Kaznili Srbe sa 1.200 godina, a Trubinal konačno priznao da SRBIJA I MILOŠEVIĆ NISU KRIVI!

To smo mi oduvek i govorili. Sad se vidi da je Srbija neopravdano optuživana svih ovih godina i to jeste moralna i pravna satisfakcija za našu zemlju, kaže Dačić
Licemerje Haškog tribunala raskrinkano je na samom kraju svog rada. Naime, posle 24 godine ucenjivanja i optuživanja da je Srbija najveći krivac u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, Tribunal je priznao da srpske vlasti nisu činile „udruženi zločinački poduhvat“, što znači da bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, a samim tim i Srbija, nisu odgovorni za rat u BiH. Time je srpski narod amnestiran nakon četvrt veka žestokog satanizovanja, ocenjuju sagovornici Kurira.

Ovakav rasplet haške sage vidljiv je u fusnoti presude generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, gde se navodi da „dokazi koje je sudsko veće primilo nisu pokazali da je Milošević učestvovao u zločinačkom poduhvatu u BiH“.

Sagovornici Kurira ocenjuju da Haški tribunal nije doprineo pomirenju među narodima na prostoru bivše SFRJ.

Ivica Dačić, lider SPS i šef srpske diplomatije je istakao:
– I u presudi Karadžiću i Mladiću konstatovano je da Srbija nije kriva. To je od velike važnosti za našu zemlju. To smo mi oduvek i govorili. Sad se vidi da je Srbija neopravdano optuživana svih ovih godina. To je moralna i pravna satisfakcija za Srbiju.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić naglašava za Kurir da se Hag pojavio samo zbog toga što društva u regionu nisu bila spremna da sude za najteže zločine u ratu.
– Nažalost, na Balkanu su najveći zločinci smatrani za nacionalne heroje. Hag je bio nužno zlo koje je trebalo da kao nadnacionalni međunarodni sud zadovolji pravdu i doprinese procesu pomirenja. I da su presude bile potpuno drugačije, opet bi bile posmatrane isključivo kroz etičku prizmu. Sa Hagom ili bez njega društva na ovim prostorima nisu spremna za suočavanje sa zločinima i za pomirenje. Za mog života neću dočekati to pomirenje – zaključuje Ljajić.

Advokat Borivoje Borović uveren je da je Hag dodatno samo zavadio srpski, muslimanski i hrvatski narod i da, nakon svih ovih presuda, niko više neće moći otvoreno da razgovara o prošlosti.
– Nikada nije ni stavljena kolektivna odgovornost srpskom narodu, ali je veliki broj političke, policijske i vojne vlasti bio optužen u Hagu. Ta fusnota u presudi Mladiću ne znači da je presudom oslobođen Milošević, ali znači da je pogrešna bila teza o zajedničkom zločinačkom poduhvatu koja se provlačila kroz sve optužnice u Hagu. Srbija ne može da doživi nikakvu satisfakciju zato što je praktično ceo vojni i policijski vrh osuđen – objašnjava Borović i kaže da je interesantno da je predsednik Srbije Milan Milutinović oslobođen, a da Milošević nikada nije neosuđen.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *