KARIĆ JE LOPOV NA KVADRAT: Novinarka Izabel Vinsent raskrinkala tajkuna!

Bogoljub Karić obogatio se zahvaljujući vezama sa Slobodanom Miloševićem i Mirjanom Markovićem, a istoriju bogaćenja do detalja je istraživala novinarka Izabel Vinsent, tada dopisnica Nešenal posta koja trenutno radi za američki Njujork post.

Prema informacijama do kojih je došla, lider Pokreta Snaga Srbije odgovoran je za milionsku pljačku zbog koje bi mogao da bude okarakterisan kao lopov na kub.

Naime, u tekstu naslovljenom „Milošević i pljačka stoleća od 14 milijardi funti“ Vinsentova ukazuje na sistematsko pranje procenjenih 14 milijardi funti u kojem su, pored Miloševića, učestvovali njemu bliski ljudi, među kojima je, ističe novinarka, Bogoljub Karić.

Srpski telegraf kontaktirao je ovu novinarku, koja je istraživala nelegalne tokove novca, te do kojih zaključaka je došla.

– Puno vam hvala na interesovanju! Pisala sam seriju članaka pre mnogo godina o braći Karić i njihovim vezama sa Slobodanom Miloševićem. Zapravo sam doputovala u Beograd da razgovaram sa gospodinom Dinkićem, koji je tada bio guverner. Prošlo je mnogo godina, ali sa velikim zadovoljstvom ću pogledati svoje stare beleške da vidim mogu li naći još nešto što je zanimljivo – odgovorila nam je Izabel Vinsent.

U tekstu koji se bavio milionskom pljačkom Vinsentova je napisala i ovo:

– Jedan od prvih tajkuna Miloševićeve ere koji će se suočiti sa krivičnom istragom je Bogoljub Karić, 48-godišnji Srbin koji se uzdigao na svom rodnom Kosovu, gde je bio mali biznismen i kafanski muzičar, i postao jedan od najbogatijih ljudi u Jugoslaviji.

Prema njenim rečima, na početku Miloševićeve vladavine, Karić je platio da se prevedu i objave dva toma memoara Mire Marković, a Karić je takođe pozajmljivao prvoj dami svoj privatni avion.

– Za njega (Karića) još kažu da je platio renoviranje beogradskog apartmana Miloševićeve ćerke Marije, dok je njihov sin, koji je mrzeo školu, dobio diplomu privatnog univerziteta Karića u Beogradu. Gospodin Karić je takođe bio i ministar u kabinetu Miloševića tokom 78 dana NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Srpske poreske vlasti smatraju da Karić još uvek radi kao porodični bankar Miloševića i kontroliše bogatstvo, koje je procenjeno na oko 2,8 milijardi funti – navodi se u dosijeu, te dodaje da je sredinom devedesetih. Karić kupio nekretnine i osnovao kompanije u Londonu i Irskoj.

U tekstu piše da je, dok je vodio svoje posede u Britaniji iz kancelarije u ulici Konduit i inkorporirane kompanije u Dablinu, on i njegova porodica neuspešno su pokušali da dobiju irsko državljanstvo kao garanciju za beg iz zemlje. Prema jugoslovenskim istražiteljima, jedna od dablinskih kompanija Karića „Daki International“ navodno se koristila kao kuća za pranje novca prebacivanog iz Jugoslavije preko njegove sopstvene Astra banke, navela je kanadska novinarka. Ovu banku je zatvorila jugoslovenska Narodna banka pošto je Karić odbio da plati 21 milion funti poreza propisanih kompanijama koje su profitirale od veza sa Miloševićevim režimom.

– Tokom godina na milione dolara je prošlo kroz Astra banku u Beogradu do ogranka te banke na Kipru, a zatim u njene inostrane kompanije na Kipru i u Irskoj – citirala je novinarka reči tadašnjeg guvernera Narodne banke Jugoslavije Mlađana Dinkića, koji je istakao i da taj novac nikad nije vraćen u zemlju.

Napominje se i da je Karić ponudio da plati mito da zaustavi istragu poslovanja Astra banke, kao i da ga je država optužila za privredni kriminal, ali je on žestoko porekao sve optužbe protiv sebe.

– Tajkuni koji su se obogatili na privilegijama tokom Miloševićevog perioda sada pokušavaju da koriste svoj prljavi novac da ustanove regularni biznis ovde. Mi ovde ne želimo prljavi kapital jer sa prljavim kapitalom dolaze i prljavi ljudi, a oni stvaraju druge socijalne probleme – rezimirao je 2001. Dinkić novinarki Izabel Vinsent.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *