Javlja mi se! Da li me čujete…

EKSKLUZIVNI INTERVJU: LJUBIŠA TRGOVČEVIĆ, NAJČUVENIJI SRPSKI VIDOVNJAK, GOVORI PRVI PUT POSLE 10 GODINA

 

Javlja mi se! Da li me čujete…

 

Vučić pobeđuje u Beogradu, Rusija i Nemačka ruše EU, a Kosovo je naša rak-rana! Ono što je najvažnije jeste da neće biti ratova. Najbitnije je da svi sačuvamo zdrav razum i zdrave porodice

G: Ne vidim nikakve nemire na ulicama nakon izbora. Ako se i pokuša sa nekim protestima to će sve biti kratkog daha i trajaće najviše nekoliko dana. Kako sam već rekao, opozicija nema snage za bilo kakve masovne proteste

 

G: Mislite da su Šiptari na Kosovu srećni trenutno? Ja vam kažem da nisu! Da se sad održi referendum na Kosovu sa pitanjem da li bi želeli da žive zajedno sa Srbima, uz sva prava kao državljani Srbije, najmanje 60 posto Albanaca na Kosovu bi glasalo za! Ali tako nešto Amerika nikad neće dozvoliti

 

G: Nisam optimista da možemo da uradimo bilo šta značajno na SP! Srbija jeste sportska zemlja i nacija, ali nam sa fudbalom nikako ne ide. Biće dobro ako uspemo da prođemo grupu u kojoj smo

 

 

 

Devedesetih godina veka za nama bio je najpoznatiji vidovnjak i astrolog na prostorima bivše Jugoslavije. Njegovo legendarno „Javlja mi se“ i „Jel se čujemo“ ušlo je u urbanu legendu. Predvideo je još sredinom devedesetih razdvajanje Srbije i Crne Gore, NATO bombardovanje, pad Miloševića i njegovu smrt u Hagu… Uvek je govorio onako kako vidi, bez dlake na jeziku. A onda je pre desetak godina zaćutao i samo bi se ponekad pojavio na nekim tv stanicama, podsećajući na svoje vizije i proročanstva koje mnogi nisu shvatali na vreme. Ljubiša Trgovčević, najčuveniji srpski vidovnjak, u ekskluzivnom intervjuu za Aferu, prvom za neki štampani medij posle više od deset godina, govori o onome šta vidi a šta čeka Srbiju, region i svet u ovoj 2018. godini.

I to čini onako kako jedino i zna, iskreno i bez imalo ulepšavanja.

 

Gospodine Trgovčeviću, hvala što ste za naš list pristali da svoje vizije ponovo podelite sa srpskom javnošću. Za početak, da li će nam ova 2018. godina doneti boljitak?

Najpre da pozdravim sve vaše čitaoce i poželim im puno zdravlja jer je to najvažnije. Što se ove godine tiče ne vidim da će biti nešto drastično bolje, i to prvenstveno mislim u ekonomskom smislu. Stezaćemo kaiš i narednih meseci, ali moramo i da shvatimo da se ne može ništa promeniti preko noći. Bitno je raditi u korist boljitka i verovati u njega. Što se političke situacije tiče, uglavnom će ostati status kvo.

Šta to znači?

To znači da se politička situacija neće bitnije menjati, dakle neće biti nekih političkih lomova i tenzija. Ono što je najvažnije, jeste da neće biti ratova. Toga nam je valjda svima preko glave. Najbitnije je da i svi sačuvamo zdrav razum i zdrave porodice.

Za manje od mesec dana očekuju nas izbori u Beogradu. Ko će odneti pobedu u glavnom gradu?

Tu nemam nikakve dileme, u Beogradu ubedljivo pobeđuju Vučić i SNS! Beograđani će svoje poverenju pokloniti Vučiću.

Opozicija po vama nema šanse da uzme vlast u Beogradu?

-Ne! Jer lideri opozicije su strašno razjedinjeni i sujetni i to im je glavna kočnica da bilo šta ozbiljnije urade na izborima. Narod sve to vidi. Jednostavno, opozicija je isuviše slaba za sadašnju vlast.

Mnogi se pribojavaju da bi opozicija mogla da pozove i na ulične nemire ukoliko ne budu zadovoljni rezultatima izbora?

-Ne vidim nikakve nemire na ulicama nakon izbora. Ako se i pokuša sa nekim protestima to će sve biti kratkog daha i trajaće najviše nekoliko dana. Kako sam već rekao, opozicija nema snage za bilo kakve masovne proteste.

Da li će Srbija ući u EU 2025. kako nas ohrabruju iz Brisela?

-Nemam lično ništa protiv Evropske unije, ali sve te priče o njoj su čista utopija. Ne vidim da ćemo ući 2025 u EU, ali ne zbog nas već zbog same unije i trzavica među njenim državama članicama. Sve će se to dešavati zbog iznenadnog zbližavanja Nemačke i Rusije što će se desiti već na jesen ove godine. Merkelova i Putin postaće najveći saveznici u Evropi, a to se nimalo neće dopasti Americi. Biće sve to ogroman izazov za Brisel i celu Evropsku uniju.

Da li će nas Brisel i Vašington primoravati i dalje za članstvom u NATO iako zvanično tvrde da poštuju vojnu neutralnost Srbije?

-Bojim se da će takvi pristisci postojati i dalje, onako, ispod žita. Teško ćemo se tome odupreti a Boga molim da nikada ne uđemo u NATO!

Šta će biti sa Kosovom?

Kosovo je naša rak-rana i bojim se da je, bar na duže, izgubljeno za Srbiju!Duša me boli i srce mi se cepa kad to kažem, ali tako vidim.

Ne vidite čak ni eventualnu podelu Kosmeta?

-Nažalost ne. Amerika je Albancima poklonila Kosovo 1999. godine i to je svima jasno i time je napravila dugoročno još jedno bure baruta na Balkanu. Mislite da su Šiptari na Kosovu srećni trenutno? Ja vam kažem da nisu! Da se sad održi referendum na Kosovu sa pitanjem – da li bi želeli da žive zajedno sa Srbima, uz sva prava kao državljani Srbije, najmanje 60 posto Albanaca na Kosovu bi glasalo za! Ali tako nešto Amerika nikad neće dozvoliti.

Hoće li se otkriti ubica ili ubice Olivera Ivanovića?

Ja sam nažalost video tragičnu sudbinu Olivera Ivanovića i trebao je na vreme da se skloni negde na sigurno, na prvom mestu zbog sebe i svoje porodice. To je klasično političko ubistvo i ne vidim da će ubica biti pronađen.

Šta vidite u regionu, najpre u Bosni i Republici Srpskoj?

-Nije mi lako da o tome pričam jer ja sam iz Sarajeva, mladost sam proveo u Bosni i teško mi je što ne vidim tamo ništa dobro. Molim Boga da Republika Srpska opstane ali teško će to ići, veliki svetski igrači ne daju to ni po koju cenu i pre bi ponovo izazvali krvavi rat u Bosni nego što bi dpustili nezavisnost Srpske. Iskreno, ne bih bio Dodiku u koži, koga inače veoma cenim i poštujem.

Znači, neće biti referenduma o samostalnosti RS?

-Ja taj referendum ne vidim. I ono što me posebno boli jeste što vidim da pre Republiku Srpsku mogu uništiti Srbi odande nego Muslimani. Bosna i Hercegovina kao država ne postoji niti funkcioniše, to ceo svet vidi ali upravo je taj svet, odnosno Amerika na prvom mestu, to tako napravio da bi mogao da manipuliše i upravlja ovim regionom.

Šta će se dešavati u Makedoniji?

-Makedonija će pod novim imenom vrlo brzo ući u NATO. Grčka će se buniti zbog toga ali će na kraju morati da pristanu na kompromis jer su prezaduženi kod Zapada. Opet sa druge strane, moram da kažem da će ulazak u NATO, Makedoniju spasiti da ne postane deo Albanije jer bi ih Albanci bukvalno pojeli za par meseci!

Vratimo se u Srbiju. Da li Zoran Marjanović zaista ubio svoju suprugu i estradnu zvezdu Jelenu?

-Nisam sud da presuđujem, ali ako se i donese presuda da je Zoran kriv pitanje je da li je to istina. Ne želim o ovome da govorim, samo mi nije jasno kako je to policija ranijih godina uspevala da reši i mnogo komplikovanije slučajeve od ovog a sada već dve godine ne znamo ko je ubica.

Kakva je situacija kada je reč o bezbednosti i terorističkim pretnjama?

-Toga se iskreno plašim i moram da kažem da treba da se svi čuvamo u narednom periodu!Jako je teško preduprediti terorističke napade i to je jedna od glavnih pošasti danas u celom svetu.

Engleski mediji pominju mogućnost stvaranja neke nove Jugoslavije. Vidite li vi tako nešto?

-Nema od toga ništa, pustite vi Engleze. Narod je na ovim prostorima toliko podeljen i u mržnji da to nije normalno! Gore nego 1941. ili 1991. godine. Ne treba ponovo prizivati nova prokletstva!

Kad pominjete prokletstvo da li kao narod već šest vekova trpimo kosovsko prokletstvo kao što mnogi misle?

-Verujem da je tako! Ali ono što je najstrašnije, jeste da kroz istoriju mi Srbi nismo imali veće neprijatelje od nas samih! Uvek smo sve činili na svoju štetu i nikada nismo uspeli da iskoristimo istorijske okolnosti za vlastitu korist i prosperitet. Katastrofalna greška po Srbe bilo je i stvaranje Jugoslavije, nakon Prvog svetskog rata. Stalno smo i drugima bili smetnja, Zapadu konstantno smeta srpsko pravoslavlje, kažem srpsko jer mo mi danas uz Ruse iskreni baštinici pravoslavne vere. Molim Boga da nam svima bude bolje, krajnje je vreme.

Okrenimo se vedrijim temama. Šta će naša fudbalska reprezentacija uraditi na Svetskom prvenstvu u Rusiji?

Nisam optimista da možemo da uradimo bilo šta značajno tamo! Srbija jeste sportska zemlja i nacija, ali nam sa fudbalom nikako ne ide. Biće dobro ako uspemo da prođemo grupu u kojoj smo.

A Zvezda i Partizan? Hoće li proći Ruse i Čehe u Ligi UEFA?

-Ni tu nisam optimista, biće jako teško ali ne i nemoguće za prolaz. U svakom slučaju i Zvezda i Partizan su samim plasmanom u završnicu UEFA lige ostvarili ogroman uspeh.

Može li se Novak Đoković vratiti na staze stare slave?

-Novak je jedan divan mladi čovek koji je za Srbiju toliko toga dosad uradio da mu moramo biti večno zahvalni. Verujem da će se vratiti jer on je rođeni borac i pobednik. Strašno mi je kad vidim sad neke negativne komentare o njemu, kada mu napadaju suprugu i porodicu. Kakvi smo to ljudi kad možemo da plujemo po čoveku koji je Srbiju učinio toliko puta ponosnom i koji je dokazao da je istinski sportista i patriota!

Moramo se dotaći i estrade a tu je Svetlana Ražnatović nezaobilazna. Hoće li se Ceca udati ove godine?

-Ceca je naša najveća estradna zvezda i tu nema nikakve dileme.Na prvom mestu joj želim dobro zdarvlje i dobro zdravlje njenoj deci jer je ona izuzetno požrtvovana majka, majka lavica što se kaže. Kad je reč o udaji to joj ne vidim, ne samo ove godine već uopšte! Čak mislim da Ceca uopšte i nema želju da se ponovo udaje.

Da li će starlete i rijaliti programi i dalje biti glavna tema medija u narednom periodu?

Vreme starleta i rijalitija nepovratno prolazi. To je bio jedan talas koji je prethodnih godina preplavio srpske medije, ali sada se polako ali sigurno kao oseka povlači.I rijaliti će vrlo brzo dosaditi narodu, ne može se to terati unedogled.

I vama je nuđeno da učestvujete u rijalitima?

-Da i to dva puta. Nudili su mi da uđem u Velikog brata i u Parove ali sam oba puta to odbio. Šta ću ja u rijalitiju, ne vidim sebe tamo a i svaki bi me čas ostali učesnici pitaju da predvidim ko će da pobedi.

Za kraj, kako vidite naš nedeljnik „Afera“ u ovoj godini?

-Vi ste kao časopis i medij tek na početku velikih visina koje će uslediti. Počeli ste skromno, a evo već ste ušli u petu godinu kontinuiranog izlaženja a to danas u svetu štampanih medija nije mala stvar. Imate odličnu redakciju i novinare i čitaoci vam veruju, uostalom tokom godine i rast tiraža će to pokazati. Ime vaše novine je postao brend ikao ste prvobitno trebali da se drugačije zovete, tako mi se bar javlja, ali taj naziv „Afera“ se nekako sam nametnuo i danas postao istinski medijski brend. A za sebe mogu da kažem da sam vaš verni čitalac!

Srećko Milovanović

 

 

Antrfile

 

„Javlja mi se“ se desilo spontano

 

Svi i dalje pamte ono vaše čuveno „Javlja mi se“ i „Jel se čujemo“ koje ste uvek izgovarali tokom komunikacije sa slušaocima i publikom u raznim emisijama. Kako je do tih vaših legendarnih izraza došlo?

-To je nastalo potpuno spontano, ništa nisam unapred smišljao jer ja i jesam jedan spontan i neposredan čovek. Drago mi je da se ljudi toga i dalje sećaju. Ja i dalje živim u sitom stanu, ovde u strogom centru Beograda i ljudi me često sreću, priđu mi, srdačno se pozdravimo, sa nekima se i zagrlim, poljubim… Pitaju me što me nema, a ja kažem da me ima, tu sam, nisam nigde nestao ili pobegao jer nemam tazloga za tim. Samo sam se malo umorio od televizija i ostalih medija, valjda to ide sa godinama a aj ih nemam baš malo…

 

Antrfile

Ja sam Jugonostalgičar

Često pominjete bivšu Jugoslaviju. Da li ste jugonostalgičar?

-Jesam i ponosim se sa tim! Iza mene su 22 radne akcije i udarničke značke koje sa ponosom i ljubavlju čuvam. Voleli smo svi tad, nije bilo ove mržnje i jurnjave za novcem i materijalnim stvarima kao danas. Postojala je romantika, postojala je ljubav a ja znam da ona postoji i danas, samo se malo prikrila ali kad grane-granuće punim sjajem!

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *