„KLUB 100“ UVODI SRBIJU U NATO?!

Predstavnici Ambasade SAD i NATO pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi, a kruna tih težnji trebalo bi da bude osnivanje neformalnog „kluba 100“, u koji bi ušli profesori univerziteta i javne ličnosti s ciljem da otvoreno propagiraju napuštanje dosadašnjeg kursa neutralnosti.

Kako navode, suština je u tome da se uz propagandni rad pojačaju i operativne aktivnosti na terenu.

Kako pišu Novosti, ova opsežna akcija oslanja se na globalnu strategiju Zapada o „eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu“, a da je ključna zona pojačanog propagandnog delovanja upravo Srbija, ali i Republika Srpska, „u kojoj obaveštajci NATO i zapadnih službi imaju specijalan zadatak da prekinu čvrstu sponu Milorada Dodika s Kremljom“.

Pozivajući se na „odlično obaveštene izvore“, list navodi da je drugi sekretar u Ambasadi SAD Džon Bovermaster nedavno rekao da će se sredinom septembra, na Fruškoj gori, okupiti grupa profesora radi priprema i edukacije za popularizaciju NATO.

„Novosti“, međutim, napominju da Bovermaster napušta funkciju, te da je plan da projekat, koji je on započeo, završi njegov naslednik Džon Radeford.

Podsećajući da je u Beogradu prošlog meseca boravila Činčila Moli iz Odseka za propagandnu delatnost Evropske komande NATO, list tvrdi da je ona razgovarala sa predstavnicima nekih nevladinih organizacija i da se raspitivala za stav javnosti prema SAD i NATO, kao i da li se taj odnos može menjati.

Kako dodaje, nju je interesovalo i da li je dovoljno dobro predstavljena saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije s NATO, kao i šta je sve preduzeto na promociji vežbe „Srbija 2018“, koju u oktobru u Mladenovcu organizuju NATO i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Otprilike u isto vreme, ističu Novosti, u „Kraun plazi“ je održan sastanak povodom zajedničke vežbe „Srbija 2018“ kojem su, između ostalih, prisustvovali šef kancelarije za evroatlansko i globalno partnerstvo u Sektoru za politička i bezbednosna pitanja NATO Džejms Meki i referent NATO za Srbiju Anželik Tomsen-Barnet.

Umesto same vežbe, glavna tema je bio plan promocije Alijanse u Srbiji, tvrdi list.

Navodi i da američka ambasada podržava i pomaže aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija, koje se bave promocijom NATO, te podsećaju da je sredinom maja u hotelu „Kristal“ u Beogradu održana konferencija pod nazivom „Oblikovanje budućnosti Srbije u eri nesigurnosti“ u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, na kojoj se govorilo o prednostima saradnje Srbije sa NATO i SAD.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *