KAD STIGNE POZIV, OBAVEZNO SE ODAZOVITE: Ko ne ode na vojnu vežbu ide u ZATVOR, a ovako tu obavezu možete da ODLOŽITE!

Muškarci mlađi od 60 godina i žene mlađe od 50 godina, koji su služili vojsku, imaju zakonsku obavezu da prođu redovnu obuku rezervista, a kada poziv stigne na kućnu adresu za neodazivanje sledi novčana ili kazna zatvora.

Na vojnu vežbu građani mogu biti pozvani najviše do 90 dana u toku jedne godine, a da služe u rezervnom sastavu obavezni su svi oni vojni obveznici koji su odslužili vojni rok sa oružjem, bez oružja i dobrovoljno ili su regulisali ovu obavezu na drugi način, ako i i žene koje su u vojnoj evidenciji.

Oni koji se ne odazovu po pozivu za vojnu vežbu, kako kažu u Regionalnom centru Ministarstva odbrane (RCMO), podležu novčanoj kazni od 10.000 do 50.000 dinara ili kazni zatvora do 60 dana.

Kada stigne poziv za vojnu vežbu, građnin je obavezan da se javi u vreme navedeno u pozivu i da ponese potrebne stvari i isprave. Ako je neko sprečen zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga, dužan je da o tome izvesti nadležne.

Ako se regrut ili lice u rezervnom sastavu ne odazove pozivu, a izostanak ne opravda, biće prinudno priveden – kažu u RCMO.

Opravdani razlozi za

Vojna vežba može da se odloži ili prekine ako je:

-građanin podneo zahtev zbog bolesti
– ako je iz njegovog domaćinstva u isto vreme pozvan drugi član domaćinstva ili se već nalazi na služenju vojnog roka
– ako polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu
– ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre
– ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju
– ako bi usled smrti ili teške bolesti člana domaćinstva, ono bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj time što bi osoba bila na vojnoj vežbi
– ako u mestu u kome pozva osoba živi vlada zarazna bolest
– zbog potreba službe odnosno, ako odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik
– vežba koja traje duže od tri dana može poljoprivredniku i privredniku biti odložena ako u domaćinstvu nema člana sposobnog za – privređivanje

Zakon predviđa da se zahtev za odlaganje vojne vežbe podnosi u roku od osam dana od dana prijema poziva. Zahtev se može podneti i kada nastane razlog za odlaganje, kao što je recimo u slučaju bolesti ili nekih drugih, nepredviđenih situacija. U ostalim slučajevima, ukoliko zakasnite, zahtev za odlaganje se odbacuje kao neblagovremen.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *