Janković: Smrtnost manja nego na početku epidemije!

Imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković rekao je da još nismo prešli vrhunac drugog pika prvog talasa epidemije korona virusa u Srbiji i da situacija zahteva vrlo ozbiljan pristup, istakavši da ne može da stane iza ideje da treba „svi da se zarazimo što brže“.

Janković je za N1 rekao da juče nismo imali veliki porast ali ni značajan pad u broju novoobolelih i da još nismo prešli vrhunac druge grbe prvog talasa.

Suština je da se situacija ponovo pogoršava i ako nove mere daju rezultate, možemo da sprečimo dalje pogoršanje, rekao je Janković i dodao da epidemiolzi očekuju da već tokom sledeće nedelje može da se spreči vrhunac.

Janković kaže da je smrtnost sada manja nego na početku epidemije, ali su i rizične grupe manje zahvaćene. “Sigurno da ovo nije onoliko drastično koliko bi moglo da bude da je u martu kriva krenula da raste”, dodaje.

On je izrazio nadu da se neće dozvoliti da se situacija u Novom Pazaru pogorša.

Navodeći da je legitimno da postoje različiti stavovi i među članovima Kriznog štaba i da je uvek pokušavao da ne narušava jedinstvo Kriznog štaba, Janković je istakao da ne može da stane iza ideje da treba svi da se zarazimo što brže.

“Upravo to što nas potresa kad gledamo slike iz Novog Pazara, to treba da nam bude pred očima kad neko kaže – sad je dobar trenutak da se svi zarazimo. Iza toga ne mogu da stanem”, istakao je Janković.

Izvor: Nova.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *