IZNEO ZAVRŠNU REČ: Legija: Nemojte me dovoditi da čujem presudu, ponovo bih uradio isto

Milorad Ulemek Legija i u petak je, više od dva sata, iznosio završnu reč pred Specijalnim sudom u Beogradu, u postupku u kom se njemu i još šestorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije sudi za oružanu pobunu u novembru 2001. godine. On je od sudskog veća zatražio da ga ne dovode u sud, jer ne želi da prisustvuje izricanju presude.

Ulemek se posebno osvrnuo na iskaz svedoka saradnika – Ljubiše Buhe Čumeta i Dejana Milenkovića Bagzija. Prvog je nazvao „sveznajućim Čumetom“, a za drugog je kazao da se zbog imena koji nosi „Sigel okreće u grobu“:

– Za kraj sam ostavio najveće „zvezde“, Buhu i Bagzija, koji su jedini, zajedno sa Čedom, potvrdili navode optužnice, jer su vedete tužilaštva. Buha i Bagzi sada rade za državu, njihovi životi i egzistencija zavise od države i tužilaštva.

Buha se „upetljao“ u svoju priču, tvrdi Legija, pa se tako iz njegovog iskaza vidi da je Dušan Spasojević manipulisao i njime kao i ostalim pripadnicima „zemunskog klana“, jer je imao „poljuljan autoritet“ u svojoj grupi. To je sada teško saznati, dodao je Legija, jer „mrtva usta ne govore“.

– S obzirom na to da mu je, u to vreme, Buha bio šef, ne isključujem mogućnost da je manipulacijama Spasojević pokušao da oduševi Čumeta, ali i pripadnike grupe, kako bi ispao važan. Mogao je bilo šta da priča, ali ne sa mnom i pripadnicima JSO, jer sve ovo nema veze sa istinom. Dakle, ne stoje navodi tužilaštva da je Spasojević bio jedan od organizatora protesta. On je samo hteo da ubedi sebe i prijatelje da je važan faktor, imao je umišljenu ulogu u ovom događaju, a preko svog druga iz Vlade. On nije imao nikakve veze sa protestom, a o puštanju „zemunaca“ iz pritvora, možda treba pitati Čedomira Jovanovića. Žao mi je što je sud odbio suočenje Čede, Buhe i Bagzija, jer bi tada ova optužnica pala i sve bi bilo jasno.

Ulemek je ponovio da nije bio nikakav organizator protesta pripadnika JSO.

– Pripadnici JSO navikli su da budu topovsko meso u ratu i u miru. Zato sam samo želeo da budem uz svoje ratne drugove i prijatelje, koji su, zato što su dovedeni u zabludu i zloupotrebljeni, dobrovoljno i mirno protestovali.

U pregovorima sa ljudima iz Vlade, Legija kaže da nije imao nikakvu ulogu, sve dok to nije zatražio premijer:

– Zoran Đinđić je tražio da razgovara sa mnom, jer me je poznavao, pa sam tako postao na neki način posrednik. Bilo je to najmanje što sam mogao da uradim za Jedinicu i svoje saborce, posle svih gluposti i sramote koje sam im napravio šest meseci ranije, u incidentima u Kuli i Beogradu i time prokockao autoritet i poštovanje koji sam imao.

Optuženi kaže i da prihvata svaku kaznu, ako sud za koji veli da je „upotrebljen u političke svrhe“ u ovom procesu, smatra da je kriv, te da je želeo najbolje za Jedinicu.

– Ako je to moja krivica, prihvatam da budem kažnjen i ne želim da prisustvujem izricanju presude. Ali da znate, opet bih učinio isto, jer poštenje, čast i lojalnost su ispred svega, pa i zatvorske kazne.

Nakon Legije, i ostali optuženi – Mića Petraković, Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić, izneli su svoje završne reči, svi tvrdeći da je optužnica „neosnovana i netačna“, dok će Zvezdan Jovanović to učiniti tek 11. juna

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *