KARAĐORĐE I MILOŠ, SLOBA I ĐINĐIĆ

DA LI ĆE ZAJEDNIČKI SPOMENIK DVA SRPSKA VOŽDA, VUČIĆ VRATITI SRBIMA

Pre savremenih vladara Srbije narodu bi trebalo vratiti spomenik gde Miloša I Đorđa povezuje srpska zastava i koji se 100 godina čuva u Patrijaršiji

Piše: Gradiša Katić

Premijer Aleksandar Vučić je nedavno podsetio na zaboravljeni zajednički spomenik Karađorđu I Milošu. Ideja je bila da se izmire dve dinastije I Srbi!  Ali  je on samo nekoliko dana stajao na uglu Knez Mihailove i Pariske ulice 1904. godine, srušili su ga pristelice Karađorđevića iako je dinastija Obrenovića tada već bila nestala ubistvom Aleksandra godinu dana ranije.

Vojislav Šešej oštro je kritikovao odnos predsednika Vlade Aleksandra Vučića o pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću.

-Vi u isti koš stavljate Karađorđa Petrovića, Miloša Obrenovića, Borislava Pekić i Zorana Đinđića. Ima li Đinđić i jednu zaslugu za srspski narod?“, upitao je Šešelj nekadašnjeg generalnog sekretara SRS-a i aktuelnog premijera Vučića.

Nakon što su poslanici Demokratske stranke „dobacili“ Šešelju da ni Slobodan Milošević nije imao zasluge za naš narod, Šešelj im je kazao da Milošević umro u Hagu braneći srpstvo, a da ga je upravo Đinđić isporučio Haškom tribunalu, i to na Vidovdan.

„Time je navukao strašnu kletvu srpskog naroda, i na sebe, i na svoje potomke“, prokomentarisao je Šešelj.

-Đinđić je govorio o našem mentalitetu kukanja, i mentalitetu rajske duše. Govorio je mudro, on je mnogo mudrije govorio nego šta bih ja to ikada mogao, ali to je bilo jedno vreme divljih privatizacija, mnogo novca se bacilo za iznošenje najevćih laži.

Đinđić je nažalost mrtav. Trudio sam se da nijednu ružnu reč ni o jednom od njih ne izgovorim jer su oni deo naše prošlosti. Ima ljudi koji poštuju njihovo delo i ja se toga držim“, odgovrio je Vučić Šešelju.

Polemika se povela u vezi sa komentarisanjem izgrađenih spomenika i gradnjom novih zaslužnim građanima Srbije, a premijer Vučić je govorio o zajedničkom spomeniku Karađorđu i Milošu Obrenoviću, a koji je sklonjen sa beogradskih ulica još davne 1903. godine. Vučić je istakao da se taj spomenik i dalje nalazi u Patrijaršiji, te da je svaki pokušaj da se on iznese odande propao, jer naš narod nikad nije mogao da se složi sa jednim od njih dvojice.

U razgovoru sa istoričarem Radošem Ljušićem saznali smo detalje o ovom sasvim neobičnom vajarskom delu:

-Advokat Marko Stojanović je 1904. na 100-godišnjicu Prvog srpskog ustanka podigao spomenik u znak zahvalnosti vođama Đorđu i Milošu i postavio ga ispred svoje kuće. Na mestu gde se sada nalazi spomenik Milanu Rakiću. Ali posle samo nekoliko dana pristalice dinastije Karađorđević su ga srušile pa ga je advokat uneo u dvorište svoje kuće. Komunisti su 1945. nacionalizovali zgradu advokata Stojanovića a neko je bacio spomenik na otpad. Pronašao ga je i otkupio patrijarh German. Napravljeno je drveno postolje i postavljen je na glavnom ulazu u Patrijaršiju ispod freske Stefana Nemane. Tu se nalazi I dan danas.

Predsednik opštine Gornji Milanovac I istoričar Ljušić imali su ideju da isti takav spomenik izliju I postave na raskrsnici između Topole, Milanovca i Beograda. Crkva im nije dozvolila. Svi apeli da se spomenik ponovo postavi u beogradu takođe nisu urodili plodom. Da li će premijer Vučić sada nešto promeniti I pre spomenika Slobi I Đinđiću, Srbima vratiti Miloša i Karađorđa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *