KON PRED SEDNICU KRIZNOG ŠTABA: Poverenje naroda smo potpuno izgubili!

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone rekao je jutros pred zasedanje štaba, da će najverovatnije biti zabranjena javna okupljanja. On je naveo da je najrestriktivnija mera zatvaranje Beograda odnosno policijski čas, ali i rekao da su lekari protiv toga.

Istakao je da se juče, na osnovu pristiglih podataka, činilo da je situacija u Beogradu povoljnija, međutim, najnoviji podaci govore da je nepovoljna sa mogućnošću vanredne.

  • U Beogradu je oko 1.500 hospitalizovanih, juče je bilo 134 prijema što je manje nego kada je bio maksimum. Međutim, juče smo imali podatke iz kovid ambulanti koji su pokazali da se obolevanje smanjuje, međutim, najnoviji podaci nisu bili baš zadovoljavajući – kazao je dr Kon za RTS.

On je naveo da se bolnice brzo pune ali da nema brzog otpusta, jer su pacijenti u proseku u njima dve do tri nedelje, a neki zahtevaju i po 5, 6 nedelja.

  • Otprilike se oko 600 osoba testira dnevno u Beogradu, to su oni koji traže testiranje zbog simptoma. Taj trend se održava, nema ozbiljnog smanjenja, izgledalo je da ima ali se ispostavilo sa najnovijim podacima da ga nema. Sve to ukazuje da za situaciju teško može da se kaže da je pod kontrolom. Zato je i govoreno o restriktivnim merama – kaže dr Kon i nastavlja:

  • Ono što mora da se kaže jeste da je sada na snazi zabrana kontakata, nošenje maske u zatvorenom prostoru je obavezno. Najnoviji podaci istraživanja pokazuju da ako svi nose maske, da se prenos smanjuje na 1 odsto. Sve proslave, mature, privatne proslave je, takođe, nešto što nije prihvatljivo u ovom trenutku jer će razbiti zdravstveni sistem, neće imati mesta da se svi hospitalizuju. Najrigoroznija mera je policijski čas, ali mi lekari se ne slažemo sa tim, iako je to najsigurnija mera da se suzbije virus.
  • To je zakonom omogućeno i to će biti na snazi, ali je činjenica da nema mesta u bolnicama – kazao je on.

On je naveo da se ljudima mora jasno reći šta sledi na jesen i šta će se tim povodom uraditi. Svestan je da je izgubljeno poverenje građana.

  • Poverenje naroda smo potpuno izgubili i jasno je zbog čega. Zbog nekoherentnosti, različite priče i pričanja svega što pročitamo i o čemu razmišljamo. Postoji mogućnost ogromnog talasa na jesen i da moramo da se pripremimo za najteže scenarije i da se jasno objasni građanima šta se radi. Ovo je posao epidemiologa, mreža instituta i zavoda, i vreme je da kompletno preuzmemo posao i to što pre – rekao je dr Kon a u vezi sa statusom na Fejsbuku koji je nožćas ostavio pa izbrisao kazao je da neće nikad napustiti brod koji tone.
  • Izvor: Telegraf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *