Kako je tehnologija uticala na razvoj industrije u protekloj deceniji

Savremene tehnologije našle su način da dopru do svih segmenata društva, pa se tako najnoviji tehnološki trendovi mogu pronaći u gotovo svim oblastima industrije. Nove tehnologije su tu da menjaju način na koji ljudi rade i komuniciraju jedni sa drugima.

O tome koliki je značaj tehnoloških inovacija, dovoljno svedoči podatak da je u deceniji za nama skoro svaka grana industrije, počev od bankarstva do zdravstvene zaštite, pronašla način da revolucionarne tehnologije učini sastavnim delom našeg života.

Uticaj koje savremene tehnologije imaju na razvoj industrije je nemerljiv i svakodnevno se rađa neki novi izum ili inovacija, koji “prete” da promene svet. Pred vama je nekoliko takvih, koje su u godinama za nama učinile da industrija dođe do ovog stadijuma na kom je trenutno.

#1 LED rasveta – tehnologija koja je “obasjala” industriju

Osvetljenje igra veoma važnu ulogu, ne samo u industriji, već i u svakodnevnom okruženju. Međutim, osvetljenje u industrijskim postrojenjima mora biti posebno kvalitetno, pre svega usled širokog broja različitih operacija koje se obavljaju, vrlo često simultano. Zbog toga pouzdana rasveta u industriji igra veliku ulogu, jer utiče na samo obavjanje posla, ali i bezbednost radnika.

To je razlog zbog čega je savremena LED tehnologija našla tako široku primenu i industriji i na izvesni način je promenila, zahvaljujući odličnim svetlotehničkim karakteristikama koje su umnogome doprinele poboljšanju uslova rada u različitim granama industrije.

LED rasveta se poslednjih nekoliko godina sve više i više koristi u industrijskim okruženjima, čime se omogućava efikasno osvetljenje za bezbedno radno mesto i prijatan ambijent za same radnike. LED rasveta dizajnirana je tako da zadovolji najzahtevnije uslove rada uz maksimalnu uštedu energije.

Ipak, fokusLED tehnologije osvetljenja nije isključivo na energetskoj efikasnosti i dužem veku trajanja rasvetnih tela, već se u obzir uzimaju i druge koristi ovakve rasvete. Tu se, pre svega, misli na smanjenje troškova održavanja, kvalitet svetla, ali i na njen potencijalni uticaj na sigurnost i produktivnost radnika.

#2 Automatizacija mašina i procesa proizvodnje

Osnovni cilj automatizacije mašina u industriji jeste sposobnost proizvodnih procesa da budu dovoljno brzi, optimalni, ali i efikasni. Zbog toga je veoma bitno da se redovno prati ubrzani tehničko-tehnološki razvoj, kako bi pripadnici različitih industrija bili uvek u toku i kako bi na vreme primenili inovacije i tako ostali konkurentni na tržištu.

Kontinuirano poboljšanje produktivnosti je, u trenutnim tržisnim uslovima, suštinski važno za pozicioniranje proizvoda na tržistu. Svedoci smo da se na tržistu svakodnevno nude novije, produktivnije mašine i proizvodne linije.

Boljom kontrolom relevantnih parametara proizvodnog procesa (brzina, sila, pritisak, temperatura, gustina, debljina, širina…) može se smanjiti mogućnost pojave škarta, ali i poboljšati performanse samog proizvoda. Ušteda u energiji i materijalu može, takođe, biti važan faktor automatizacije mašina.

#3 Pametni softveri koji uče na osnovu prikupljenih podataka

Jedna izuzetno uzbudljiva tehnologija koja se rapidno razvila tokom poslednjih nekoliko godina jeste napredno softversko učenje, koja u osnovi predstavlja sposobnost softvera da samostalno uči analizom podataka i praćenjem ponavljajućih obrazaca. Na primer, platforme za društvene mreže koriste ovaj vid naprednog učenja kako bi što bolje razumeli sve one koji te društvene mreže i koriste.

To se čini analizom lajkova, deljenja i komentara, na osnovu kojeg softver prepoznaje šta želite da vidite. U skladu sa tim, srodni sadržaj se postavlja kao prioritetan i vama kao preporučene izlaze objave slične onima koje ste prethodno ozačili kao omiljene.

Kako to utiče na industrije?

Pored toga što ovakvi softveri oblikuju svakodnevne interakcije sa pratiocima na društvenim mrežama, softversko učenje menja i način na koji kompanije posluju sa kupcima. Mnogobrojne svetske kompanije koriste ovaj vid učenja kako bi što lakše predvidele i udovoljile potrebama klijenata.

#4 Virtuelna realnost (VR tehnologija)

Sigurno ste u prošlosti gledajući filmove o virtualnoj realnosti zamišljali koliko bi bilo zanimljivo da tako nešto postoji i u stvarnom svetu. Pa, to je zapravo postalo dostupno zahvaljujući VR tehnologiji koja je u stanju da pruži potpuno realistično intenzivno digitalno iskustvo za kojim su korisnici žudeli.

Virtuelna stvarnost je posebno popularna komponenta video igara i taj se trend neprestano širi. Pored video igara, VR u velikoj meri utiče i na druge kompanije širom sveta koje usvajaju ovu tehnologiju, kako bi im pomogla pri efikasnijem angažovanju kupaca i optimizaciji svojih prodajnih i marketinških napora. Takođe, VR je koristan alat za učenje i sve više ima primenu u obrazovanju.

Različite industrije sa sobom nose i različite izazove, ali ono što je sigurno jeste da inovativne tehnologije sve više imaju uticaja na različite proizvodne procese i na samo poslovanje brojnih kompanija. To je razlog zbog kog je praćenje i implementiranje tehnoloških trendova jedan od primarnih zadataka svakog ozbiljnog preduzeća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *