KORONA VIRUS – PRESEK STANJA: U Italiji 16 MILIONA LJUDI u izolaciji, u državi NJUJORK VANREDNO STANJE, zaraza stigla i u Bugarsku!

Prema poslednjim podacima, najmanje 3.500 osoba je preminulo, a više od 105.000 je obolelo od korona virusa širom sveta.

Najviše obolelih, kao i smrtnih slučajeva, zabeleženo je u Kini, a ima ih u još 50-ak država širom sveta, prenosi CNN.

Prvi smrtni slučaj zabeležen je u Južnoj Americi, tačnije u Argentini, gde je preminuo 60-godišnji muškarac koji je nedavno boravio u Evropi.

U međuvremenu se pojavio i prvi slučaj zaraze na Univerzitetu Oksford. Jedan student se zarazio nakon putovanja izvan Engleske. Međutim, on se odmah samoizolovao, pa nije prisustvovao predavanjima.

Najviše slučajeva u Evropi zabeleženo je u Italiji, gde je premijer Đuzepe Konte rano jutros potpisao uredbu kojom se veći deo severne Italije stavlja u izolaciju.

Ta uredba odnosi se na Lombardiju i još 14 regiona i obuhvata oko 16 miliona ljudi.

Za sprovođenje uredbe biće zaduženi policajci i vatrogasci, a ona podrazumeva zatvaranje škola i fakulteta do 3. aprila, otkazivanje svih sportskih događaja, da se u verskim objektima stoji na rastojanju od jednog metra, kao i u barovima i restoranima.

Kako piše „Korijere dela Sera“, spreman je još jedan dekret, koji bi mogao uskoro da se usvoji, a koji se odnosi na čitavu zemlju. On podrazumeva zatvaranje škola bar do 15. marta i pooštravanje nekih već uvedenih mera.

Proglašeno vanredno stanje u državi Njujork

Guverner američke savezne države Njujork Endru Kuomo proglasio je juče vanredno stanje zbog rastućeg broja obolelih od korona virusa.

Kuomo je rekao da će uvođenje vanrednog stanja pomoći vlastima Njujorka da se efikasnije bore protiv širenja virusa bržim uvođenjem novih propisa, prenosi „Njujork tajms“.

Kako dodaje taj list, Kuomova objava uvođenja vanrednog stanja usledila je nakon što se broj obolelih u državi Njujork popeo na 76, dok je u samom gradu Njujorku potvrđeno 11 slučajeva.

Najpogođeniji deo države Njujork je Okrug Večester na severu, gde je do sada registrovano 57 obolelih od KOVID-19.

Prema poslednjem izveštaju do 8.00 sati nema novih slučajeva zaraženih novim korona virusom u našoj zemlji, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • Do 08. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 91 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 08.03.2020. godine nije bilo uzoraka testiranih na novi korona virus – navedeno je na sajtu.

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji zabeležen je 6.marta, pri čemu je zaraženi muškarac (43) iz Subotice, a doputovao je iz Mađarske.

Državljanin Srbije I. S, član posade kruzera „Grand princes“ koji je zaražen korona virusom, izjavio je da se oseća dobro, da kašlje, ali da nema temperaturu.

On je za „RTS“ rekao da je brod usidren u San Francisku i da nemaju informacije da li će karantin i dalje biti na kruzeru ili će biti prebačeni u neku bolnicu. I.S. nema tegobe već desetak dana, a šest dana je u izolaciji.

Na kruzeru kod San Franciska je 3.400 putnika i članova posade. Potvrđeno je da je 21 osoba zaražena korona virusom.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *