KO JE BIO DRAGOSLAV KOSMAJAC: Od „najvećeg narko-bosa“ na Balkanu do Arkanovog prijatelja!

Dragoslav Kosmajac (67) preminuo je posle višenedeljne bitke sa koronavirusom. On je do nedelje ujutru u pola 10 bio na respiratoru, ali se na kraju nije izborio sa najvećom pošasti 21. veka.

Kosmajac je bio na lečenju u KBC „Dr Dragiša Mišović“, a zdravstveno stanje mu se naglo pogoršalo, jer su mu oba plućna krila bila zahvaćena opasnim virusom.

Kosmajac je bio označen kao najveći narko-bos na Balkanu, a prilikom hapšenja 2014. godine u kuću mu je upalo 30 policjaca.

Devedesetih godina prošlog veka, u žižu javnosti dospeo je pošto je u Beču pljačkao sa Radetom Ćaldovićem Ćentom, bliskim prijateljem Željka Ražnatovića Arkana. Taj „poduhvat“ obezbedio mu je dvogodišnju robiju u austrijskom zatvoru koja će možda biti presuda u njegovoj karijeri.

Terećen je da je malverzacijama sa zemljištem na Zvezdari oštetio državu za više od 11 miliona dinara.

Nisam znao šta ti ljudi hoće od mene! Niko me pre toga nije pozvao da u predistrazi dostavim dokumentaciju – ispričao je tada Kosmajac, koji je sudu dostavio niz dokumenata i kupoprodajnih ugovora, kojima je, između ostalog, dokazao svoju nevinost.

Mediji su ga tada poredili sa Pablom Eskobarom i Al Kaponeom. Međutim, protiv Kosmajca nikada nije vođena istraga za trgovinu narkoticima, niti je ikada bio optužen za to krivično delo. Takođe, odbijen je i optužni predlog protiv njega za utaju poreza.

Potom je krajem avgusta 2016. godine Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv Kosmajca, kojom ga tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju.

Potvrđenom optužnicom bili su obuhvaćeni službenik opštine Zvezdara Dragi Milidrag koji se tereti za zloupotrebu sluzbenog položaja i geometar Republickog geodestkog zavoda Milan Rapaić koji se tereti za pomaganje u izvršenju tog dela.

Nakon toga, sve je odloženo za februar naredne godine, odnosno pripremno ročište u procesu protiv kontroverznog biznismena Dragoslava Kosmajca i još dvojice optuženih za zloupotrebe sa građevinskim zemljištem na Zvezdari zbog izostanka trećeoptuženog Milana Rapajića.

Za sve to vreme, pasoš mu je bio oduzet i on je imao obavezu da se svakog prvog dana u mesecu javlja policiji, uz to mu je zaplenjeno 20-ak lokala.

Sredinom novembra 2017. godine, suđenje Dragoslavu Kosmajcu, optuženom za zloupotrebe u vezi sa građevinskim zemljištem na Zvezdari, privodilo se kraju, a dokazi i svedočenja koja su se mogla čuti tokom postupka uglavnom govorila su u korist Kosmajca i njegove odbrane, odnosno da nije oštetio budžet Republike Srbije.

Viši sud u Beogradu tada je iz četvrtog pokušaja uspeo da pronađe građevinske veštake koji će dati stručno mišljenje u postupku protiv Kosmajca. Veštačenje su, pod izgovorom da nemaju vremena i dovoljno ljudi, odbili Geodetski fakultet u Beogradu i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a potom i Građevinski fakultet u Novom Sadu.

Sve je dobilo epilog 27.10.2018. godine kada su Kosmajac, Dragi Milidrag i Milan Rapajić oslobođeni zbog nedostatka dolaza da su izvršili krivična dela.

  • Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Dragoslava Kosmajca (64) od optužbi da je dvojicu geodeta podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja kako bi mu pripala parcela na Zvezdari, koja je u vlasništvu države.

Ovom odlukom koja je objavljena na sajtu suda, odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda, kojom su Kosmajac, Dragi Milidrag i Milan Rapajić oslobođeni zbog nedostatka dolaza da su izvršili krivična dela. Državno pravobranilaštvo kao predstavnik Republike Srbije upućeno je na parnicu radi ostvarivanje svog imovinsko pravnog zahteva – navedeno je tad.

Kosmajcu je inače, nakon hapšenja 9. novembra 2014. godine odlukom Višeg suda privremeno zaplenjeno dvadesetak lokala u Beogradu. Četiri meseca kasnije, nakon što je uplatio sudu jemstvo od 200.000 evra, 10. februara 2015. Kosmajcu je ukinut pritvor i od tada se brani sa slobode.

Krajem marta ove godine pojavila se vest da je Kosmajac na Infektivnoj klinici u Beogradu zbog infekcije koronavirusom i da su mu oba plućna krila u kritičnom stanju.

Dve nedelje kasnije, 12. marta, objavljeno je da je preminuo od COVID-19.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *