JADRAN PUN FEKALIJA: Kupačima prete OPASNE ZARAZE!

Samo u drugoj polovini jula zabeleženo je izlivanje otpadnih voda u dubrovačkom i kaštelanskom akvatoriju, a takođe i usidreni brodovi sve češće se mogu videti kako ispuštaju fekalije u more, prenosi „Index.hr“.

Inspekcija za zaštitu okoline je ranije već naložila Gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu. Razlog – opet fekalije.

U moru ih je sve više, a to bi se moglo rešiti donošenjem adekvatnih propisa, ističe Žarko Koboević, načelnik Pomorskog odeljenja Univerzitat u Dubrovniku, čovek u čijem je naučnom interesu baš ova tema.

Jadran je zagađeniji zbog većeg broja brodova i jahti

  • Naša strana Jadrana danas je zagađenija proporcionalno koliko je povećan broj brodova i jahti. Pritom govorim samo o zagađenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom delu mora. I govorim o zagađenju s plovila, ne s kopna – kaže za Index Koboević.

Kako je rekao, Hrvatska se može ugledati na Kaliforniju prilikom donošenja novih zakona.

  • Možemo kroz legislativu nametnuti isto što i Kalifornija koja je celu svoju obalu proglasila „no discharge“ zonom što se tiče fekalija. Šta to znači u praksi? Jednostavno, ne sme biti ispuštanja s plovila u more. Kako to rešiti? Kalifornija je uspela tako što određuje da vi iz svog maog broda fekalije morate izneti u toalet u marinu. Rešenja, dakle, postoje – rekao je on.
  • Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *