KREMEN KAMEN IZ VINOGRADA MATALJ

VINO JE NAJBOLJE ŠTO IMA NEGOTINASKA KRAJINA POSLEDNJIH 300 GODINA

 

KREMEN KAMEN IZ

VINOGRADA MATALJ

Stare negotinske sorte grožđa tamjanika, prokupac i začinak, francuska burad, duga vinska tradicija i puno sunca, recept su za najbolje vino u Srbiji

 

 

Najbolje iz Negotina, najbolje iz Srbije! Ovo je slogan pod kojim nastupa Vinarija Matalj na mnogim svetskim sajmovima vina širom Evrope, od Beča do Londona. Ako je Negotinska Krajina po nečemu poznata, poznata je po vinima. Od brojnih proizvođača po Rajačkim, Rogljevskim, Tamničkim i drugim pivnicama ovog kraja, posebno se izdvojila Vinarija Matalj. A od desetak Mataljevih vina Kremen Kamen je najbolje vino Srbije od 2013. pa do 2017. godine, a u Londonu je dva puta osvojilo bronzanu medalju. Takođe i Terasa Šardone je u Londonu ocenjeno kao najbolje belo vino iz Srbije.

Vinogradarima je poznato da je Negotin spasao Evropu da ne ostane bez vina. Tada je filoksera, u vreme kralja Milana Obrenovića, gotovo uništila svu lozu u Francuskoj i Italiji. Francuzi su napravili prugu do Negotina i vagonima prevozili grožđe u svoju zemlju. Krajina vino Negotin je u vreme komunizma snabdevla grožđem čitavu Sloveniju. U vreme “tranzicije” sve je opljačkano i  uništeno. A onda su neki, poput Nikole Mladenovića i njegove porodice počeli sve ispočetka:

-U 2008. godini u želji za obnovom porodične tradicije, koja se oslanja na tradiciju samog kraja i na izvanredne uslove za uzgajanje grožđa u Negotinskoj Krajini, porodica Matalj započinje projekat sadnje vinograda i podizanje savremenog podruma iznad Negotina na brdu Bukovo. Trenutno Matalj Vinarija poseduje svojih 22 hektara vinogada u okviru tri vinogorja u rejonu Negotinske Krajine. Novi moderan podrum može da preradi i proizvede 250.000 litara najkvalitetnijeg vina, kaže Nikola za Aferu.

Na brdu udaljenom par kilometara od Negodina gde su i pre trista godina bile Sikolske i Karbulovske pijace, Matalj je zasadio uglavnom autohtone sorte vinove loze: bagrina, prokupac, crna tamjanika, pa stara negotinska sorta – začinak, a naravno tu su i neizbežni merlo i kaberne sovinjon…

Kad se svo grožđe sa ovih 22 hektara pretvori u vino Matalj dobije oko 120 000 litara godišnje. Na zalihama u ovom podrumu je trenutno 52 000 flaša, ostalo je po restoranima širom Srbije ali može se naći i u nekim evropskim gradovima.

-Kad napravimo vino ono neko vreme odleži u najboljim hrastovim buradima koja su proizvedena u Francuskoj i svako košta 800 evra. Zanimljivo je da vino Kremen Kamen može samo jednom da odleži u istom buretu, u prevodu uvek leži u potpuno novim buradima. A već korišćena bured se sada koriste za druga vina nešto slabijeg kvaliteta. Eto objašnjenje zašto je ovo vino toliko skupo, ali i toliko puta nagrađivano, objašnjava nam Nikolin otac, Matalj stariji.

Gradiša Katić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *