KINEZI SUZBIJAJU DRUGI TALAS: Zbog 18 zaraženih u karantinu 400 hiljada ljudi!

U trenutku kada je broj žrtava korona virusa u svetu premašio 500.000 Kinezi odlučno pokazuju zube drugom talasu epidemije. Dok korona ponovo bukti u državama širom sveta, a vlasti dodatno popušaju mere, Kina donosi odluku da pokrajinu Anksin u provinciji Hebei kraj Pekinga stavi u karantin i to zbog samo 18 slučajeva novoobolelih, javlja CNN.

Vlasti su u nedelju donele odluku da sva sela, opštine i zgrade budu u potpunosti zatvorene i tako su u blokadu stavili više od 400.000 duša. Porodicama je dozvoljeno da šalju jednog člana u kupovinu, i to samo jednom dnevno. Zabrana je upotreba motornih vozila i svako kretanje.

Anksin se nalazi na oko 150 kilometara od Pekinga, a manje od 20 novozaraženih bio je signal vlastima da uvedu drastične mere. Veruje se da je novi klaster krenuo na jednoj pijaci jugozapadno od prestonice. Navodno se odatle prošilila na provincije Liaoning i Hebei, što je uznemirilo vlasti. Veruje se da bi virus ponovo lako mogao da bukne i da se prenese na ostale kinske provincije.

Zbog toga je doneta odluka da se hitno u blokadu stavi čak 11 opština koje okružuju pijacu, a svima je zabranjeno da napuštaju opštine.

Meštanima se meri temperatura na dnevnoj bazi, a snabdevanje potrepštinama funkcioniše normalno.

U Pekingu se takođe otpočelo sa masovnim testiranjom. Za manje od 48 sati testirano je više od 76.000 ljudi.

Dr Zong Nanšan kaže da je pred Kinom veliki izazov od povratka korona virusa, zbog čega savetuje stroge mere.

  • Većina Kineza podložno je zarazi jer nemaju imunitet. Pred nama je veliki izazov. Mislim da za sada uspevamo da obuzdamo isutaciju u Pekingu uz pomoć blokade, obavezne socijalne distance i upotrebe maski – kaže Nanšan.

U nedelju je Pekingu zabeleženo svega osam novih slučajeva, dok su prošle nedelje registrovali na desetine dnevno. U Pekingu je testirano gotovo 8 miliona ljudi. Dnevno testiraju između 40.000 i 450.000.

Izvor: Telegraf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *