Kolinda, Milo i Zaev nastavljaju PAVELIĆEV projekat: EVO KAKO RASTURAJU SRPSKU CRKVU!

Projektu rasturanja Srpske pravoslavne crkve, započet još u vreme ustaške NDH, kada je Ante Pavelić osnovao tzv. hrvatsku pravoslavnu crkvu, nedavno je dat snažan vetar u leđa priznanjem ukrajinske pravoslavne crkve kao autokefalne.

Da je potez carigradskog patrijarha Vartolomeja, koji je to učinio, izuzetno opasan i za SPC, potvrdio je patrijarh srpski Irinej, koji strahuje od lančane reakcije priznanja drugih samoproglašenih pravoslavnih crkava poput makedonske, crnogorske i posebno hrvatske.

Irinej, naime, smatra da svaka novoosnovana država ne može da traži svoju crkvu jer se time krše kanonska i istorijska prava i narušava jedinstvo pravoslavlja u svetu.

Njegovo mišljenje deli i verski analitičar Draško Đenović, koji na primeru tzv. hrvatske pravoslavne crkve ocenjuje da se radi o političkom projektu čija je osnovna namera uništenje SPC.

– Hrvati podržavaju priznanje ukrajnske pravoslavne crkve zato što je to model kojim bi oni konačno mogli da uruše SPC. Kako stvari stoje, to im možda i neće biti tako težak zadatak s obzirom na to da mnoge parohije više i ne postoje, da u Hrvatskoj gotovo da više nema Srba, ali ni dovoljno sveštenstva SPC – kaže za Srpski telegraf Đenović.

Da se radi o napadu na jedinstvo SPC, svedoči i čelnik samoproglašene i nepriznate hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar Ivanov, koji u izjavi za Srpski telegraf potvrđuje krajnji cilj tog projekta začetog u Pavelićevoj i nastavljenog u Tuđmanovoj državi.

– Hrvatska država postoji već 28 godina i u skladu s tim mora postojati i pravoslavna crkva jer ovako kako je dosad bilo ispada da je Hrvatska, pošto nema samostalnu pravoslavnu crkvu, na neki način podređena Srbiji kao država – objašnjava „arhiepiskop“ Ivanov, inače Bugarin.

Iako je makedonska pravoslavna crkva nastala nekanonskim odvajanjem od SPC 1967, svoj uticaj o delovanje znatno je pojačala nakon raspada SFRJ i osnivanja makedonske države.

Devedesetih godina prošlog veka intenziviran je i spor SPC sa tom raskoliničkom crkvom i već tri decenije nema rešenja.

Neki misle da je ono na pomolu pozivajući se na dogovor premijera Zorana Zaeva o novom imenu makedonske države, u sklopu kojeg bi se preimenovala nepriznata MPC u Ohridsku arhiepiskopiju.

On nema dileme da crkvena raspodela treba da sledi državnu.

– Sasvim je uredu ono što traži Ukrajina jer je u skladu sa crkvenim kanonima da, kada nastane nova država, treba da nastane i nova crkva i obrnuto – tvrdi Ivanov i hvali se podrškom brojnih državnih institucija u Hrvatskoj.

Podršku države ima i tzv. crnogorska pravoslavna crkva, osnovana 1993, iako je na njenog vođu Miraša Dedeića, inače raspopa SPC, Carigradska patrijaršija bacila anatemu, odnosno izopštila ga. Dedeićeva nepriznata crkva biće kasnije od velike pomoći Milu Đukanoviću u odvajanju od Srbije i hajci koju sprovodi protiv mitropolita Amfilohija, koji odoleva pritiscima i čuva imovinu SPC u Crnoj Gori.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *