KO NAM JE UKRAO LETO! SVE JE SADA NAOPAKO, U ŠVEDSKOJ ŽEGA, U SRBIJI OKTOBAR: Ove godine ništa od tropskog leta!

Vreme u julu je uspelo u potpunosti da nas iznenadi i pobije sve prethodne prognoze da će ovo leto biti jedno od najtoplijih u poslednjih 10 godina.

Sa prosečnom temeperaturom od 26,6 stepena Celzijusa za prvih petnaest julskih dana ovo leto je za čak 2,5 stepena hladnije od prošle godine, a što je za 3,4 stepena hladnije nego 2012. godine kada je zabeleženo najtoplije leto od kada se meri temperatura u Srbiji. Postavlja se pitanje hoće li se leto na kakvo smo navikli poslednjih godina vratiti ili ipak ne?

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića za tropske julske dane ima malo izgleda, jer nas već u četvrtak očekuje pravi jesenji dan sa isto takvom temperaturom.

– Sutra će dan biti sličan današnjem sa padavinama i oblačnim vremenom, a temperatura će se kretati od 23 do 29 stepeni, dok će prekosutra biti dosta hladnije sa temperaturom od 18 do 24 stepena, te će vreme biti pravo jesenje- navodi Đurić.

Od petka nas očekuje poboljšanje vremena, a subota će par sati biti prava letnja, ali ipak sa kišom.

– U subotu ujutru se vraća leto posebno u jugoistočne krajeve Srbije gde će temperatura biti oko 34 stepena Celzijusa, ali to opet neće trajati dugo, jer nas već u drugom delu dana očekuju padavine i oscilacije u temperaturi – tvrdi Đurić.

Meteorolozi navode da do kraja jula neće biti niza tropskih dana sa visokim temperaturama, već će biti sunčano i toplo, ali sa padavinama koje će prekidati lepo vreme.

Za ovo „neobično leto“ koje obiluje kišnim danima Đurić ističe da je razlog je ciklon, koji donosi obilne padavine.

– Temperatura se dosta promenila zbog tog ciklona i možemo reći „rotirala“ jer kod nas imama padavina i leto je hladnije nego inače, a recimo u Švedskoj je temepratura preko 30 stepeni što je potpuno neuobičajno.

Ipak pitanje koje većinu ljudi ovih dana zanima je „da li se leto vraća i kada“?

– Naša leta i treba da budu ovakva sa umerenim temeperaturama, a ne tropskim danima kako smo navikli prethodnih godina. Dakle, nema tropskog leta, već nas očekuje jedno prijatno leto sa umerenim temperaturama sličnim onim iz 2014. godine- zaključio je Đorđe Đurić.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *