KAKO REŠITI RASKOL U PRAVOSLAVLJU: U utorak počinje sabor SPC, vladike biraju kome će se prikloniti! Rusija ili zapad!

Vanredno jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, koje će započeti 6. novembra, obeležiće diskusija o raskolu koji se nedavno desio pravoslavlju, zbog sukoba na relaciji Moskva-Carigrad. Kako saznajemo od izvora upućenih u dešavanja u SPC, ta tema biće dominantna, iako je ova sednica Sabora prvobitno bila zakazana iz drugih razloga, tačnije zbog verske nastave i problema s kojim se suočavaju veroučitelji. Kako je Sabor zakazan u maju, plan je bio da traje samo dan ili dva, a sada je izvesno da će trajati bar duplo duže. Jedna od tema biće sigurno i Kosovo…

– Patrijarh se iz Afrike vraća 4. novembra i upravo zbog Sabora je za tada tempirao povratak. Tema će sigurno biti sve ovo što se dešava u pravoslavlju i SPC će zauzeti jasan stav, moguće i doneti odluku kojoj strani će se prikloniti – Moskvi ili Carigradu… – kaže naš izvor.

Verski analitičar Željko Injac uveren je da će Sabor imati stav da je postupak vaseljenskog patrijarha, koji je dodelio autokefalnost Ukrajinskoj crkvi, nekanonski.

– SPC ima tradicionalno dobre odnose s Ruskom crkvom, ali i korektne odnose sa Carigradskom patrijaršijom. Naša crkva je upozoravala carigradskog patrijarha da ne čini to što je učinio i ona ostaje pri stavu da to nije dobra odluka, ne slažemo se sa njom, ali ne verujem da će otvoreno ući u sukob sa njim, kao što je uradila Ruska crkva. Za to je potrebna politička inicijativa, velike političke sile su se umešale u to što se dešava u pravoslavlju – kaže analitičar, pa nastavlja:

– Činjenica je da vladike nikada nisu jednoglasne, prosto jer su Srbi i sigurno neće biti jednoglasni ni po ovom pitanju. Nije tu stvar samo ko je čiji učenik, ruski ili grčki, evo, na primer, Irinej bački bio je grčki đak, ali potpuno, a pre dve godine okrenuo se ka Moskvi. To su stvari ličnog rezona, većina episkopa je smatra da to što je uradio Carigrad nije dobro, čak i ti koji su grčki đaci osuđuju ovo jer jedno je Grčka, a Carigrad, za koji se kaže da je američka ambasada u senci, nešto je sasvim drugo. Za Amfilohija svi misle da je ključni ruski čovek, a on je u državi koja je članica NATO. Ko ume dobro da prati i sluša njegove govore, može videti i da on ima dosta kritika na račun Ruske crkve, dok ostali episkopi nemaju. Evo, i Grigorije, koji važi za američkog čoveka, staće na stranu Rusije i držati tu stranu – otkriva naš sagovornik.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *