Najšira moguća autonomija, možda onakva kakva ne postoji sada nigde u svetu, rešenje je za odnose između Srbije i Kosova, tvrdi za „Blic“ ministar za inovacije i lider Srpske narodne stranke Nenad Popović.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je da je podela Kosova za Rusiju prihvatljiva opcija. Da li je i za vas?

– Mislim da je to bio njegov odgovor na pitanje novinara o podeli, a ne predlog. Rusija će prihvatiti svako rešenje koje je prihvatljivo i Srbiji. Ja, naravno, da nisam za podelu.

Čak i šef diplomatije Ivica Dačić često spominje tu opciju…

– U Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 piše da je Kosovo neotuđivi deo Srbije. Tu je kraj svih razmišljanja o širenju prava Prištine, ali i početak svih razmišljanja o čemu može da se razgovara sa njima. Znam Albance dugo, siguran sam da, ako ne bude pritisaka iz pojedinih zapadnih zemalja, da bismo mogli da nađemo kompromis u okviru najšire autonomije. Kosovo je neotuđivo, nama su to ostavili naši preci i nemamo pravo da se drugačije ponašamo. Siguran sam da nema ni tog predsednika ni premijera koji bi potpisao nezavisno Kosovo, ni članstvo u UN. Mi bez Kosova, bez centimetra njegovog, ne postojimo.

FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Dogovor o autonomiji zvuči kao utopija, u stvarnosti Albanci odbijaju sve osim nezavisnosti. Kako ih naterati na kompromis?

– Jasno je da situacija ne može da se vrati na stanje do 1999. ali rešenje ne može biti ni nezavisno Kosovo, ni stolica u UN. Zapadne zemlje, koje su nas bombardovale, ne žele sada da priznaju grešku – da su pomogle stvaranje lažne države koju vode najveći kriminalci na svetu. Sad oni gledaju svoju lažnu tvorevinu, izgrađenu na trgovini organima, trgovini ljudima i narkoticima, i nije im u interesu da tako i ostane. Tamo je 90 odsto stanovništva siromašno, samo oni koji su najbrutalnije ubijali srpske bebe i žene žive dobro. Mislite li da će narod tamo pristati da živi tako siromašno i pod terorom jer ima lažnu državu? Neće. I njima će jednog dana da dozlogrdi.

Jeste li vi za to da se čekaju bolja vremena za poptpisivanje sporazuma?

– Ako je moguće, treba ga potpisati što pre, a ako ne, onda šta da radimo, sačekajmo bolja vremena. Srbija je 500 godina bila pod turskim ropstvom, a ni tada se nije odrekla Kosova, nego je čekala trenutak da se tamo vrati. Dolazi nova generacija Albanaca, a ja verujem u dijalog sa njima.

Argumenti su da, ako što pre ne potpišemo sporazum, neće biti ekonomskog napretka, da će biti napada…

– Neće više biti ratova, imamo u Srbiji sve svetske kompanije i one zbog svog interesa neće dozvoliti da nas bombarduju. Imamo u Savetu bezbednosti ozbiljne prijatelje Kinu i Rusiju Vladimira Putina. Kosovo je lažna i nepriznata država, jer da nije tako, što bi im trebao potpis Srbije? A što se tiče ekonomskog razvoja, notorna je neistina da zbog zamrznutog konflikta neće dolaziti investitori. Ti koji to kažu ne razumeju ekonomiju. Evo, vratio sam se iz Izraela. Izrael ima deset puta veći BDP i najveći priliv investicija u Evropi, a de fakto su u ratu, i ne daju ni centimetar teritorije. U takvu, jaku zemlju investitori dolaze. U slabe zemlje, koje trguju svojom teritorijom, investitori nikada ne bi došli.

Pomenuli ste Rusiju, važite za rusofila. Gde je Rusija kad nam treba konkretna pomoć, mogli bismo i da kažemo da preko Srbije ostvaruju svoje geopolitičke interese?

– Prvo, ja sam Srbin i najviše volim svoju zemlju. Predsednik sam Srpske narodne partije, a to što su naši i ruski interesi podudarni, to je izvanredno za Srbiju. Rusija nas je u poslednjih 15 godina više puta spasla sramote koja je mogla da nam bude naneta kao državi. Da nije bilo ruskog veta, Srbi bi bili žigosani kao genocidan narod, uložili su veto oko Rezolucije 1244, sprečili su ulazak Kosova u Unesko. Izuzetno poštujem sve naše partnere, ali Rusi su nam najveći prijatelji.

Da se vratimo na domaći teren. Jeste li u četiri oka razgovarali sa premijerkom o onom spornom tvitu? U javnosti su vas nazivali homofobom, jeste li?

– Nisam homofob, nikad nikog nisam uvredio, a ako se neko našao uvređenim, meni je žao. Nemam ništa protiv njh, ali se protivim zakonu koji bi omogućio istopolnim zajednicima da usvajaju decu. Tu poziciju deli polovina Evrope, polovina Amerike, najveći deo zemalja sveta. Evo, ovi neki koji su me napali, vidim da nose Dolče i Gabanu. Njih dvojica su gejevi, a najviše se protive usvajanju dece. Zašto ne napadaju njih?

Ipak ste ministar u Vladi, vi im krojite sudbinu, a ne Dolče i Gabana.

– Ponavljam, nisam homofob, ali ne odustajem od svog stava. Neću ga menjati ni pod kakvim pritiskom.

U okviru te priče povela se i priča o političkom legitimitetu premijerke Brnabić. Ima li ona za vas politički legitimitet?

– Apsolutno. Mandat joj je poverio predsednik, dokle god ona ima podršku predsednika Vučića, koji je i predsednik najveće političke partije, za mene ima legitimitet.

Radim najbolje što umem

Prepoznajete li se u priči u vezi s rekonstrukcijom?

– O rekonstrukciji odlučuju predsednik i premijerka, radim svoj posao najbolje što umem, maksimalno se trudim, a da li ću ja ili bilo ko drugi ostati u vladi, o tome treba da odluče njih dvoje.

Blic