JEZIVO: NATO zločinci eksperimentisali na Srbima!

Nova supermunicija, koju je NATO razvijao decenijama kako bi uspešno mogao da se suprotstavi tenkovima sovjetske proizvodnje, prvo je isprobana u nad Srbima u BiH 1995. godine, a zatim i u Srbiji 1999.

U godinama nakon toga, zabeležen je drastičan porast malignih oboljenja u oblastima gde su NATO avioni najviše delovali, ali je Alijansa odbijala bilo kakvu odgovornost i nastavila je da koristi municiju s osiromašenim uranijumom i u Iraku (2001) i Avganistanu (2003).

Upravo zbog toga je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije, po hitnom postupku zatražila osnivanje komisije čiji glavni cilj će biti utvrđivanja istine o vezi između bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999. i porasta broja obolelih od raka, to uspeti i da dokaže.

– Ubeđena sam da hoće, a najvažnije je što mi sada raspravom u Narodnoj skupštini Republike Srbije govorimo o potrebi formiranja ovakve komisije na parlamentarnom nivou koja ima veoma zahtevan zadatak, a to je da istraži posledice bombrardovanja iz 1999. na zdravlje i životnu sredinu ljudi sa posebnim sa osvrtom na upotrebu projektila sa osiromašenim uranijumom – kazala je Gojkoviećeva.

Kako je istakla, od velike pomoći će svakako biti izveštaj italijanskog parlamenta, „države koja je jedna od članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju, a koja je posle višegodišnjeg istraživanja i ispitivanja relevantnih činilaca, dokazala da su italijanski vojnici umirali, obolevali i obolevaju od posledica toga što su boravili na područjima na kojima su korišćeni projektili s osiromašenim uranijumom“.

Gojković je naglasila da ono što je frapantno jeste da je, po italijanskim podacima oko 4.000 vojnika obolelo od raznih malignih bolesti i oko 300 je izgubilo život zato što je boravilo na tom području, a nije imalo nikakvu zaštitu „za razliku od pojedinih drugih stranih trupa koje su boravile na tom području“.

Ona je kazala da nije dovoljno da do 2020. ta komisija predloži prve mere u tom slučaju, jer je to veoma zahtevan posao i podsetila da je italijanska komisija više puta zasedala.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *