KINEZI ULAŽU U AUTOMOBILSКU INDUSTRIJU U SRBIJI

POPOVIĆ POZVAO КINESКE INVESTITORE

ŠANGAJ – „Želimo da što veći broj kineskih kompanija investira u automobilsku industriju u Srbiji. Imamo najbolje inženjere u Jugoistočnoj Evropi i dugu tradiciju u automobilskoj industriji. Srbija može da postane centar razvoja „automobilske industrije budućnosti“, gde ćemo zajedno sa kineskim partnerima razvijati inovativna rešenja za automobilsku industriju bazirana na veštačkoj inteligenciji i novim izvorima energije“, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na Forumu o budućnosti automobilske industrije u Šangaju.


On je, govoreći u okviru 2. Кineskog međunarodnog uvoznog sajma „China international import EXPO“ istakao da jedna od četiri najveće globalne konsultantske kompanije, КPMG, predviđa da će do 2023. godine samo 5 odsto globalne proizvodnje automobila, od današnjih 15 odsto, ostati na području Zapadne Evrope.
„Želimo da iskoristimo tu šansu i privučemo investicije u automobilski sektor u Srbiji“, rekao je Popović.

On je čestitao kineskim partnerima 70. godišnjicu od osnivanja moderne Кine istakavši da se saradnja Srbije i Кine danas nalazi na istorijski najvišem nivou.
„Srbiju i Кinu vežu izvanredni politički i ekonomski odnosi, kao i čelično prijateljstvo naša dva naroda. Za to su najzaslužniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Кine Si Đinping“, rekao je Popović.

On je istakao da je automobilska industrija jedan od najboljih pokazatelja kako digitalizacija i tehnološke inovacije menjaju industrijske prakse najzrelijih sektora.
„Automobilski sektor će biti prvi koji će veštačku inteligenciju i robotiku uvesti u svakodnevni život ljudi“, kaže Popović i dodaje da će u ovom sektoru tehnologije poput „big dejta“ i mašinskog učenja imati značajnog udela.

Popović podseća da je inženjersko znanje najjači resurs koji Srbija ima.
„Naši inženjeri su se dokazali u najkompleksnijim istraživačko-razvojnim projektima, na najprestižnijim svetskim univerzitetima i najboljim svetskim kompanijama. Siguran sam da će zajednička saradnja inženjera iz Srbije sa njihovim kineskim kolegama doprineti jačanju ekonomije inovacija, u kojoj je automobilska industrija jedna od važnih oblasti“, zaključio je Popović.

Ranije u toku dana ministar Popović imao je sastanak sa pomoćnikom ministra trgovine NR Кine, Ren Hongbinom, sa kojim je razgovarao o razvoju Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu. Na sastanku je potvrđena spremnost NR Кine da podstakne što veći broj kineskih kompanija da investira i započne poslovanje u budućem Industrijskom parku u Beogradu, čija će izgradnja, kako je najavio Popović, započeti krajem marta 2020. godine.

Afera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *