Kapiten reprezentacije NDH BIO ČISTOKRVNI SRBIN!

HRVATSKI KOMUNISTI PODRŽAVALI I SARAĐIVALI SA USTAŠKIM POKRETOM (5)

 

Kapiten reprezentacije NDH

BIO JČISTOKRVNI SRBIN!

 

 

Mirko Kokotović je za tim banovine odigrao četiri meča ali je potom došao Aprilski rat i stvorena Nezavisna Država Hrvatska u kojoj je postao kapiten

 

Reprezentacija Banovine je odigrala ukupno 4, a NDH 15 utakmica, od kojih je prva, u Beču sa Nemačkom u junu 1941. jedina neslužbena. Uz dva gola Frica Valtera, Nemci (u čijem sastavu je bila i anšlusirana Austrija) su slavili sa 5:1 a odmah po povratku u Zagreb,  reprezentativac NDH Svetozar Lala Đanić je uhapšen i streljan zbog optužbe da je pomagao neprijatelju
FLORIJAN MATEKALO

Posle rata Šoštarić postaje prvotimac Partizana i kada su crno-beli 1947. gostovali u Moskvi Šoštarić se napio i pred zaprepašćenim ruskim domaćinima urlao: “Ja sam ovde rušio ruske avione”! Jedva su ga spasili od linča

 

Spisak igrača koji su tokom rata NDH igrali za Građanski pa samim tim i za reprezentaciju Nezavisne države Hrvatske, i koji su nakon rata branili boje Partizana nije mali: Brozović, Glaser, Matekalo, Firm, Senčar, Strnad, Kolaković, Rupnik, Čajkovski, Bobek, Valok, Zebec, Monsidor, Hmeljina, Juričko, Stojanović

 

 

FRANJO GLASER

Dobro je poznato da sport ne poznaje granice i nacije i da su se sportska nadmetanja odigravala i u najtežim trenucima po ljudski rod. I tokom nemačke okupacije Jugoslavije kotrljala se lopta i to zvanično, ali ne u Beogradu već u Zagrebu gde je bilo sedište reprezentacije Nezavisne države Hrvatske (NDH) koju je svetska kuća fudbala FIFA zvanično priznala 16. jula 1941. godine!

 

Naime, samo par meseci nakon što je kraljevina Jugoslavija rasparčana 1941. u Aprilskom ratu između Sila Osovine i stvaranja Nezavisne države Hrvatske (NDH), reprezentacija ove marionetske tvorevine igrala je zvanične fudbalske mečeve sa najboljim ekipama drugih zemalja, a to su bile uglavnom pristalice naci-fašističke ideologije.
Fudbalski savez Jugoslavije je osnovan u Zagrebu 1919. ali je deset godina kasnije preseljen u Beograd što je naišlo na proteste iz Hrvatske koji su konkretizovani odlukom da zagrebački igrači ne učestvuju na prvom Mundijalu u Urugvaju 1930. Nastankom Banovine Hrvatske 1939. stekli su se uslovi da njena reprezentacija igra neslužbene mečeve sa drugim A timovima.  Tako je u Zagrebu 2. aprila 1940. u goste došla Švajcarska koja je do nogu potučena sa 4:0, a prvi gol je postigao Florijan Matekalo iz Jajca, potonja vedeta beogradskog Partizana.

Reprezentacija Banovine je odigrala ukupno 4, a NDH 15 utakmica, od kojih je prva, u Beču sa Nemačkom u junu 1941. jedina neslužbena. Uz dva gola Frica Valtera, Nemci (u čijem sastavu je bila i anšlusirana Austrija) su slavili sa 5:1 a odmah po povratku u Zagreb,  reprezentativac NDH Svetozar Lala Đanić je uhapšen i streljan zbog optužbe da je pomagao neprijatelju.

FRANJO ŠOŠTARIĆ

Ono što je verovatno najinteresantnije i zvuči gotovo nestvarno jeste činjenica da je kapiten reprezentacije NDH u fudbalu bio čistokrvni Srbin, Mirko Kokotović!

Miroslav „Mirko“ Kokotović, rođen je 15. aprila 1913. godine u srpskoj pravoslavnoj porodici. Brzo je uočen njegov fudbalski talenat i on 1925 dolazi u Zagreb gde igra za juniore Maksimira. Uskoro prelazi u redove Građanskog a u svom debiju postiže pobedonosni gol u derbiju protiv Hajduka (3:2).

Doprineo je velikim pobedama Građanskog, protiv BSK-a u Beogradu 4-0, istim rezultatom protiv Nađvaradija kao i protiv Liverpula 5-1, što je ujedno bio i prvi poraz ovog budućeg giganta engleskog i svetskog  fudbala. Kokotovića je tada pohvalio i čuveni Mat Bezbi, kasniji tvorac najboljeg tima Mančester Junajteda pozantog kao “Bezbijeve bebe”.

MIRKO KOKOTOVIĆ

Interesantno je to, što je Kokotović jednom prilikom bio i veliki tragičarRedovno je pucao penale, ali je zapamćen samo onaj koji je promašio. Tridesetih godina nastupio je 40 puta za reprezentaciju Zagreba (dao 11 golova), 23 puta za Jugoslaviju (dao četiri gola), da bi konačno obukao dres Banovine HrvatskeU tom prvom meču protiv Švajcarske na starom stadionu Građanskog u Koturaškoj ulici, nedaleko od „Glavnog kolodvora“, Mirko Kokotović je bio kapiten.

 

Dakle, prvi kapiten u istoriji hrvatske reprezentacije (godinu dana pre proglašenja NDH, bio je pravoslavni Srbin, i to nije bila tajna.  Mirko Kokotović je za tim banovine te godine odigrao još dva meča, ukupno tri od četiri koliko su igrali, ali je potom došao Aprilski rat i stvorena Nezavisna Država Hrvatska, koju je preko radija 10. aprila 1941. u 16 časova i 10 minuta proglasio Slavko Kvaternik, oko sat pre nego što će trupe Vermahta stići u Zagreb i biti dočekane cvećem od strane oduševljene gomile po ulicama i trgovima.

Veoma je zanimljiv i slučaj igrača Franje Šoštarića, takođe prvotimca reprezentacije NDH. Tokom rata bio je vojni pilot i za posebne ratne zasluge odlikovan je od strane Hitlera i Pavelić kao pilot koji je oborio najviše sovjetskih aviona. Posle rata Šoštarić postaje prvotimac Partizana i kada su crno-beli 1947. gostovali u Moskvi Šoštarić se napio i pred zaprepašćenim ruskim domačinima urlao: “Ja sam ovde rušio ruske avione”! Jedva su ga spasili od linča!

 

Inače, spisak igrača koji su tokom rata NDH igrali za Građanski pa samim tim i za reprezentaciju Nezavisne države Hrvatske, i koji su nakon rata branili boje Partizana nije mali: Brozović, Glaser, Matekalo, Firm, Senčar, Strnad, Kolaković, Rupnik, Čajkovski, Bobek, Valok, Zebec, Monsidor, Hmeljina, Juričko, Stojanović.

 

I u upravi Partizana bilo je onih koji su bili na nekim od položaja ili simpatizeri NDH: Marijan Matančić, Artur Takač, Janko Bobetko, Toni Pogačnik i kasniji predsednik “nezavisne Hrvatske i nalogodavac srpskog pogrom u akciji “Oluja”, Franjo Tuđman, koji je kao predsednik Partizana odredio da boje ovog kluba budu crno-bele, tačnije, pozajmljene od Juventusa. To je i najbolji pokazatelj da su hrvatski komunisti posle rata uspeli da uhlebe neke od najboljih igrača ali i funkcionera NDH.

Spomenućemo ovom prilikom i neke od utakmica reprezentacije NDH, sastave i rezultate:

 

Zagreb, 28. Novembar 1941. HRVATSKA-SLOVAČKA 5:2

 

Hrvatska: Glaser, Brozović, Dubac, Pukšec, Jazbinšek, Lechner, Cimermančić, Volf, Pavletić, Antolković, Pleše

 

Zagreb, 18. Januar 1942. HRVATSKA-NEMAČKA (0:2)

 

Hrvatska: Glaser, Brozović, Dubac, Pukšec, Jazbinšek, Kokotović, Cimermančić, Volf, Lešnik, Antolković, Pleše

 

Đenova, 5. April 1942. ITALIJA-HRVATSKA (4:0)

 

Hrvatska: Urh, Brozović, Dubac, Kokotović, Jazbinšek, Lehner, Cimermančić, Volf, Lešnik, Antolković, Pleše

 

Zagreb, 13. April 942. HRVATSKA-BUGARSKA (6:0)

 

Hrvatska: Urh, Brozović, Dubac, Lehner, Jazbinšek, Kokotović, Cimermančić, Volf, Kacijan, Antolković, Pleše

 

Bratislava, 7. Jun 1942. SLOVAČKA-HRVATSKA (1:2)

 

Hrvatska: Monsider, Brozović, Dubac, Lehner, Jazbinšek, Kokotović, Cimermančić, Volf, Kacijan, Antolković, Pleše

 

Budimpešta, 14. Jun 1942. MAĐARSKA-HRVATSKA (1:1)

 

Hrvatska:  Šimunić, Brozović, Dubac, Lehner, Jazbinšek, Kokotović, Cimermančić, Volf, Kacian, Pavletić, Pleše

 

Zagreb, 8. Septembar 1942. HRVATSKA-SLOVAČKA (6:1)

 

Hrvatska: Monsider. Brozović, Dubac, Lehner, Jazbinšek, Kokotović, Cimemrmančić, Volf, Lešnik, Antolković, Pleše

 

Bukurešt, 11. Oktobar 1942. RUMUNIJA-HRVATSKA (2:2)

 

Hrvatska: Monsider, Brozović, Dubac, Pukšec, Pleše, Cimemrmančić, Volf, Kodrnja, Ajbek, Antolković, KoceićPu

 

Štutgart, 1. Novembar 1942. NEMAČKA-HRVATSKA (5:1)

 

Hrvatska: Glaser, Brozović, Dubac, Pukšec, Pavletić, Čajkovski, Pleše, Volf, Kacijan, Koecić, Kokotović

 

Cirih, 4. April 1943. ŠVAJCARSKA-HRVATSKA (1:0)

 

Hrvatska: Monsider, Brozović, Dubac, Lehner, Jazbinšek, Pleše, Cimemrmančić. Volf, Kacijan, Antolković, Kokotović

 

Zagreb, 10. April 1943. HRVATSKA-SLOVAČKA (1:0)

 

Hrvatska: Monsider, Brozović, Dubac, Lehner, Jazbinšek, Pukšec, Cimemrmančić, Kodrnja, Kacijan, Antolković

 

Bratislava, 6. Jun 1943 SLOVAČKA-HRVATSKA (1:3)

 

Hrvatska: Glaser, Brozović, Dubac, Čajkovski, Jazbinšek, Lehner, Cimermančić, Kocejić, Volf, Lešnik, Kokotović

 

Zagreb, 9. April 1944. HRVATSKA-SLOVAČKA (7:3)

 

Hrvatska: Glaser, Brozović, Dubac, Pleše, Jazbinšek, Lehner, Cimermančić, Volf, Lešnik, Lokošek, Kokotović

 

Srećko Milovanović

 

KRAJ FELJTONA

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *