KON: Smanjuje se aktivnost virusa na teritoriji Beograda, ali situacija i dalje nesigurna!

Članovi Kriznog štaba i danas se obraćaju javnosti s najnovijim podacima o epidemiji korona virusa u Srbiji.

U poslednja 24 sata korona virusom u Srbiji zaraženo je 258 ljudi, a preminulo je još 8 pacijenata, dok je na respiratoru 146 osoba.

U prethodna 24 sata testirano je 7.168 osoba, a hospitalizovana su 3.554 pacijenta. Ukupan broj preminulih tako se popeo na 598 od početka pandemije.

Podatke je saopštio epidemiolog Predrag Kon.

– Broj onih koji se javljaju u kovid ambulante i dalje opada, broj pregleda kao i broj onih koji se tretiraju kao sumnjivi na kovid. Taj broj opada od 13. jula. Isto se vidi po prijemnoj ambulanti Infektivne klinike i Studentske poliklinike. Svi pokazatelji jasno ukazuju da se smanjuje aktivnost virusa na teritoriji Beograda, što su dobre vesti, ali je još visoka ativnost koja može za čas da se prebaci, epidemiološka situacija je i dalje nesigurna – rekao je Kon.

– Trenutno je na bolničkom lečenju 3.554 pacijenata, U KBC Dragiša Mišović trenutno smešteno 195 pacijenata, na Infektivnoj 64, Bežanijskoj kosi 231, KBC Zemun 210, Banjici 223, Areni 52, Institut za medicinu rada 67 , Opšta bolnica Pančevo 100, Smederevo 112, Ssabac, 225, Priboj 18, Mladenovac 40, Novi Pazar 69, Priboj 18 -istakao je Kon.

U vojnoj bolnici „Karaburma“ trenutno ima 78 kovid pacijenata, od kojih je osam na intenzivnoj nezi i njihovo stanje je teško. Od tih osam pacijenata, tri intubirano i sa neizvesnim ishodom, dok je ostalih pet na ne neinvazivnoj ventilaciji odnosno na respiratoru. Što se tiče kliniče slike i dalje između 10 i 20 odsto tešku kliničku sliku i oko 10 odsto završi na jedinicama intenzivne nege. Teže forme bolesti su prenete na stariju populaciju, što znači da su mlađi preneli koronu na starije. U jednom trenutku imali smo više od 20 mlađih pacijenata koji su se izvukli iz intenzivne nege, ali da su kod većine njih oštećena pluća i da su pojedini zahtevali kiseoničku potporu – rekao je komandant vojne bolnice Karaburma, anesteziolog pukovnik Ivo Udovičić.

On je preporučio da se i dalje nose maske.

  • Nemamo ništa protiv da idete u restorane i klubove, ali nosite maske i držite distancu.

Epidemiolog Kon je rekao da rizik definitivno postoji kod odlaska na kupališta jer sigurno ima određen broj onih koji su inficirani korona virusom a da to i ne znaju.

  • Čuo sam zamisao da se smanji broj kupača, ali nismo još o tome detaljisali. Najteži su vikendi, tada je najveća navala. Ipak treba preneti poruku da su ta mesta, pogotovo Ada dodatni rizik koji svaki pojedinac prihvata. Oni koji odlaze moraju da vode računa i time smanje mogućnost. Kažnjavanje je teško sprovodljivo, ali mora se nekako kontrolisati – rekao je Kon.

Polazak u školu je suštinsko i najznačajnije pitanje jer se približava. Danas smo dobili dopis od Ministarstva. Neke stvari su, pretpostavljam, dobro procenjene od samih prosvetara. Važno je da oni sami vide da li je moguće takvu nastavu održati i da li postoji dovoljan kapacitet škola. Zamisao je jedna stvar, a sprovođenje druga.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *