JUNAJTED MEDIJA PUSTILA NIZ VODU N1 I DRAGANA ĐILASA: Iza kulisa prekida saradnje dva kablovska operatera!

Kompanija Supernova može da izgubi jedan broj korisnika posle gubitka kanala, a Junajted medija ostaje bez prihoda, njihovi kanali bez gledanosti, ali SBB dobija šansu da se odbrani od tržišnog naleta Supernove. A najviše, zapravo, gube gledaoci

„Junajted medija“ je raskidom ugovora s „Telekomovim“ kablovskim operaterom Supernova uskratila 210.000 korisnika za gledanje televizijskih kanala kao što su N1, Sport klub, Sinemanija, Grand, Pikabu… Ovim gube i Supernova i „Junajted medija“ – prvi mogu da ostanu bez jednog broja korisnika posle gubitka kanala u portfoliju, a drugi ostaju bez prihoda, njihovi kanali bez gledanosti, ali SBB dobija šansu da se odbrani od tržišnog naleta Supernove. A najviše, zapravo, gube gledaoci.

O ovome govori i tvit programskog koordinatora Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN) Slobodana Georgieva, koji je komentarisao raskid ugovora dva kablovska operatera. – Telekom. Junajted medija. Obe kompanije u buli zbog nemogućnosti da se dogovore. A trećeg nema da iskoristi šansu. JM gubi publiku. Telekom će da gubi korisnike. Kako sad ovo reguliše tržište? Stručnjaci? – napisao je Georgiev.

Jasno je da je ovakvom odlukom Junajted medija na prvo mesto stavila komercijalno-strateške interese kompanije SBB ispred interesa kanala N1, koji, kao što je poznato, sve vreme promoviše i širi propagandu Saveza za Srbiju, njegovog lidera Dragana Đilasa i njihovih satelita. Zato se postavlja pitanje da li je „Junajted medija“ ovim potezom pustila niz vodu N1 i Dragana Đilasa (nakon raskida ovog ugovora veliki broj građana više neće imati priliku da gleda i saznaje Đilasove političke stavove koje je N1 upadljivo forsirao).

Takođe se postavlja i pitanje da li će sada televizija N1 biti profesionalnija i otvorenija i za druge opozicione političke aktere osim SZS. Naime, upravo zbog jednostranog izveštavanja i dominantne zastupljenosti Đilasa i SZS, N1 je znatno izgubio na kredibilitetu, imajući u vidu da je otvoreno zastupao interese ovog političara, koji se sve više udaljava od demokratskih vrednosti i čija politika je u konstantom padu. Koliko je N1 sklon jednostranom izveštavanju, dovoljno govori i činjenica da su na svom sajtu o sporu dva kablovska operatera prenosili isključivo saopštenja „Junajted medije“, ali niti jedno saopštenje Supernove.

Na pitanja Kurira o tome da li će sada izveštavanje N1 biti objektivnije i da li će i drugi predstavnici opozicije dobijati prostor na ovom mediju, kao i da li je profesionalno da je N1 isključivo prenosio saopštenja „Junajted medije“, ali ne i Supernove, direktor programa N1 Jugoslav Ćosić nije odgovorio, ali je odgovor stigao preko PR službe „Junajted medije“. Kako su naveli, N1 od prvog dana ima princip da svim političkim opcijama daje fer šansu, u skladu sa političkim i društvenim značajem

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, kaže za Kurir da bi bilo dobro da svi kanali budu dostupni svim građanima bez obzira na to čiji su korisnici, a da kablovski operateri mogu na drugi način da se bore na tržištu: – To je bila naša inicijativa i ideja na kojoj smo radili, a pre svega da bi se uspostavio čist ekonomski odnos, a da ne ide na štetu korisnika i potrošača. Upravo je tu važna i spremnost države i uloga Vlade, koja bi trebalo da pokrene niz aktivnosti, da donese pravilnike za fer konkurenciju i da obezbedi regulative koje uvažavaju interese korisnika.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *