Krst čuva selo Gotovuša i Kosovo

Крст се налази на брду Чука и представља симбол и заштитни знак Готовуше. Висок је 6 метара и као да чува Готовушане од зла, несрећа, од непријатеља, и као да поручује да су вера и традиција одржале ове људе.

26857205_1068447543331643_1889725585_n

Постоје два предања о подизању крста у Готовуши. Једна легенда каже да је село два пута изгорело, да би мештани потом подигли крст како би их Бог сачувао од људских и нељудских зала. По другом народном веровању, у давна времена у селу су се рађала здрава деца која су се касније разбољевала. Мештани су због тога тражили савет од локалног свештеника. Он им је саветовао да упрегну у плуг два вола близанца, да на месту где буду заорали и заврше круг, а да изору бразду око целог села, те да у центру круга направе крст. Мештани су тако и урадили, а материјал за крст довукоше из оближње реке. Тако је крст сачувао Готовушу и њену децу. И тако опстаде село са крстом чуварем, опстаде и данас када више ниједан Србин није сигуран да може опстати на Косову, а још мање у Метохији.

Крст данас представља симбол и заштитни знак Готовуше, а посећује га велики број људи из свих крајева Србије и света.

О Готовуши
Између брда и долина прошараних рекама и потоцима, шумама и ливадама, протеже се шарпланинска варошица Готовуша са 1300 становника српске националности. У саставу је општине Штрпце, на југу српске Аутономне покрајине Косово и Метохија, на североисточним падинама Шар-планине, са обе стране горњег тока реке Лепенац и Готовушке реке. Насеље је добило име по готовим, разрађеним пољима на која су дошли преци садашњих становника Готовуше.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *