U drugom delu postavke pod naslovom „Period posle 2000“ posetioci izložbe biće u prilici da vide poslednji period Popovićevog stvaranja koji karakteriše likovno suprostavljanje svetlosti i zlokobnim silama mraka.

Ljuba Popović izložba

Ljuba Popović izložbaTanjug/​Filip Krainčanić

„Devedesete godine“, kao treći segment postavke, donosi slike koje Popović smešta u fantastičan plavičasti pejzaž i erotizam protkan nežnošću i lepotom.

„Osamdesete godine“ kao zaseban deo postavke predstavljaju ledeno plavi tonalitet mestimično uobličen u staklaste arhitekstonske forme i pejzaže u kojima su ljudske figure sićušne ili ih upšte nema.

Poslednja dva segmenta izložbe čine „Prvi pariski period“ i Beogradski period“.

Ljuba Popović izložba

Ljuba Popović izložbaTanjug/​Filip Krainčanić

U segmentu koji govori o umetnikovom boravku u Parizu publika će videti slike iz perioda u kojem je Popović počinjao da stiče renome u Francuskoj.

Beogradski opus predstavlja radove iz perioda kada je živeo na vrhu jedne višespratnice.

Na tim slikama dominira ljudska figura, često izbrisanog lica, nepokretna i zarobljena u prostoru ispunjenom zebnjom.

Izložba će biti otvorena do 20. oktobra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *