Кларк: Балкан у предратном стању

ВУНА КИЋО: Весли Кларк признао да се плаши Руса!

Бивши командант НАТО Весли Кларк рекао је да је утицај Русије на Балкану опасно порастао и објашњава шта треба урадити како би се он сузбио

oslobodjenje.rs

– Нема сумње да Русија покушава да повећа свој утицај у региону. Они су то увек желели!  – рекао је кларк за Аваз.ба.

Он је то обазложио присећајући се једног разговора у Москви,током припрема конференције у Дејтону 1995. годин, када му је  руски генералпуковник рекао “Ви Американци, долазите у наш део Европе”.

Кларк тврди да је то увек био руски став – „то су наше земље, то је наше“. Русија је увек сматрала Балкан и исток Европе – својима, оценио је Кларк и додао да сада желе целу ту област да врате под своје окриље.

Кларк је недавно објавио текст у „Вашингтон Посту“, у ком је написао да је Балкан у предратном стању и да ЕУ и САД морају хитно да делују.

– САД морају да буду више ангажоване и снажније да подрже активности ЕУ. Унија, пак, мора инсистирати на разумним стандардима које треба, например, да испуњавају сва три члана Председништва Босне и Херцеговине. Грађани БиХ морају бити сигурни да неће доћи до распада државе, да се ниједан њен део неће отцепити.

Танјуг

Кларк је рекао и да САД треба да се врате на неке раније позиције, када је био видљив снажнији ангажман, додајући да треба охрабрити америчке бизнисмене да инвестирају не само у БиХ већ и у цели југоисток Европе.

– Када је БиХ у питању, управо ту треба што више инвестирати, отворити нова радна места, перспективне фабрике, правити добре производе, како би људи могли да почну да се враћају у своју домовину, а не, како је оцено, да масовно иду из ње.

Кларк, који има приватну фирму, ипак не види себе као једног од инвеститора у БиХ.

– Моја фирма не ради инвестиције. Али, смо спремни да помогнемо – рекао је бивши НАТО генерал.

Говорећи о идеји САД да отворе војну базу у Брчком, Кларк је рекао не треба отварати војне базе, ако за то нема потребе.

Не мислим да у Брчком треба урадити тако нешто, не видим шта су разлози, тако да ту идеју не бих подржао.

Кларк је на крају ипак рекао да мисли да БиХ треба да постане део ЕУ, али и да на крају уђе у НАТО.

– Мислим да у БиХ треба да радимо на два поља: изнутра, али и у Србији. Та држава треба да постане део ЕУ, а волео бих и да, на крају, уђу у НАТО – рекао је Кларк.

Извор: informer.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *