Kako Putin planira da ZATVORI RUSIJU, a ko se ogluši čeka ga ZATVOR!

Ruski parlament želi da pooštri zakone u vezi sa internetom i omogući vlastima da hapse ili kažnjavaju one koji šire lažne vesti ili vređaju vladine zvaničnike onlajn, piše CNN.

Prema predloženim zakonima, koji još čekaju na usvajanje i potpis predsednika, ljudima koji šire “nepristojne” postove koji pokazuju “nepoštovanje za društvo, državu i državne simbole Ruske Federacije, kao i vladine zvaničnike poput predsednika Vladimira Putina, preti do 15 dana zatvora“.

Pojedinci koji šire “lažne vesti” biće kažnjeni blažom novčanom kaznom, između 45-75 dolara, dok će pravna lica morati da izdvoje do 15.000 dolara. Takođe, prema “zakonu protiv lažnih vesti”, kojeg je usvojio Donji dom ruske Dume u sredu, provajderi moraju da blokiraju pristup sadržajima koji “vređaju ljudsko dostojanstvo i javni moral”.

Lažne vesti definisane su kao bilo koja nepotvrđena informacija koja ugrožava nečiji život, zdravlje ili vlasništvo, ili preti masovnim javnim neredima, vitalnoj infrastrukturi, transportu i društvenim službama, kreditnim organizacijama, komunikacijama ili industriji.

Ovo je poslednji korak na putu ka većoj cenzuri ruskog interneta, na kojem se nekad kritikovanje vlade tolerisalo. Prošlog meseca su zakonodavci predložili odvajanje Rusije od ostatka globalne mreže, a neki aktivisti plaše se da će to značiti stvaranje kineskog fajervola da cenzuriše i nadgleda sav sadržaj koji ulazi i izlazi iz zemlje.

U izgradnji svog cenzorskog internet aparata Rusija se okrenula Kini za stručnu pomoć. Američka organizacija “Fridom haus” je izvestila da je Peking poslednjih godina preduzeo korake ka propagiranju svog modela u inostranstvu, uključujući obuku stranih zvaničnika, obezbeđivanje tehnologije za cenzuru i nadgledanje i pritiske na međunarodne kompanije da se povinuju kineskim standardima čak i kad operišu van zemlje.

-Ovi trendovi su egzistencijalna pretnja za budućnost otvorenog interneta i izgleda za veću demokratiju širom globusa – kažu iz “Fridom haus”.

Rusija je posebno podržala doktrinu kineskog predsednika Sija Đinpinga o sajber suverenitetu, koji poziva vlade da više kontrolištu svoje nacionalne interese i legalizuju blokiranje i filtriranje sadržaja na međunarodnom nivou.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *